Migrația ar putea fi „o forță de dizolvare pentru Uniunea Europeană” din cauza diferențelor culturale profunde dintre țările europene și a incapacității lor pe termen lung de a ajunge la o politică comună, a spus șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.
Deși Rusia va încerca să exploateze problema migrației în interiorul Europei, Josep Borrell a negat că conflictul din Ucraina a contribuit la criza imigranților, despre care a spus că este o problemă veche de zeci de ani, alimentată de războaie și sărăcia din țările din care pleacă oamenii.
Într-un interviu pentru The Guardian, el a spus că țările europene au fost forțate să se trezească dintr-o siestă privind cheltuielile pentru apărare, după ce trăiseră sub umbrela nucleară americană, atunci când Rusia a invadat Ucraina.
El a cerut o mai mare cooperare în domeniul apărării și decizii mai rapide cu privire la furnizarea de arme Ucrainei și a apărat contraofensiva Kievului, arătând că o treime din teritoriul ucrainean a fost minat și că un contraatac frontal ar fi fost sinucigaș.
La o prelegere la Facultatea de Drept a Universității din New York, el a spus că consiliul de securitate al ONU s-a dovedit „complet inutil în ultimii ani din cauza diviziunilor sale” și a cerut o revizuire a instituțiilor politice și financiare pentru a renaște un multilateralism care „este depășit. și rămânând fără abur”.
Premierul de extremă dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care a ajuns la putere pe fondul retoricii controversate despre creșterea migrației, a spus recent că nu va permite ca țara sa să devină „tabăra de refugiați a Europei”, după ce 11.000 de oameni au sosit pe insula Lampedusa în câteva zile.
Borrell a spus că naționalismul este în creștere în Europa, dar este mai mult vorba despre migrație decât despre euroscepticism.
„Exista temerea că Brexit-ul va fi o epidemie, dar nu a fost. A fost un vaccin. Nimeni nu vrea să ia exemplul britanicilor care au părăsit Uniunea Europeană. Migrația este o problemă mai mare pentru Uniunea Europeană. Și ar putea fi o forță de dizolvare pentru Uniunea Europeană. Nu am reușit până acum să cădem de acord asupra unei politici comune de migrație”, a spus el.
Oficialul european a atribuit acest lucru diferențelor culturale și politice profunde din interiorul UE: „Există unii membri ai Uniunii Europene care sunt în stil japonez – nu vrem să ne amestecăm. Nu vrem migranți. Nu vrem să acceptăm oameni din afară. Ne dorim puritatea.”
Dar alte țări, precum Spania, au o istorie lungă de acceptare a migranților.
„Paradoxul este că Europa are nevoie de migranți, pentru că avem o creștere demografică atât de scăzută. Dacă vrem să supraviețuim din punct de vedere al muncii, avem nevoie de migranți, a subliniat Borrell.
Editor : M.B.