La puțin timp de la ieșirea Rusiei din acordul grânelor, China cere Moscovei și Kievului să reia exportul de cereale din Marea Neagră

Data publicării:
Geng Shuang
Geng Shuang, reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU. Foto: Profimedia Images

China a cerut Rusiei și Ucrainei să reia exportul de cereale prin Marea Neagră, la puțin timp după retragerea Rusiei din acordul internațional care facilita exportul de produse agricole din porturile ucrainene.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a cerut, vineri, în Consiliul de Securitate o reluare rapidă a exporturilor de cereale şi îngrăşăminte din Rusia şi Ucraina.

China speră că cei în cauză vor lucra cu organismele ONU pentru a găsi o soluţie echilibrată la preocupările legitime ale tuturor părţilor, a afirmat Geng, conform unei relatări a televiziunii de stat chineze. El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară pe plan internaţional.

Ucraina, cunoscută drept grânarul Europei, este unul dintre cei mai importanţi furnizori de cereale din lume şi multe ţări depind de exporturile sale.

Rusia şi Ucraina au convenit apoi asupra condiţiilor ca exporturile să continue într-un acord mediat de ONU şi Turcia. Dar acordul - prelungit de mai multe ori - a expirat pe 17 iulie, în timp ce Rusia insistă asupra îndeplinirii cerinţelor sale şi a relaxării sancţiunilor occidentale.

De luni, Rusia a atacat în mod repetat oraşele ucrainene de la Marea Neagră. Kremlinul susține că doreşte ca Occidentul să ridice unele sancţiuni, în special, eliminarea interdicţiei privind accesul băncilor sale din sectorul agricol la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, înainte de a prelungi acordul.

Uniunea Europeană, care sprijină acordul privind exportul de cereale ucrainene, afirmă că cerealele şi îngrăşămintele ruseşti sunt scutite de sancţiuni şi multe bănci ruseşti sunt încă conectate la SWIFT.

ONU a condamnat Rusia pentru că nu a prelungit acordul, afirmând că aceasta ar putea duce la numeroase decese din cauza foametei în cele mai sărace regiuni care suferă deja grav.

Pentru multe dintre cele 362 milioane de persoane din 69 de ţări care se bazează pe ajutor alimentar, decizia Kremlinului de a nu prelungi acordul „nu este o chestiune de tristeţe sau dezamăgire, ci este o chestiune de ameninţare pentru viitorul lor şi viitorul copiilor lor şi al familiilor lor”, a declarat, vineri, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgenţă, Martin Griffiths, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...