Kamala Harris îi avertizează pe americanii de origine poloneză să nu îl voteze pe Donald Trump. Mulți o vor face

Data publicării:
mural Donald Trump Butler Pennsylvania
Foto: Profimedia Images

Argumentul invocat de Kamala Harris despre un război aflat la 8.000 de kilometri distanță pare să aibă efectul scontat în statul-cheie Pennsylvania, scrie Politico. Deși se află în America de mai multe generații, polonezii din Pennsylvania încă fac lichiorurile lor de Crăciun și coșuri tradiționale de Paște, gătesc kielbasa, pun varză la murat și folosesc porecle poloneze.

Printre membrii voluntari ai consiliului de administrație al Clubului Cetățenilor Americani de Origine Poloneză din Dupont, o localitate cu 3.000 de oameni, nu există nicio îndoială cu privire la importanța identității aduse din țara de origine.

„Dacă cineva m-ar întreba: «Ce ești?», aș spune polonez”, a afirmat Martin Kuna, în vârstă de 62 de ani, după ce o ședință a consiliului s-a încheiat în subsolul imens al clubului, aflat sub bar. „Chiar dacă sunt american, aș spune polonez”.

Nu e de mirare, așadar, că Harris, candidată democrată la președinție, apelează la dragostea americanilor de origine poloneză pentru patria lor strămoșească, în încercarea de a câștiga fiecare vot în acest stat crucial înainte de alegerile prezidențiale extrem de disputate din 5 noiembrie.

Mesajul Kamalei Harris în Pennsylvania

În dezbaterea cu rivalul republican Donald Trump din septembrie, ea s-a adresat direct „celor 800.000 de americani de origine poloneză de aici, din Pennsylvania”, spunând că Trump ar trăda Ucraina în favoarea dictatorului rus Vladimir Putin, iar următoarea țintă a Moscovei ar fi Polonia. Cum democrații au câștigat Pennsylvania cu doar 80.000 de voturi în 2020, apelul lui Harris la patriotismul polonez avea o logică electorală clară.

Dacă această strategie a lui Harris va funcționa rămâne de văzut. Polonezii americani cu care a discutat Politico din comunitățile din Pennsylvania au oferit o imagine mai complexă și nuanțată. Invocarea de către Harris a unui război aflat la 8.000 de kilometri distanță părea departe de a convinge împotriva lui Trump.

De fapt, Trump încearcă și el să atragă voturile polonezilor în statele-cheie Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, insistând că are o „chimie” cu polonezii și amintindu-și cu drag de primirea entuziastă din Varșovia în 2017.

Trump a spus că speră să obțină majoritatea voturilor americanilor de origine poloneză – așa cum a făcut în 2016 – datorită accentului pus pe valorile creștine, care îl diferențiază de rivala sa „marxistă”. El s-a prezentat ca fiind candidatul conservator care ar proteja Polonia și ar intermedia un acord de pace cu inamicul său tradițional: Rusia.

America pe primul loc

La Clubul Cetățenilor Americani de Origine Poloneză din Dupont, era clar că identitatea americană va prevala în fața celei poloneze în momentele electorale decisive, iar principalele preocupări erau diviziunile economice și sociale interne care conturează națiunea în general.

„În toată viața, steagul american este cel mai important”, a spus John Kuna, de 58 de ani, fratele lui Martin și membru al consiliului. El s-a ridicat pentru a arăta spatele tricoului său de la club, imprimat cu steagurile american și polonez.

Polonezii din Pennsylvania sunt descendenți ai imigranților care au sosit la începutul secolului trecut pentru a lucra în minerit și industrie. Însă declinul acestor industrii începând cu anii 1950 și dificultățile economice ulterioare au declanșat o schimbare politică în rândul muncitorilor din clasa de jos – mulți dintre ei fiind democrați de-o viață.

Comunitățile poloneze, cândva unite, sunt acum răspândite, iar integrarea generațională diluează tot mai mult sentimentul unei perspective unite a polonezilor americani. Analizele sugerează că un procent ridicat de polonezi l-au susținut pe Trump în 2016, însă în 2020, americanii de origine poloneză s-au întors împotriva lui.

De asemenea, se pare că argumentele lui Harris despre amenințarea rusă la adresa Poloniei s-ar putea să nu fie lovitura decisivă la care speră ea.

„Noi urmărim totul de la distanță, dar trebuie să țineți minte că nu e chiar în fața noastră”, a spus unul dintre membrii consiliului, care a preferat să rămână anonim, referindu-se la războiul din Ucraina.

Îngrijorați de costul vieții

În schimb, viața americană este ceea ce văd ei în fața ochilor. În barul din lemn de la etaj, televizoarele montate pe pereți înconjoară blatul de 360 de grade, difuzând știri americane, sporturi americane și reluări de sitcomuri americane. Pe pereți, sunt afișe luminoase cu bere americană, iar pe un panou e afișată data următoarei „Nopți de Taco”.

Două tricouri de baseball ale echipei locale „Dupont Coal Crackers” sunt încadrate pe unul dintre pereți. Trofeele echipelor sportive locale pe care clubul le-a sponsorizat strălucesc într-o vitrină din colț. Lumina pătrunde în barul întunecat dinspre bucătărie, unde o pungă uriașă de amestec pentru clătite stă pe frigider.

Deși clubul nu ia o poziție politică, membrii consiliului au spus că majoritatea polonezilor sunt mai preocupați de dificultățile economice cu care se confruntă americanii decât de războiul din Ucraina – probleme pentru care majoritatea votanților lui Trump dau vina pe Harris și pe președintele Joe Biden, mai ales pentru faptul că au pompat bani într-un conflict care pare că a ajuns într-un impas.

„Toată lumea vrea să meargă la muncă, să câștige bani, să vină acasă, să se bucure de familie. Atât”, a spus John Kuna. „Și pare că în ultimii trei ani și jumătate nu a fost decât haos.”

„Dăm miliarde de dolari Ucrainei”, a adăugat el. „Ce se întâmplă cu oamenii noștri?”.

Impactul vizitei lui Zelenski în Pennsylvania

Deși democrații sperau că vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Pennsylvania ar putea să le îmbunătățească șansele, existau semne că acest lucru ar fi putut să se întoarcă împotriva lor.

În timpul unui turneu în SUA pentru a întări sprijinul pentru Ucraina în septembrie, Zelenski a scris mesaje de mulțumire pe bombe americane produse la fabrica de muniții din Scranton, Pennsylvania, lângă Dupont. „Glorie Ucrainei”, a scris el pe o rachetă, în timp ce guvernatorul democrat Josh Shapiro zâmbea în fundal, așteptând să preia și el stiloul.

„A enervat multă lume local, aici”, a spus Mark Kowalczyk, un alt membru al consiliului de administrație, în vârstă de 49 de ani. „Pentru că semnezi bombe care ar putea ucide oameni nevinovați. Fie din partea Rusiei, fie din Ucraina. Sunt oameni nevinovați de ambele părți.”

Polonezii americani au fost cu siguranță modelați de istoria războiului. În orașele din jurul comitatului Lackawanna, afișe comemorative cu soldați locali aliniază străzile – zeci de nume cu rezonanță central-europeană.

„Există Michael H. Urbanowicz, care a servit în cel de-al Doilea Război Mondial, Joseph Guziewicz Sr, care a petrecut timp în forțele aeriene ale SUA, și William A. Zielenski, care a luptat în Războiul din Coreea.

Cea mai rapidă cale pentru pace în Ucraina

Unii americani de origine poloneză susțin că încheierea războiului din Ucraina și a vărsării de sânge asociate trebuie să fie prioritară. Susținătorii lui Trump dintre ei spun că încheierea unui acord, chiar dacă înseamnă cedarea unei părți din teritoriul Ucrainei, este cea mai rapidă cale de a opri luptele.

„Sunt oameni la această masă care sunt susținători puternici ai lui Trump pentru că vrem ca acest război să se termine”, a spus John Kuna la clubul din Dupont, adăugând că aderarea la NATO ar menține Polonia în siguranță.

Acesta este un punct de campanie pe care Trump îl reiterează frecvent, prezentându-se drept candidatul care ar putea forța țările europene care beneficiază de protecția NATO să-și mărească cheltuielile pentru apărare.

„[Războiul] amenință Polonia, pentru că, după cum spune expresia: «Tu ești următorul.» Și nu poți permite asta. Nu ar fi existat un «următor» [dacă aș fi fost președinte],” a declarat Trump săptămâna trecută pentru canalul polonez de dreapta TV Republika. „Niciun președinte nu a făcut mai mult pentru poporul polonez”.

În orașul Scranton, episcopul principal al Bisericii Naționale Catolice Poloneze, Anthony Mikovsky, a spus că înțelege dilema polonezilor care doresc să-și ajute prietenii ucraineni să lupte împotriva Kremlinului, în timp ce văd cum prețurile alimentelor și combustibililor cresc acasă.

„Le place să spună despre politică că totul este local și că mereu economia contează”, a spus el, vorbind din biroul său, cu gulerul preoțesc desfăcut și o cruce enormă pe un lanț de aur ascunsă în buzunarul cămășii. „Pot aprecia asta, pentru că asta este la masa ta de bucătărie. În timp ce multe alte probleme sunt undeva departe.”

Mikovsky și-a ridicat palmele spre tavan și le-a balansat în sus și în jos ca niște cântare pentru a ilustra greutatea concurentă a priorităților pe umerii Poloniei — termenul pentru descendenții polonezi ai imigranților. „Este dificil pentru mine să spun ce câștigă aici,” a spus el.

Libertate vs. prețurile alimentelor

Pentru Emil Osif, în vârstă de 63 de ani, manager voluntar al Clubului Pulaski dintr-un colț liniștit rezidențial din Hazle Township, presiunea economică predomină în lupta electorală.

Cineva a agățat afară un afiș cu Trump, iar Osif nu vede niciun motiv să-l îndepărteze. El va vota pentru republican.

Clubul, la aproximativ o oră sud-vest de Scranton, funcționează cu pierderi, deoarece localnicii sunt precauți cu banii lor. O bere costă 2 dolari — mult mai ieftin decât în barurile obișnuite — dar este totuși o provocare să atragi oamenii în club când facturile lor sunt atât de mari.

„Mă consider polonez; sau polonezo-american, cum vrei să spui”, a spus Osif, un polonez de a patra generație. „Dar asta nu prea înseamnă mare lucru acum”, mustața lui s-a transformat într-un zâmbet sarcastic, „decât dacă vorbești cu un irlandez”.

Nu este de mirare că războiul din Europa este jos pe lista lui de priorități, când legăturile sale cu Polonia sunt atât de slabe. „M-am născut aici”, a prrecizat el despre SUA, menționând că rudele pe care le mai are în Polonia sunt îndepărtate. „Avem multe alte lucruri de care să ne îngrijorăm”, a argumentat el. „Aș prefera să văd cum se îmbunătățesc lucrurile aici, mai degrabă decât să dăm toți banii noștri”.

Imigranții hispanici

Deși politica este un subiect interzis în Clubul Pulaski, Osif este de părere că majoritatea polonezilor pe care îi cunoaște ar fi de acord cu el — deși nu este sigur nici măcar dacă jumătate dintre membrii actuali mai sunt descendenți de polonezi. Un număr mare de imigranți hispanici au ajuns în oraș — un alt motiv pentru care unii localnici decid să voteze pentru Trump.

„Bem. Și jucăm”, a explicat el despre ceea ce îi leagă pe membrii Clubului Pulaski, chiar dacă nu sunt polonezi. Un abajur mozaicat din sticlă atârnă deasupra mesei de biliard. Vulturul roșu polonez de pe o parte conține singur 100 de cioburi separate”.

„Clubul sărbătorește, de asemenea, sărbătorile tradiționale poloneze. Osif pregătea sala de evenimente recent renovată — plătită cu bani de la unul dintre aparatele de joc din bar — pentru Ziua Pulaski, numită după un comandant de cavalerie din secolul al XVIII-lea, care a murit în războiul de independență al Americii și este sărbătorită în multe comunități polonezo-americane.

Clubul terminase curățarea și aranjarea a două piedestale care onorau veteranii locali, în timp pentru această ocazie, alături de un mortar, o elice și o ancoră din războaiele trecute.

Copiii Războiului Rece

Unii polonezi americani mai în vârstă erau mai preocupați de Ucraina și de amenințarea din partea lui Putin, după ce au trăit Războiul Rece, când Polonia a fost transformată în vasalul Moscovei.

„Putin vrea înapoi Uniunea Sovietică, iar Polonia ar fi următoarea”, a spus Jack Kuligowski, în vârstă de 78 de ani, de asemenea membru în consiliul Clubului Cetățenilor Polonezo-Americani din Dupont. „Pentru mine, Putin este fiul nelegitim al lui Joseph Stalin”.

El a spus că pozițiile democraților și republicanilor cu privire la Ucraina erau o motivație pentru a vota împotriva lui Trump la următoarele alegeri.

La Clubul Pulaski din Hazle Township, Osif avea registrul original de când strămoșii lui administrau locul în 1934. A studiat paginile decolorate, căutând numele strămoșilor săi printre notele scrise în poloneză. Cartea zdrențuită era o relicvă din perioada de dinainte ca Uniunea Sovietică și Germania nazistă să invadeze Polonia.

Este greu de imaginat că imigranții polonezi din anii 1930 și 1940 ar fi fost atât de neimpresionați de un atac asupra patriei lor. Însă cei care au venit în acele vremuri ar fi experimentat o redresare economică a Statelor Unite în timpul și după război, în industrii solide.

De ce unii dintre ei l-ar vota pe Trump

Agnes, o imigrantă poloneză de prima generație din Stroudsburg, la aproximativ o oră sud de Dupont, a spus că era obișnuit ca polonezii americani mai în vârstă să fie mai pasionați de apărarea libertății în Europa. Nu a dorit să-și dea numele de familie.

Ea a spus că cei care nu își amintesc sau nu știu prea multe despre trecut argumentează că fiecare națiune ar trebui să-și rezolve propriile probleme. Este o viziune care reflectă retorica „America First” a lui Trump. Ea credea că mulți polonezi americani nu s-ar deranja nici dacă Putin ar lua o bucată din Polonia însăși.

„Să ia ce ia și să ne întoarcem la normal”, a spus ea, caracterizând modul lor de gândire.

Prietena ei, Magdalena — deși și ea era o poloneză de prima generație și vorbea cu un accent polonez puternic — exemplifica gândirea generației mai tinere. Nici ea nu a dorit să-și folosească numele de familie.

„Nu-mi pasă”, a spus ea despre avertismentele lui Harris cu privire la Polonia. „Nu mai locuiesc acolo. Îmi pasă de ce se întâmplă aici. Oamenii nu-și permit să cumpere alimente”.

Magdalena va vota pentru Trump pentru a treia oară în noiembrie, deoarece prețurile mai mari pun în pericol traiul ei. „Desigur, ar trebui să ajutăm [ucraineanii], dar, la un moment dat, asta afectează economia noastră și îi afectează pe cetățenii noștri”, a argumentat ea.

Sora ei este încă în Polonia și învață să folosească o armă de mână pentru a se proteja, în cazul în care rușii invadează. Sora ei îl susține, tot pe Trump.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic