ISW: Pentru prima dată, Rusia nu revendică câștiguri teritoriale în Ucraina. Militarii ruși de la granița cu Finlanda, mutați în Donbas

Data publicării:
Soldați ruși în Ucraina
Soldați ruși în Ucraina. Foto: Profimedia Images

În evaluare de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că nu au existat câștiguri teritoriale revendicate sau înregistrate ale Rusiei pe frontul din Ucraina în ultimele 24 de ore, pentru prima dată în 133 de zile de război.

Principalele concluzii ale raportului ISW:

  • Ministerul rus al Apărării nu a revendicat niciun câștig teritorial, ceea ce susține evaluarea conform căreia forțele rusești efectuează o pauză operațională, angajându-se în continuare în atacuri terestre limitate pentru a crea condițiile necesare pentru operațiuni ofensive mai semnificative. 
  • Kremlinul continuă să se pregătească pentru un război prelungit prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea economiei și inițierea în mare măsură a unei pauze operaționale în Ucraina. 
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive la nord-vest și la est de Sloviansk și au continuat eforturile de a înainta spre vest, spre Siversk, de la granița dintre regiunea Lugansk și Donețk. 
  • Trupele de invazie au continuat încercările de a avansa spre Bahmut dinspre sud. 
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkov.
  • Armata lui Putin a efectuat atacuri terestre fără succes în nord-vestul regiunii Herson. 
  • Este posibil ca forțele ucrainene să creeze condițiile pentru o contraofensivă spre orașul Herson. 
  • Este posibil ca forțele ruse să formeze o nouă unitate militară în Mulino, regiunea Nijni Novgorod.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Experții ISW susțin că starea actuală de pe front întărește evaluările anterioare potrivit cărora forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională.

Ministerul rus al Apărării a pretins câștiguri teritoriale în fiecare zi de la începutul războiului, dar nu a revendicat niciun nou teritoriu  sau mișcări de forțe terestre de la finalizarea încercuirii orașului Lisiceansk.

Cu toate acestea, forțele rusești au desfășurat în continuare atacuri terestre limitate și fără succes pe toate axele în ultimele 24 de ore. Astfel de încercări sunt în concordanță cu o pauză operațională rusă, care nu implică sau necesită încetarea completă a ostilităților active. 

Asta înseamnă, în acest caz, că forțele rusești se vor limita probabil la acțiuni ofensive la scară relativ mică, în timp ce încearcă să creeze condițiile pentru operațiuni ofensive mai semnificative și să refacă puterea de luptă necesară pentru a încerca să atingă obiective mai ambițioase. 

Economia rusă a fost mobilizată de regimul de la Moscova pentru ca armata lui Putin să aibă resurse de război 

ISW notează în cel mai recent raport al său că regimul de la Kremlin a continuat să stabilească condițiile pentru mobilizarea economiei rusești în anticiparea unor operațiuni prelungite în Ucraina. Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia și ultima lectură o lege introdusă de cabinetul de miniștri la 30 iunie, care va permite guvernului rus să supravegheze și să reglementeze relațiile de muncă în întreprinderile rusești (atât de stat, cât și private).

Această lege a mobilizării economiei, așa cum ISW a raportat anterior, va permite oficialilor guvernamentali să recheme lucrătorii din concediile personale, să reprogrameze timpul liber fără consimțământul angajaților și să le ceară lucrătorilor să muncească în weekenduri, în zilele de sărbătoare și noaptea. 

Aceste măsuri permit Kremlinului să preia un control mult mai direct asupra majorității aspectelor economiei rusești, inclusiv suspendarea drepturilor și protecțiilor pe care unii lucrători le-ar avea în mod normal, susțin experții ISW.

De asemenea, aceștia mai spun că legea trebuie încă trimisă la Consiliul Federației înainte de a ajunge la președintele rus Vladimir Putin și de a fi publicată oficial, dar Kremlinul încearcă probabil să folosească legea pentru a influența forța de muncă internă pentru a maximiza producția economică și a se pregăti pentru operațiunile prelungite din Ucraina. 

ISW evidențiază și că cea mai mare uzină de producție de plumb din Rusia ar fi întrerupt producția la 6 iulie din cauza opririi aproape totale a exporturilor metalurgice rusești, iar Kremlinul va continua probabil să ia măsuri pentru a consolida mobilizarea economică pentru a compensa sau a atenua efectele sancțiunilor și ale războiului asupra industriilor esențiale.

Militarii ruși de la granița cu Finlanda, mobilizați de Moscova în Ucraina

Forțele ruse continuă să se confrunte cu provocări de generare de personal și mobilizare ascunsă. Directorul Rochan Consulting, Konrad Muzyka, a citat publicația finlandeză Yle, care a menționat că armata rusă a trimis cel puțin un batalion tactic (BTG) din Brigada 80 de pușcă motorizată arctică (staționată anterior aproape de granița finlandeză în Alakurtti) pentru a sprijini invazia rusă din Ucraina.

Imaginile din satelit au arătat că forțele ruse au retras 100 de vehicule militare în luna mai din Alakurtti și aproximativ 700 de militari au părăsit baza la mijlocul lunii mai. 

Cea de-a 80-a brigadă de pușcă motorizată arctică a fost ultima brigadă de nord care a intrat în războiul rusesc din Ucraina, se mai arată în evaluarea ISW. 

Presa pro-Kremlin a anunțat desfășurarea unui nou batalion de voluntari din Republica Bashkortostan (la nordul Kazahstanului) în Donbas pe 6 iulie. 

Totodată, organizația rusă „Veteranii Corpului Marin și Forțelor Speciale ale Marinei” a anunțat crearea batalionului la sfârșitul lunii mai și a remarcat că militarii au primit o lună de pregătire înainte de desfășurare. ISW precizează că o lună nu este suficient timp pentru a pregăti în mod corect batalionul pentru ostilitățile din prima linie din Donbas. 

Republica Bashkortostan și Ministerul rus al Apărării au stimulat financiar militarii, oferind soldaților câte 200.000 de ruble pentru semnarea contractului militar și 2.000 de ruble pentru fiecare zi în serviciul militar.

Publicația rusă Baza a raportat însă că trei atacatori necunoscuți au efectuat un atac asupra Regimentului 488 de pușcași al unității militare a Armatei 20 de arme combinate din Klintsy, regiunea Brânsk, probabil în semn de protest față de practicile rusești de mobilizare ascunsă.

Citește și: Ministerul britanic al Apărării: Bătălia pentru Sloviansk va fi următoarea confruntare importantă dintre ucraineni și ruși

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...