Cum va supraviețui Ucraina în 2024. Kievul adoptă o nouă strategie pentru al treilea an de război (Financial Times)
Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de a doua aniversare a invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, speranțele obținerii unei victorii rapide de către trupele Kievului se diminuează, acestea pregătindu-se în schimb pentru un război de lungă durată, scrie Financial Times. În schimb, trecerea la o strategie de „apărare activă” i-ar permite Ucrainei să își adune forțele anul acesta și să se pregătească mai bine pentru o contraofensivă mult mai reușită în 2025.
„O să vă spun adevărul”, a spus Vania, un soldat ucrainean dintr-o unitate de recunoaștere care luptă alături de pușcașii marini pe malul estic al râului Nipru în sudul Ucrainei. „Situația este deplorabilă.”
Evaluarea aspră a situației făcută de soldatul ucrainean vine după luni de zile de raiduri îndrăznețe lansate de forțele ucrainene în teritoriul inamic pe toată durata toamnei pentru a obține un cap de pod în sudul regiunii Herson.
În întunericul nopții, trupele ucrainene au făcut incursiuni pe partea cealaltă a râului în încercarea de a produce cât mai multe pierderi unităților rusești și pentru a aduce câteva vești bune de pe front, după ce contraofensiva de vară a fost un eșec.
Acum, controlul acestui cap de pod din apropiere de satul Krinki pare să fie unul tot mai șubred pentru ucraineni. Pozițiile pe care trebuie să le apere se află pe un teren mlăștinos și în vechile tranșee ale inamicului, ceea ce înseamnă că sunt expuse riscului de a fi inundate sau sunt deja pline cu cadavrele soldaților ruși.
Temperaturile devin tot mai usturătoare, ceea ce încetinește viteza de desfășurare a operațiunilor și soldații nu au cum să se odihnească.
Trupele ucrainene suferă multe pierderi aici, se plânge Vania, refuzând să ofere mai multe detalii. Rușii, adaugă el, au un avantaj numeric de cel puțin patru sau cinci soldați pentru fiecare soldat ucrainean.
Obiectivul final era de a crea o poziție de unde armata ucraineană să poată lansa noi atacuri mai adânc în teritoriul controlat de ruși. Această opțiune pare din ce în ce mai puțin probabilă, potrivit lui Vania.
În ultimele săptămâni, bloggerii militari ruși și analiștii din Occident au spus că forțele ruse au reușit să recupereze o parte din pozițiile pe care le-au pierdut pe malul stâng al Niprului.
Întrebat dacă Ucraina poate să rămână pe poziții pe termen lung, Vania a răspuns direct: „Bineînțeles că nu. Adevărul este că pușcașii marini nu au putut menține ritmul ofensivei și cu siguranță au pierdut inițiativa cu mult timp în urmă.”
Vania se așteaptă acum ca trupele să se retragă pe poziții defensive la vest de Nipru – altfel, riscă să sufere pierderi masive în rândul unora dintre cele mai puternice trupe de care dispune.
Zelenski: Războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă
Adoptarea unei poziții defensive mai sigure în anticiparea unui al treilea an de război foarte dificil nu mai este o problemă doar pentru trupele care luptă în zona râului Nipru, ci pentru întreaga armată ucraineană și comandantul său suprem.
Un oficial din Occident care lucrează la politicile legate de Ucraina citat de Financial Times crede că există „puține speranțe pentru o victorie operațională de oricărei părți în 2024” și cu atât mai puțin în următoarele luni de zile.
Această realitate a fost recunoscută și la Kiev, acolo unde președintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul lunii decembrie că războiul a intrat „într-o nouă etapă”.
După ce trupele sale nu au reușit să elibereze zone mari din sudul țării, așa cum era planul inițial, Zelenski a ordonat armatei să construiască noi fortificații în zone cheie ale liniei frontului de 1.000 de kilometri, semnalând o trecere de la o postură ofensivă la una defensivă.
Mai mulți factori vor determina dacă strategia de „apărare activă” - menținerea liniilor de apărare și găsirea punctelor slabe în apărarea inamicului, combinate cu atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune – a Ucrainei va da rezultate.
Principalul factor ține de incertitudinea din jurul ajutoarelor militare occidentale, care include muniție vitală pentru continuarea cu succes a operațiunilor.
Rămân multe întrebări fără răspuns legate de cât de mult poate și își dorește Occidentul să continue să susțină lupta Ucrainei – iar, dacă o face, în ce măsură.
Cu toate că țările europene oferă sprijin financiar, SUA este cea mai mare sursă de aprovizionare cu ajutoare militare pentru Ucraina. Republicanii din Congresul american, însă, continuă să blocheze zeci de miliarde de dolari cu care armata Kievului ar putea fi ajutată.
Fosta consilieră pentru securitate națională la Casa Albă, Fiona Hill, a declarat în decembrie pentru Politico că Ucraina a avut succes până acum „datorită ajutorului militar uriaș din partea aliaților europeni și a altor parteneri”.
Întrebat când sistarea ajutorului militar din partea Statelor Unite pentru Ucraina se va vedea pe câmpul de luptă, un alt oficial din Occident care lucrează în domeniu a răspuns: „Suntem încrezători că ucrainenii au ceea au nevoie pentru a-și păstra pozițiile.”
Rusia va lansa valuri uriașe de rachete asupra Ucrainei
În timpul vizitei sale la Washington din decembrie, Zelenski le-a cerut republicanilor din Congres să aprobe cât mai urgent ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru țara sa.
Mai multe sisteme de apărare antiaeriană sunt cele mai importante pentru ca Ucraina să-și poată proteja infrastructura critică, potrivit lui Zelenski.
Există toate indicațiile că Rusia își va intensifica atacurile asupra Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în noiembrie că Rusia a adunat rezerve mari de rachete pentru perioada de iarnă pe care plănuiește să le lanseze în valuri uriașe de rachete și drone în următoarele săptămâni în încercarea de a cufunda Ucraina în beznă.
Această prognoză sumbră vine în momentul în care războiul neprovocat declanșat de Kremlin împotriva țării vecine este aproape să intre în al treilea an și la 12 luni de când Ucraina părea să fi preluat inițiativa pe câmpul de luptă.
Este o diferență mare între situația din prezent și cea din timpul vizitei lui Zelenski în America la începutul anului 2023, când a fost întâmpinat cu aplauze repetate la scena deschisă din partea politicienilor americani, în timp ce le spunea că „voi puteți să grăbiți victoria noastră”.
„În acel moment, țara trăia sub impresia că singurul lucru care împiedică încheierea războiului era vremea”, a scris jurnalistul ucrainean Pavlo Kazarin pentru postul independent de știri Adevărul Ucrainean.
Între timp, mii de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți și sute de blindate și sisteme de război livrate de Occident. Moralul ucrainenilor a scăzut și el, iar unele sondaje indică faptul că unitatea fără precedent arătată la începutul războiului a început să se clatine.
Încă și mai important este faptul că țara se află acum în fața unei provocări legate de mobilizare. Șefii armatei lui Zelenski i-au cerut să recruteze până la 500.000 de noi soldați – un număr care ia în considerare atât pierderile mari suferite de ucraineni, cât și faptul că mulți dintre soldați au luptat deja de aproape doi ani fără întrerupere.
Președintele ucrainean a spus însă că are nevoie să audă „mai multe argumente” pentru a sprijini această inițiativă. În același timp, Zelenski trebuie să ia în considerare faptul că o astfel de decizie nu ar fi primită foarte bine de poporul ucrainean.
Marinka a căzut, Avdiivka este în piercol. Cât de mult va ajuta „apărarea strategică”
Trupele ruse sunt acum în ofensivă. Armata Moscovei încearcă să încercuiască orașul industrial Avdiivka, un punct strategic important, în încercarea de a cuceri întreaga regiune Donețk. În decembrie, rușii au cucerit ce a mai rămas din Marinka, o localitate distrusă aproape în totalitate.
Șeful serviciilor militare de informații, Kirilo Budanov, susține că atacurile rusești nu au dat niciun rezultat important. „Ultima încercare patetică a lor durează deja de două luni. Niciun rezultat.”
Adoptarea unei poziții mai defensive de către armata Ucrainei este susținută și de unii dintre cei mai importanți aliați ai Kievului.
Ministrul eston al Apărării a publicat un raport în decembrie în care spunea că Ucraina ar trebui să treacă la o „apărare strategică” pentru a-i oferi țării și aliaților săi mai mult timp să pună pe picioare baza industrială, să antreneze unitățile de rezervă, să crească numărul de soldați și să mărească capacitatea de producție a sistemelor de artilerie – scopul fiind acela de a continua ofensiva în 2025.
Aceasta ar fi și strategia pe care Washingtonul o susține. Americanii încearcă să îi convingă pe ucraineni să adopte o abordare mai conservatoare. În locul ofensivelor terestre, atenția ar trebui să cadă pe menținerea controlului asupra teritoriilor eliberate, întărirea liniilor de apărare și creșterea numărului de trupe și a capacității de aprovizionare în următoarele luni.
În același timp, trupele ucrainene pot continua să caute puncte slabe în apărarea Rusiei pentru a le exploata atunci când se ivește ocazia.
Ucraina ar putea continua – sau, chiar, intensifica – atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone care au obținut rezultate importante în cazul bombardamentelor asupra Crimeei, a Flotei rusești de la Marea Neagră și a bazelor aeriene din peninsulă.
Sunt și voci la Kiev care spun că renunțarea la componenta ofensivă a strategiei de luptă ar fi „o greșeală de proporții istorice”. Fostul ministru ucrainean al apărării, Andrii Zagorodniuk, a spus că Putin va promova astfel în toată lumea ideea că războiul este de necâștigat pentru Ucraina, ceea ce i-ar oferi Rusiei inițiativa.
Editor : Raul Nețoiu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News