Noul prim-ministru al Gabonului a declarat că țara sa ar trebui să organizeze noi alegeri în următorii doi ani, după lovitura de stat militară. Junta nu a stabilit încă agenda alegerilor, transmite BBC.
Junta care l-a răsturnat pe președintele Ali Bongo a promis alegeri libere și corecte, dar nu a stabilit un calendar. Cu toate acestea, Raymond Ndong Sima, prim-ministrul Gabonului, a declarat pentru BBC: „Am spus într-un document publicat că acest lucru ar trebui făcut în termen de doi ani”.
El a spus că agenda alegerilor va fi decisă în zilele următoare.
Sima a fost instalat în funcția de prim-ministru interimar joi, după ce generalul Brice Oligui Nguema, care a condus lovitura de stat împotriva lui Ali Bongo, a devenit președintele de tranziție al Gabonului.
Bongo a condus țara din Africa de Vest, bogată în petrol, din 2009, când i-a succedat tatălui său, care era la putere de peste 40 de ani. Familia avea legături puternice cu Franța, fosta putere colonială din Gabon.
Lovitura de stat a fost condamnată în Africa și Occident, inclusiv în Franța. Civilii par să fi salutat schimbarea, cu urale chiar, salutând inaugurarea generalului Nguema de luni.
Cu toate acestea, unii au pus la îndoială dacă Nguema se va rupe de trecut, după ce și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în cercul apropiat al familiei Bongo.
Întrebat ce s-a schimbat de la lovitura de stat, Sima a spus: „Ceea ce s-a schimbat este că armata a refuzat să bată populația și avem promisiunea că vom analiza instituțiile care vor reveni la o guvernare democratică. În politică e bine să iei și câte puțin din ceea ce poți obține”.
Premierul a adăugat că va lua timp pentru ca Gabon să treacă mai departe, de la regimul anterior.
„Nu poți pune capăt influenței politice a unei familii care a condus peste 50 de ani, într-o singură zi, pentru că există influență indirectă și influență directă”, a spus el.
Noul prim-ministru, care a servit cândva sub conducerea lui Bongo înainte de a se prezenta împotriva lui la două alegeri, a exclus să introducă un proces legal împotriva fostului președinte al Gabonului.
Au existat solicitări ca Ali Bongo să fie judecat pentru acuzații de corupție. Dar Sima a precizat: „Cred că ceea ce este interesant pentru oameni este să nu deschidă cazul. Nu cred că ar fi viabil să deschidem un caz în acest moment”.
Franța a efectuat o investigație de șapte ani asupra familiei Bongo, care a dezvăluit bogăția acesteia, inclusiv numeroase proprietăți și nouă mașini de lux, înainte de a fi abandonată în 2017. Familia a negat cu fermitate toate acuzațiile.
Fostul președinte Bongo a fost eliberat din arest la domiciliu joi, iar junta a declarat că este liber să părăsească țara pentru a solicita controale medicale.
În trecut, el a primit tratament în Maroc după ce a suferit un accident vascular cerebral.
Editor : M.I.