Rusia a trimis arme și instructori militari în Niger, după ce junta a întrerupt legăturile cu Occidentul

Data actualizării: Data publicării:
Demonstration of coup supporters in Niger
Uniunea Europeană și-a suspendat cooperarea în materie de securitate cu Niger în urma loviturii de stat din 2023. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Zeci de instructori militari ruși au sosit în Niger ca parte a unui nou acord cu junta aflată la conducerea țării, care a întrerupt legăturile cu SUA și alte țări Occidentale după lovitura de stat. Presa a raportat că rușii au trimis și un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație.

Țara din Africa de Vest, din regiunea Sahel condusă de autoritățile militare, și-a întărit recent legăturile cu Rusia, scrie BBC.

Un purtător de cuvânt al guvernului militar al Nigerului a declarat vineri că rușii se află în țară pentru a antrena soldați.

Grupul paramilitar al Ministerului rus al Apărării Africa Corps, cunoscut și sub numele de Corpul expediționar rus (REK), a scris pe Telegram că acesta a fost primul grup de militari și voluntari care au mers în Niger.

Într-un videoclip atașat, un soldat al corpului a spus în franceză că au fost acolo pentru a „dezvolta cooperarea militară” între țări și au adus „diverse echipamente militare speciale” pentru a ajuta la antrenament.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile instructorilor ruși care descarcau un avion cargo plin cu echipament au fost difuzate la televiziunea de stat din Niger.

Ulf Laessing, specialist în regiunea Sahel pentru Fundația Konrad Adenauer, care promovează democrația, a declarat pentru BBC că proviziile militare par să facă parte dintr-un „pachet de supraviețuire a regimului”.

Președintele Nigerului, ales democratic, Mohamed Bazoum, a fost înlăturat anul trecut de junta militară, care între timp a întrerupt relațiile militare și diplomatice cu Franța - fosta putere colonială - și a revocat un acord militar cu SUA.

Uniunea Europeană și-a suspendat cooperarea în materie de securitate cu țara africană în urma loviturii de stat.

Laessing a spus că guvernul militar este încă îngrijorat de o formă de interferență fizică în Niger din partea alianței politice și economice a statelor din Africa de Vest, cunoscută sub numele de ECOWAS.

El a adăugat că acesta este probabil motivul pentru furnizarea unui sistem rus de apărare aeriană, mai degrabă decât pentru a ajuta la suprimarea luptătorilor islamişti.

„Nu am alte explicații, pentru că jihadiștii nu au avioane”, a spus Laessing.

Kabir Adamu, de la organizația de informații Beacon Security, a declarat că Nigerul începe să se apropie de țări din afara blocului occidental, inclusiv Rusia, China și Iran. El a spus că se teme că alianța cu Rusia ar putea încuraja junta să amâne și mai mult revenirea la guvernarea civilă, așa cum s-a întâmplat în Mali.

Abdel-Fatau Musa, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate, a remarcat că Nigerul calcă pe urmele Mali și Burkina Faso - cele trei țări au format o alianță militară.

Nigerul fusese deja suspendat din ECOWAS - care a îndemnat țara să revină la guvernare democratică împreună cu Burkina Faso și Mali - dar în ianuarie țările conduse de junte militare au anunțat că vor părăsi blocul.

El și-a exprimat temerile cu privire la o perioadă lungă de conflict în regiunea Sahel.

„Poziția noastră este clară. Îndemnăm țările din regiune să nu faciliteze un alt ciclu de războaie proxy în Africa”, a declarat Musa pentru BBC, deși a spus că statele suverane au dreptul de a-și alege partenerii internaționali.

Nigerul se confruntă cu violențe sporite din partea grupării Stat Islamic, precum și cu amenințarea continuă a militanților Boko Haram de-a lungul graniței sale cu Nigeria.

La începutul acestei săptămâni, cel puțin șase soldați au fost uciși într-o explozie în regiunea Tillabery, lângă granița cu Mali.

Ministerul apărării din Niger, care a confirmat atacul, a declarat că o mașină de patrulare a armatei a lovit o mină în apropierea satului Tingara din sud-vestul acestei săptămâni, ucigând unii dintre soldați. Alții au fost răniți și au fost transportați la spital.

Ministerul a declarat că a efectuat un atac aerian pentru a-i neutraliza pe cei responsabili de amplasarea minei ucigașe.

În timp ce junta a citat agravarea insecurității din Niger drept motiv pentru lovitura de stat, rapoartele indică faptul că insurgenții au continuat să efectueze atacuri în anumite părți ale țării - aproape lunar - în special în regiunea Tillabery.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...