Kievul vrea să mărească taxele pentru finanțarea războiului, însă decizia este aspru criticată, în țară și la Washington

Data actualizării: Data publicării:
Război Ucraina
Ucraina a alocat aproximativ 37% din PIB, sau aproape 40 de miliarde de dolari, pentru apărare. Foto: Profimedia

Guvernul ucrainean se confruntă cu o reacție dură din partea întreprinderilor străine și naționale cu privire la proiectul său de propunere de majorare a impozitelor pentru a plăti efortul de război, scrie Politico.

Ideea a fost de a impune o creștere fiscală de 120 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de euro) asupra unei populații deja greu încercate.

"Războiul durează de trei ani, iar guvernul a făcut tot posibilul să nu majoreze taxele pentru întreprinderi. Astăzi, toate celelalte surse de creștere a finanțării forțelor de apărare au fost deja epuizate", a declarat miercuri ministrul ucrainean al finanțelor, Sergii Marchenko, într-o declarație.

Cu toate acestea, întreprinderile au criticat dur un proiect de lege fiscală prezentat parlamentului ucrainean la începutul lunii iulie.

"Căutarea de venituri suplimentare prin introducerea de noi taxe va împovăra foarte mult întreprinderile", a declarat luni Camera de Comerț ucraineană într-o declarație. "Pe fondul agresiunii rusești și al distrugerii infrastructurii, al reducerii piețelor și al plecării personalului, presiunea fiscală suplimentară asupra întreprinderilor ucrainene face imposibilă stabilitatea economică", a adăugat declarația.

Statele Unite ar vrea o orientare către combaterea piețelor gri

Presiunea de a nu crește taxele a venit și din afara Ucrainei.

"Statele Unite încurajează guvernul ucrainean să crească veniturile în primul rând prin reformarea vămilor și combaterea piețelor gri", a declarat Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, în cadrul unui briefing organizat luni la Kiev.

"Există, de asemenea, o sursă uriașă de profit în piețele gri de țigări, alcool sau electronice care pot fi vândute pe o piață mare. Și acesta este motivul pentru care am încurajat guvernul ucrainean să se concentreze asupra acestui aspect", a adăugat Pritzker

Camera de Comerț Americană a îndemnat guvernul ucrainean să nu introducă taxe suplimentare de la întreprinderile care respectă legea și, în schimb, să depună eforturi pentru a reduce economia subterană a Ucrainei, mare și neimpozitată.

"AmCham Ucraina crede cu tărie că sursa de venituri fiscale suplimentare este combaterea evaziunii și asigurarea unor reguli egale pentru toți, nu creșterea impozitelor pe contribuabilii legitimi care suportă deja cea mai mare povară", a declarat camera.

Guvernul ucrainean s-a întâlnit miercuri cu întreprinderile, dar cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, amânând problema pentru săptămâna viitoare.

"Am convenit că acesta este începutul unui dialog", a scris prim-ministrul Denis Shmihal după întâlnire.

O creștere "dureroasă, dar necesară"

Danilo Hetmantsev, președintele comisiei fiscale a parlamentului, a declarat că o creștere a taxelor este "dureroasă, dar necesară".

Guvernul ucrainean afirmă că trebuie să crească veniturile cu 500 de miliarde de grivne, trei sferturi din această sumă provenind din noi împrumuturi, iar restul din taxe mai mari. Odată colectați, 60 % din bani vor plăti salariile militarilor, iar restul de 40 % vor fi cheltuiți pe arme.

Proiectul de lege fiscală ar crește taxa de război plătită de rezidenții ucraineni, precum și taxele și accizele pe bunuri precum combustibilul și tutunul.

Banii suplimentari sunt extrem de necesari.

Ucraina a alocat aproximativ 37% din PIB, sau aproape 40 de miliarde de dolari, pentru apărare, sumă acoperită aproape în întregime prin impozitare în acest an.

Ultimul an a tensionat finanțele publice, Kievul fiind nevoit să utilizeze fonduri proprii pentru a cumpăra arme, din cauza lunilor de întârziere în Congresul SUA cu privire la adoptarea unei legi de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari, aprobată în cele din urmă în aprilie.

"Furnizarea de arme de la partenerii internaționali la începutul anului 2024 a fost semnificativ mai mică decât cea necesară și promisă", a declarat Oleksandra Betlii, cercetător în cadrul Institutului pentru Cercetare Economică și Consultanță Politică din Kiev.

Ministrul de finanțe a declarat că decizia privind majorarea taxelor ar trebui luată până în septembrie.
"Problema furnizării acestor fonduri este o necesitate absolută. Capacitatea de apărare a statului depinde de aceasta", a declarat Marchenko.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu