Kamala Harris l-ar putea propune vicepreședinte pe Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei

Data publicării:
Josh Shapiro
Guvernatorul de Pennsylvania pare în acest moment în cărți pentru postul de VP Foto: Profimedia

Staff-ul de campanie al Kamalei Harris îl verifică pe Josh Shapiro, guvernatorul statului Pennsylvania, un star democrat în ascensiune care ar putea ajuta partidul să câștige cel mai mare stat oscilant din nord, scrie HuffPost.

Shapiro este unul dintre mai mulți guvernatori democrați, inclusiv Andy Beshear din Kentucky și Gretchen Whitmer din Michigan, aflați pe lista scurtă a vicepreședintelui de când a devenit prezumtivul candidat democrat la președinție.

El s-a poziționat în mare parte ca un moderat și ar putea ajuta-o pe Harris să se impună într-un stat pe care campania lui Donald Trump îl consideră o victorie obligatorie, după ce fostul președinte a pierdut acolo în urmă cu patru ani. Printre potențialele sale dezavantaje se numără însă o poziție pro-israeliană fermă, care este în dezacord cu alegătorii mai tineri și mai liberali, precum și o ruptură cu cel mai mare sindicat al profesorilor din stat în ceea ce privește voucherele pentru școlile private.

„A spus clar că vrea să fie primul președinte evreu”

Shapiro, în vârstă de 51 de ani, a fost mult timp considerat un politician destinat unor funcții mai înalte, chiar înainte de a fi ales guvernator în 2022.

„Este un fel de cățărător pe scări. Nu rămâne mult timp în majoritatea posturilor”, a explicat plastic situația reprezentantul Glenn Thompson. „A spus clar că vrea să fie primul președinte evreu”.

Timp de șase ani, a fost procuror general al Pennsylvaniei, câștigând atenția la nivel național pentru eradicarea abuzurilor sexuale în Biserica Catolică și pentru că a contribuit la negocierea unei înțelegeri de miliarde de dolari împotriva producătorilor de opioide.

„S-a ocupat de criza opioidelor și a recunoscut ravagiile pe care țara noastră le-a suferit ca urmare a unor oameni precum Purdue, Sackler și alții”, a declarat pentru HuffPost Maddie Dean, membru al Camerei reprezentanților, republican.
„A atacat Biserica Catolică atunci când aceasta a acoperit o serie de abuzuri extraordinar de grotești asupra copiilor”, a spus Dean. „Nu îi este teamă să facă aceste lucruri”.
Când podul I-95 s-a prăbușit lângă Philadelphia anul trecut, reacția rapidă a lui Shapiro și efortul de reconstrucție i-au adus laude bipartizane, amplificând speculațiile cu privire la viitorul său dincolo de Pennsylvania.

Alegerea lui Shapiro are unele avantaje evidente pentru Harris, în primul rând faptul că includerea sa pe listă i-ar putea ajuta pe democrați să câștige Pennsylvania, un stat crucial cu 20 de voturi electorale.

O alegere "centristă"

Guvernatorul este văzut ca o alegere mai centristă pentru funcția de vicepreședinte decât alți candidați pe care Harris i-ar fi luat în considerare.

Întrucât Harris se confruntă deja cu atacuri din partea Partidului Republican cu privire la pozițiile sale progresiste în timpul alegerilor primare democrate din 2020, o persoană precum Shapiro ar putea aduce un echilibru ideologic și ar putea atrage alegătorii din comunitățile de muncitori.

Shapiro, un bărbat alb din regiunea Mid-Atlantic, ar putea, de asemenea, să aducă ceea ce un deputat a descris săptămâna aceasta drept „echilibru demografic” la o listă condusă de Harris, o femeie de culoare din California.

Majoritatea numelor vehiculate pentru funcția de vicepreședinte, precum senatorul Mark Kelly și secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg, sunt tot ale unor bărbați albi.

Campania lui Harris a refuzat să confirme dacă îl verifică pe Shapiro sau pe altcineva în special, calificând informațiile contrare drept premature și speculative.

De asemenea, biroul lui Shapiro nu a răspuns la o cerere de comentarii.

„Vicepreședintele Harris ia în considerare un număr mare de candidați calificați și va alege un partener care îi împărtășește angajamentul de a lupta pentru clasa de mijloc, de a proteja libertățile americanilor și de a ne proteja democrația”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei într-un e-mail. „Iar atunci când acel candidat va fi ales, împreună, vor învinge cu mână de fier perechea Trump-Vance în noiembrie.”

Originea evreiască a lui Shapiro a fost discutată ca un avantaj pentru Harris în rândul alegătorilor evrei, potrivit Bloomberg. Dar poziția feroce pro-Israel a guvernatorului ar putea fi un dezavantaj în rândul democraților care au încercat să împingă administrația Biden să fie mai dură față de Israel.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Ce spune Andreea Bălan despre căsătoria cu Victor Cornea: „O hârtie nu face diferența, noi ne iubim foarte...
Film Now
George Clooney l-a ironizat pe Brad Pitt, din cauza vârstei: „E norocos că încă mai lucrează!”
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Dieta care l-a adus pe Joaquin Phoenix într-un punct critic. Actorul din „Joker: Folie a Deux”, extrem de...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale