Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un clip video cu „cele mai spectaculoase” distrugeri de „echipament rusesc” de la începutul anului 2024 și până în prezent.
„Începutul anului 2024 a fost foarte productiv pentru divizia Alfa a serviciilor secrete ucrainene”, se arată într-o postare publicată pe contul de X/Twitter al ministerului ucrainean al Apărării.
Astfel, în primele trei săptămâni ale anului, militarii trupelor speciale ucrainene susțin că au distrus 19 tancuri, 33 vehicule blindate, 22 sisteme de artilerie, trei lansatoare de rachete de tip „Katiușa” și cinci sisteme antiaeriene. Acestora li se adaugă „zeci de alte vehicule și militari”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pierderile în rândul armatei ruse au fost provocate în special cu ajutorul dronelor kamikaze.
Citește și: Cum va supraviețui Ucraina în 2024. Kievul adoptă o nouă strategie pentru al treilea an de război (Financial Times)
Conform Oryx, un site specializat în monitorizarea pierderilor de tehnică de luptă în războiul din Ucraina, rușii au pierdut până acum peste 2.600 de tancuri (distruse, avariate, abandonate) și aproape 5.000 de diverse alte vehicule blindate.
19 tancuri distruse în trei săptămâni doar de o singură unitate ucraineană reprezintă o cifră foarte mare, în condițiile în care, conform experților occidentali, Rusia își „permite” să piardă „cel mult” 50 de tancuri pe lună. Este, practic, echivalentul numărului de tancuri pe care România, de pildă, își propune să le achiziționeze în cadrul unui program de înzestrre în valoare de peste 1 miliard de dolari și aprobat în Parlament.
Conform Tass, Rusia și-a triplat producția de blindate în anul 2023. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia „va produce și va repara” 1.600 de blindate pe an, adică 133 de blindate pe lună. Conform unei analize militare suedeze, în realitate Rusia poate produce „doar” 480 de noi tancuri pe an (fără a lua în considerare tancurile scoase din stocuri/depozite și modernizate ori tancurile reparate și retrimise pe front).