Iohannis, la COP28: România se bazează pe energia nucleară pentru reducerea emisiilor și pentru a garanta securitatea energetică

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis de ziua unitatii germane
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la summitul COP28. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la summitul COP28 din Dubai, că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare.

ACTUALIZARE „Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus şeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial.

El a subliniat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, afirmând că acest fapt reprezintă o experienţă naţională consistentă în acest domeniu.

„În acelaşi timp, trebuie să facem mai mult - la nivel naţional şi global”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

„În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi. Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

„Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a afirmat şeful statului.

Știre inițială Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

Administraţia Prezidenţială a transmis joi că reprezentarea la COP28 este una la cel mai înalt nivel, până în prezent peste 140 de şefi de stat şi de guvern confirmând participarea şi urmând să aibă declaraţii naţionale la Summitul Global privind Acţiunea Climatică. Intervenţiile naţionale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, având în vedere numărul foarte mare de vorbitori, vor iniţia negocierile care urmează la COP28 pe parcursul întregii Conferinţe, care va dura două săptămâni şi la care sunt aşteptaţi zeci de mii de negociatori, reprezentanţi ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor şi mediului academic şi de inovare, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Programul președintelui Iohannis în Dubai

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine declaraţia naţională în dimineaţa de sâmbătă şi va evidenţia faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume.

„Preşedintele Klaus Iohannis va susţine necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanţa pe care educaţia privind clima şi mediul înconjurător o are în sistemul de învăţământ din România. În acelaşi timp, va reliefa ambiţia României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră şi deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomaţia climatică a ţării noastre”, a arătat sursa citată.

În intervenţia sa, şeful statului va face un apel cu privire la un angajament comun ambiţios având ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Preşedintele Iohannis va participa, tot sâmbătă, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziţia climatică justă. În aceeaşi zi, şeful statului va fi prezent la un eveniment de promovare a iniţiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susţine la COP28. Cu acest prilej, el va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securităţii energetice şi în procesul global al decarbonizării.

Duminică, preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională. În mesajul său, va evidenţia, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianţă de state care promovează extinderea energiei solare.

Luni, şeful statului, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovaţiei Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanţă este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acţiunea climatică eficientă are nevoie de investiţii, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri şi implicarea universităţilor în dezvoltarea unor noi tehnologii şi soluţii climatice, menţionează Administraţia Prezidenţială.

„Prezenţa Preşedintelui României la COP28 se înscrie în rândul acţiunilor privind clima şi sustenabilitatea iniţiate şi sprijinite constant de-a lungul celor două mandate şi transmite un semnal puternic la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte angajamentul serios şi consecvent al ţării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice”, a arătat sursa citată.

România are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte ţări UE

Administraţia Prezidenţială a precizat şi că România se va implica activ la nivel politic şi tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare şi adaptare la schimbările climatice, aşa cum a făcut constant în ultimii ani.

„Prin această abordare, România îşi propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acţiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale şi cetăţenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile şi preţuri accesibile la energie”, a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a indicat faptul că România are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte ţări UE, un angajament de a reduce în continuare emisiile şi obiectivul de a colabora cu celelalte state ale lumii în procesul de gestionare a provocării fără precedent a schimbărilor climatice.

Conform datelor publicate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global. Planeta se încălzeşte din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar posibilitatea de a limita suficient schimbările climatice se reduce, în vreme ce fenomenele meteorologice extreme se intensifică.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...