Coreea de Nord trimite 250 de noi lansatoare de rachete tactice balistice la granița cu Coreea de Sud. Într-o ceremonie elaborată și orchestrată duminică seara, la Phenian, spectatorii numeroși au aplaudat discursul amenințător al lui Kim Jong Un în timp ce vehiculele treceau pe lângă ei și erau trase focuri de artificii.
Kim Jong Un a supravegheat personal transferul de echipamente către comandanții militari și șefii de stat major și a ținut un discurs susținând că noile lansatoare de rachete au fost construite cu tehnologie nord-coreeană, a informat presa de stat, conform CNN.
El a adăugat că aceasta este prima etapă planificată a forței de rachete pentru unitățile militare de frontieră din Nord.
„Dialogul sau confruntarea poate fi alegerea noastră, dar pentru ceea ce trebuie să fim mai bine pregătiți este confruntarea”, a spus Kim, adăugând că este „cheia politicii noastre față de SUA pe care am menținut-o în mod constant”.
Coreea de Nord spune clar că „dacă SUA ignoră avertismentele noastre repetate și continuă să încerce să submineze securitatea regiunii, vor avea consecințe grave pentru propria securitate”, a adăugat dictatorul.
Ce se știe despre abilitățile militare ale Coreei de Nord
Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este deja una dintre cele mai militarizate din lume, iar Phenianul susține de mult timp că are cantități uriașe de artilerie și echipament militar îndreptat spre sud.
Spectacolul de duminică de la Phenian are loc într-o vară de tensiuni sporite în Peninsula Coreeană, Coreea de Nord intrând într-un nou „parteneriat strategic” militar cu Rusia în iunie.
În timp ce fotografiile par să arate zeci de vehicule de lansare verzi și camioane echipate cu lansatoare de rachete poziționate în spatele cabinei șoferului, nu este clar dacă vreunul dintre vehicule avea rachete funcționale în timpul evenimentului de duminică.
Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat luni că a fost dificil de evaluat dacă vreuna dintre rachete a fost încărcată la ceremonie – dar „ar părea puțin probabil și ilogic, luând în considerare caracterul practic și siguranța.”
El a adăugat că designul lansatorului este „asociat cu Hwasong-11D, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune despre care Coreea de Nord susține că poate fi înarmată cu un focos nuclear tactic”.
„Presupunând că toate cele 250 de lansatoare sunt funcționale, nu este clar dacă Coreea de Nord a produs capacitatea corespunzătoare de 1.000 de rachete (și mai mult)”, a adăugat el. „Este cel puțin improbabil ca Coreea de Nord să se apropie de acel număr de focoase nucleare tactice.”
De când a efectuat primul său test nuclear în urmă cu mai bine de un deceniu, Coreea de Nord și-a avansat capacitățile de arme, cu ambiția de a miniaturiza un focos astfel încât să se potrivească pe o rachetă cu rază lungă.
Experții spun că Coreea de Nord a fabricat probabil deja un stoc mic de focoase nucleare, dar rămâne nedovedit dacă a reușit să le facă suficient de mici și ușoare pentru a fi montate pe o rachetă.
Capacitatea Coreei de Nord de a desfășura un focos nuclear pe orice fel de rachetă nu este dovedită.
Tensiuni în creștere
Phenianul a avertizat la sfârșitul anului trecut că va desfășura un nou echipament militar de-a lungul liniei de demarcație militară care o separă de sud, după ce Seulul s-a retras parțial de la un acord din 2018 menit să atenueze tensiunile de-a lungul graniței.
Dar orice bunăvoință generată de acord s-a evaporat în ultimii ani, iar ambele țări l-au abandonat oficial acum.
Kim, care nu a primit concesiile pe care le dorea de la SUA și Coreea de Sud în timpul discuțiilor ulterioare după 2018, a intensificat de atunci programul de rachete balistice al Nordului, angajându-se să ofere Phenianului o descurajare nucleară precum cea deținută de Washington.
Ca răspuns la consolidarea Coreei de Nord, SUA și Coreea de Sud – împreună cu Japonia – și-au intensificat cooperarea militară prin exerciții și desfășurări pe care Phenianul le consideră o amenințare.
Au existat cel puțin trei incidente în care Coreea de Sud a tras focuri de avertizare, din luna mai până acum, după ce personalul militar nord-coreean a trecut linia de demarcație, punctul de mijloc al zonei demilitarizate dintre cele două țări.