Italia nu-și mai poate trimite migranții în Albania. Pactul a fost suspendat

Data publicării:
Giorgia Meloni receives the Prime Minister of Albania, Edi Rama
Edi Rama (foto) a spus că a simțit datoria de a ajuta Roma datorită relației speciale dintre cele două țări. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul albanez va trebui să suspende ratificarea pactului privind migranții convenit cu Italia, după ce instanța supremă a aprobat miercuri o cerere a opoziției de revizuire a constituționalității acordului, potrivit unei declarații a Curții Constituționale din Albania, transmite Reuters.

Luna trecută, Italia a convenit cu Albania să construiască centre de primire a migranților pentru a găzdui azilanții care vin pe mare și cu care italienii nu mai știu ce să facă, numărul acestora crescând dramatic în acest an.

Parlamentul albanez urma să ratifice pactul joi, dar va trebui să-l suspende după ce Curtea Constituțională a fost de acord să-i revizuiască constituționalitatea în urma cererii depuse de 30 de parlamentari din opoziție, săptămâna trecută.

Legislatorii s-au plâns de erori de procedură în timpul negocierii și semnării acordului, care trebuie, de asemenea, să fie autorizat de președintele albanez, deoarece afectează chestiunile de teritoriu și drepturile fundamentale, a scris instanța într-un comunicat.

Ei au cerut, de asemenea, suspendarea procedurilor parlamentare de ratificare a pactului, programată pentru 14 decembrie.

Instanța a declarat că le-a acceptat cererile și și-a programat audierea pe această problemă pentru 18 ianuarie.

„Se suspendă automat procedurile de ratificare în parlament a Protocolului de Cooperare, până la decizia definitivă a Curții Constituționale”, a precizat instanța.

Parlamentarii opoziției au fost nemulțumiți că premierul Edi Rama nu i-a consultat cu privire la decizia sa de a încheia o astfel de înțelegere surpriză cu premierul italian Giorgia Meloni.

Rama a spus că a simțit datoria de a ajuta Roma datorită relației speciale dintre cele două țări, legate, printre altele, de proximitatea geografică și de istoria colonială.

Meloni, al cărei partid de dreapta Frații Italiei a cerut de mult timp ca astfel de facilități să fie înființate în afara Uniunii Europene, a spus că centrele albaneze vor găzdui inițial aproximativ 3.000 de persoane, când vor fi deschise în primăvara lui 2024.

Ea a spus că minorii, femeile însărcinate și alte grupuri vulnerabile nu vor fi duse în Albania. Au mai fost dezvăluite și alte câteva detalii ale proiectului, inclusiv costul.

Guvernul italian nu a răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la decizia curții constituționale albaneze.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri