Comentariile făcute de Vladimir Putin asupra armelor nucleare, într-un interviu difuzat marţi de mass-media publice ruse, nu constituie o ameninţare cu folosirea acestor arme, a precizat miercuri Kremlinul, care a acuzat Washingtonul că a scos din context afirmaţiile preşedintelui rus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Putin declarase în acel interviu că Rusia este din punct de vedere tehnic pregătită pentru un război nuclear, iar dacă Statele Unite trimit trupe în Ucraina, Rusia va considera aceasta o escaladare semnificativă a conflictului.
Washingtonul a înţeles astfel că preşedintele rus reafirmă doctrina nucleară a Rusiei, a reacţionat apoi în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care însă a acuzat Rusia că apelează la o retorică nucleară „necugetată şi iresponsabilă” asupra conflictului ucrainean.
În briefingul său de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menţionat că Putin a reafirmat deja binecunoscutele circumstanţe în care Rusia ar putea fi forţată să recurgă la utilizarea armelor nucleare.
Doctrina militară a Rusiei prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra sa cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.
Peskov a atras atenţia şi asupra faptului că, în acelaşi interviu, Putin a spus că niciodată nu s-a gândit la ideea folosirii unor arme nucleare tactice în Ucraina, după ce oficiali americani au declarat postului CNN că la sfârşitul anului 2022 Washingtonul era îngrijorat că Rusia ar fi putut folosi o armă nucleară tactică în războiul din Ucraina.
Comentariile Casei Albe „au fost în mod deliberat scoase din context”, a acuzat Peskov joi. „În acest interviu, Putin nu a ameninţat cu folosirea armelor nucleare. Preşedintele doar a vorbit despre motivele care ar putea face folosirea armelor nucleare inevitabilă”, iar „acestea sunt motivele menţionate în documentele noastre relevante, care sunt binecunoscute în lumea întreagă”, a explicat el.
„Mai mult, toată lumea în Occident în mod deliberat nu a remarcat cuvintele sale conform cărora niciodată nu s-a gândit la folosirea armelor nucleare tactice (în Ucraina), în pofida diverselor situaţii care au survenit în desfăşurarea confruntării” pe câmpul de luptă, a susţinut purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Bombe nucleare de mici dimensiuni, armele nucleare tactice pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi.
Editor : R.K.