Japonia va iniția cea mai mare cursă a înarmărilor de la Al Doilea Război Mondial încoace, pentru a descuraja China să declanșeze un război în Asia de Est, au declarat pentru Reuters oficiali guvernamentali și analiști militari japonezi. Dezvoltarea și modernizarea armatei japoneze are ca obiectiv declarat anul 2027.
Japonia a identificat încă din 2019 China drept principalul său adversar, în strategia sa de apărare. Îngrijorările guvernului nipon au sporit după invazia Rusiei în Ucraina, război care a slăbit și mai mult influența mișcărilor pacifiste din Japonia, care se opun politicii de înarmare.
Guvernul japonez „are acum vântul în spate și se va folosi de aceasta pentru a face tot ce e posibil”, a declarat Takashi Kawakami, profesor la Universitatea Takushoku din Tokyo. Acesta a adăugat că anul 2027 e cel în care balanța puterii militare în Asia de Est s-ar putea înclina în favoarea China
În plus, anul 2027 este cel în care e programată viitorul congres al Partidului Comunist Chinez și reprezintă, în același timp, anul în care se vor sărbători 100 de ani de la înființarea armatei populare chineze.
Comandantul forțelor navale americane din regiunea indo-pacifică, amiralul Philip Davidson a declarat că, în 2027, s-ar putea „manifesta” o posibilă agresiune militară a Chinei împotriva Taiwanului.
Cucerirea Taiwanului de către China ar reprezenta o importantă lovitură pentru Japonia, deoarece, căderea insulei sub dominația Beijingului ar pune în pericol rutele maritime strategice care asigură aprovizionarea Japoniei cu produse petroliere și alte bunuri comerciale.
Conform unui sondaj de opinie realizat în această lună, 55% din japonezii chestionați au declarat că sprijină ideea creșterii cheltuielilor pentru apărare, în vreme ce 29% s-au opus.
Partidul premierului japonez Fumio Kishida, aflat la putere, a promis dublarea bugetului apărării, care va ajunge la 68 de miliarde de dolari în următorii cinci ani.
Banii alocați vor fi folosiți pentru înzestrarea armatei cu noi rachete cu rază lungă de acțiune, realizate de Mitsubishi, rachete antinavă și aer sol cu rază lungă realizate de companiile Kongsberg și Lockheed Martin.
Alte proiecte importante includ dezvoltarea unui nou avion de luptă invizibil, de ultimă generație, care să intre în dotarea aviației japoneze în anii 2030 și care să fie construit în colaborare cu Marea Britanie. De asemenea, Japonia are în vedere creșterea stocurilor de muniții existente, necesare în cazul „unui război de durată”.
Editor : M.L.