Kim Jong-un, între sancțiunile ONU și „poker”-ul nuclear. „Își va semna biletul de sinucidere”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ridică iarăși miza, după o nouă rundă de sancțiuni ONU. Phenianul a lansat vineri dimineața o altă rachetă pe o rută deja „tradițională”, deasupra insulei japoneze Hokkaido, stârnind furia autorităților de la Tokyo.
Guvernul nipon evaluează deocamdată noua lansare a Phenianului, care intervine la aproape două săptămâni de la tirul unei alte rachete balistice cu rază medie de acțiune. Racheta a căzut atunci în mare, la 700 de mile est de Hokkaido, însă testul a fost văzut ca o repetiție pentru lansarea unei rachete către teritoriul american Guam, așa cum Phenianul amenințase că va face.
Răbdarea comunității internaționale devine tot mai fragilă în fața provocărilor regimului nord-coreean. Marți, 12 septembrie, Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a declarat că dacă Phenianul nu își va sista programul nuclear, „atunci o vom face noi”.
Premierul Australiei, Malcolm Turnbull, citește în decizia lui Kim Jong-un de a trimite o nouă rachetă balistică un semnal clar că sancțiunile ONU își fac efectul.
„Chestiunea esențială este să continuăm să aplicăm presiuni economice Coreei de Nord, pentru a aduce regimul cu picioarele pe pământ. Nimeni nu vrea să vadă un război în Peninsula Coreeană”, a precizat oficialul Australian, citat de cotidianul The Guardian.
Turnbull afirma recent că împingerea Coreei de Nord într-un război ar echivala cu semnarea „unui bilet de sinucidere” de către Kim Jong-un.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Șeful Executivului de la Canberra mai preciza că este datoria Chinei să prevină o înrăutățire a situației în Peninsula Coreeană.
„Comunitatea globală este absolut unită în determinarea noastră de a-l aduce pe Kim Jong-un cu picioarele pe pământ. Cheia pentru a face acest lucru este China (care are un ascendent economic semnificativ asupra Coreei de Nord – n.r.), care trebuie să aplice sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, așa cum au spus că vor face”, sublinia Malcolm Turnbull într-o emisiune de pe Channel Nine.
Washingtonul „ciocănește” din nou în „fereastra” Rusiei și Chinei
Statele Unite au îndemnat joi China și Rusia să facă direct presiuni "din proprie inițiativă" asupra Coreei de Nord după un nou tir balistic "provocator" al Phenianului deasupra Japoniei.
Administrația de la Washington a anunțat că președintele Donald Trump a fost informat despre tir de secretarul general al Casei Albe, generalul de marină în retragere John Kelly.
Donald Trump nu s-a exprimat deocamdată asupra subiectului.
"China furnizează cea mai mare parte a petrolului Coreei de Nord. Rusia este primul angajator al muncitorilor nord-coreeni", a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un comunicat.
"China și Rusia trebuie să arate că nu tolerează aceste tiruri inconștiente cu rachete acționând direct din proprie inițiativă",a subliniat șeful diplomației americane.
"Aceste provocări neîncetate nu fac decât să mărească izolarea economică și diplomatică a Coreii de Nord", a afirmat Rex Tillerson, adăugând că sancțiunile adoptate în cadrul ONU, inclusiv noua serie de măsuri votate în unanimitate luni de Consiliul de Securitate, reprezintă "baza, și nu plafonul acțiunilor pe care trebuie să le punem în aplicare".
Reacția Japoniei
Japonia "nu va tolera niciodată actele provocatoare ale Coreei de Nord care amenință pacea în lume", a declarat vineri premierul nipon Shinzo Abe.
"Nu vom admite niciodată ca Phenianul să încalce dorința de pace a comunității internaționale, dorință pe care o arată rezoluțiile ONU, și să își continue acțiunile sale scandaloase", le-a declarat jurnaliștilor Shinzo Abe la scurt timp după revenirea din India.
"Dacă Coreea de Nord continuă pe această cale, nu va avea un viitor luminos. Vom face în așa fel ca regimul nord-coreean să înțeleagă asta", a adăugat el.
Shinzo Abe a lansat un apel la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și a subliniat: "a sosit timpul ca întreaga comunitate internațională să fie unită".
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri de la orele 15.00 (19.00 GMT), la solicitarea Statelor Unite și Japoniei. Ședința se va desfășura cu ușile închise.
Un nou test nuclear la orizont
Coreea de Nord se pregătește de un nou test nuclear subteran, susțin experții americani și sud-coreeni din cadrul Universității Johns Hopkins, care au analizat o serie de imagini din satelit.
Capturile din satelit realizate începând cu 3 septembrie, când a avut loc testul bombei cu hidrogen pe situl principal nord-coreean, Punggye-ri, au dezvăluit echipamente miniere și camioane de marfă în apropierea unui puț excavat la sud de locul de testare.
De asemenea, sateliții au constatat o activitate suplimentară și la punctul de acces subteran cunoscut sub denumirea Portalul Vest.
Analiștii sunt de părere că daunele provocate de testul precedent asupra structurile subterane ale Muntelui Mantap, accesate prin Portalul Nord, sunt atât de mari și de extinse, încât locul nu mai poate fi folosit pentru alte teste.
O analiză amănunțită a imaginilor a fost publicată pe site-ul 38 North al Universității Johns Hopkins pe 12 septembrie și reconfirmă „numeroase alunecări de teren” de-a lungul sitului nuclear Punggye-ri de pe versanții Muntelui Mantap, „în urma celui de-al șaselea test nuclear al Coreei de Nord”.
Avertismentul gigantului bancar Citi
Izbucnirea unui conflict militar în Peninsula Coreeană ar avea ca rezultat un război global, susține analista de top pe probleme politice din cadrul gigantului bancar Citi, Tina Fordham.
„Un conflict în Peninsula Coreeană nu doar că va fi extrem de destabilizator în regiune, dar ar putea duce la un potențial al treilea război mondial, din cauza garanției americane de securitate, care l-ar putea internaționaliza peste noapte”, a explicat Tina Fordham la dezbaterea „Street Signs”, organizată la Singapore de către Milken Institute Asia Summit.
Criza nord-coreeană este „cea mai mare amenințare geopolitică a momentului” și ar putea avea un impact major asupra piețelor financiare. „Atunci când ne uităm la riscul politic, analizăm să vedem dacă este posibil să provoace o undă de șoc la nivelul prețului petrolului ori un șoc de creștere”, a subliniat analista.
Reprezentanta grupului Citi a adăugat: „Nu doar că liderul Coreei de Nord este în plină desfășurare a testelor (nucleare – n.r.), punctându-l pe al șaselea în acest an, dar și Donald Trump schimbă politica externă și cea de securitate ale SUA într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum”.
Coreea de Sud a confirmat miercuri că urme de xenon radioactiv provin de la ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, dar precizează că nu a fost în măsură să stabilească dacă este vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen, revendicate de Phenian.
Xenonul este un gaz incolor natural, folosit în fabricarea anumitor becuri. Însă xenonul-133 depistat este un izotop radioactiv care nu se găseşte în stare naturală şi care a fost legat de teste nucleare efectuate de Coreea de Nord în trecut.
- Etichete:
- sua
- japonia
- citi
- onu
- coreea de sud
- coreea de nord
- kim jong-un
- phenian
- john kerry
- donald trump
- rex tillerson
- sanctiuni onu
- xenon
- tina fordham
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News