Aproape niciodată în istoria recentă a Statelor Unite, doi candidaţi la preşedinţie, actualul preşedinte democrat Joe Biden şi fostul preşedinte republican Donald Trump, nu au stârnit atât de multă respingere în rândul alegătorilor, conform mai multor sondaje, printre care și unul publicat miercuri de The Wall Street Journal (WSJ), transmite EFE, preluată de Agerpres.
O parte importantă dintre alegători americani vor vota pentru "răul cel mai mic", în timp ce numărul persoanelor indecise continuă să crească.
Potrivit unui sondaj publicat miercuri de The Wall Street Journal (WSJ), majoritatea alegătorilor consideră că niciunul dintre candidaţi nu are capacitatea mentală de a fi preşedinte. În cazul lui Trump (77 de ani), 48% cred că poate performa la nivelul mental necesar, în timp ce doar 28% cred acelaşi lucru despre Biden (81 de ani).
Acelaşi sondaj relevă că 59% au o opinie nefavorabilă despre Biden, faţă de 52% despre Trump.
Cum pot înclina haterii balanța în cazul alegătorilor indeciși
Potrivit mediei sondajelor realizate de portalul de specialitate FiveThirtyEight cu date din 1980, opinia nefavorabilă faţă de candidaţii din acest an electoral este doar comparabilă cu cea din 2016, când democrata Hillary Clinton s-a confruntat cu Trump.
Anul acesta, Biden acumulează 15 puncte procentuale de sentimente negative în media sondajelor, în timp ce diferenţa în cazul lui Trump este de 10 puncte de opinii defavorabile.
Totuşi, Trump pare să opereze în zona sa de confort pentru că, pe lângă faptul că a fost un preşedinte (2017-2021) care nu a depăşit 50% de popularitate în sondajele Gallup (lucru pe care nici Biden nu l-a realizat) şi că i-a polarizat pe americani, este obişnuit să facă campanie pe fundalul respingerii garantate a unei mari părţi a electoratului american.
Unele agenţii de sondare, conştiente de nemulţumirea pe care o vor experimenta alegătorii americani în acest an, măsoară şi cât de puternic se opun americanii candidaţilor.
Potrivit sondajului YouGov de la sfârşitul lunii martie, 48% dintre cei care îl resping pe Trump o fac "puternic", în timp ce în cazul lui Biden procentul este de 45%.
Cunoaşterea numărului de "haters" sau detractori ai candidaţilor este cheia pentru a şti în ce măsură aceştia îi vor putea convinge pe indecişi, lucru care va stabili cine va fi preşedintele Statelor Unite până în 2029.
Ce avantaj are Trump în statele cheie
Potrivit sondajului WSJ de miercuri, Trump are un avantaj în şase din cele şapte state considerate cheie pentru victorie în sistemul electoral american, aşa că, dacă s-ar menţine aceste procente, republicanul ar fi preşedinte pentru a doua oară.
Trump îl depăşeşte pe Biden în intenţia de vot în Arizona, Michigan, Nevada, Carolina de Nord şi Pennsylvania, are un avantaj în marja de eroare în Georgia şi este la egalitate tehnic în Wisconsin.
"Nu. El nu pierde. Recuperează teren sau este la egalitate. Când oamenii încep să se concentreze (pe alegeri) şi să vadă cele două opţiuni, este evident că Joe va câştiga aceste alegeri", a declarat Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, la emisiunea matinală de la CBS.
Potrivit sondajului WSJ, marea povară asupra popularităţii lui Biden o reprezintă imigraţia şi economia, două probleme asupra cărora Trump, care a promis deportări în masă şi practic încetarea comerţului cu China prin impunerea de tarife de 60%, pare să fie mai bine poziţionat.
Democrații sunt nemulțumiți de Biden în Michigan și Wisconsin
Unele dintre statele cheie în care Biden nu reuşeşte să recâştige teren şi-au manifestat respingerea faţă de preşedinte în timpul alegerilor primare, nu mai puţin de 13% dintre democraţi manifestându-şi nemulţumirea faţă de candidatul lor natural în Michigan şi 8% în Wisconsin.
Respingerea sprijinului SUA pentru Israel în ofensiva asupra Gaza a jucat, de asemenea, un rol esenţial în slăbiciunea arătată de Biden în acest an electoral, despre care experţii cred că va fi tranşat de voturile indecişilor.
Dacă Biden ar pierde în noiembrie, el ar fi primul preşedinte american care nu reuşeşte să câştige un al doilea mandat în condiţiile în care economia creşte şi se îndepărtează de recesiune.
Editor : M.I.