Israelul pregătește un oraș de corturi pentru a găzdui evacuații în cazul unui război total cu Hezbollah

Data publicării:
Israelul se pregătește pentru eventualitatea escaladării violențelor în nord. Foto: Profimedia Images
Israelul se pregătește pentru eventualitatea escaladării violențelor în nord. Foto: Profimedia Images

Consiliul Regional Ramat Negev, care se întinde pe aproape o cincime din teritoriul Israelului, se pregătește să găzduiască zeci de mii de evacuați în cazul unei escaladări a tensiunilor la frontiera de nord. Planul include construirea unui oraș de corturi și sute de paturi și saltele care au fost deja achiziționate, relatează ynetnews.com.

Consiliul anticipează că mii de israelieni se vor autoevacua în Negev  - "o mișcare care va complica gestionarea situației". Consiliul a precizat: "Din acest motiv, am înființat o unitate de gestionare a evacuaților menită să ajute populația sosită în regiune".

Neta Yagel, rezidentă a kibbutzului Sde Boker și șefă a unității de gestionare a evacuaților, a explicat: "Unitatea include reprezentanți ai departamentelor de asistență socială, educație și sănătate, precum și un reprezentant al Comandamentului Frontului Intern al Forțelor Armate Israeliene (IDF)".

Yagel a spus că acesta ar trebui să fie un efort gestionat de stat.  "Guvernul îl va gestiona, dar înțelegem că ar putea exista și evacuări independente, necoordonate de autorități. Fiecare comunitate va avea un reprezentant responsabil cu primirea evacuaților. Acest lucru ne va permite să creăm un registru organizat al persoanelor evacuate și al detaliilor acestora, iar apoi să abordăm problemele care trebuie să fie analizate de consiliul regional", a spus aceasta.

Exercițiu de simulare a unui scenariu de evacuare în masă

În urmă cu două săptămâni, comandamentul pentru situații de urgență al consiliului a efectuat un exercițiu de simulare a unui scenariu de evacuare în masă. "Considerăm că este datoria noastră morală și privilegiul nostru să ne primim frații și surorile, care au devenit refugiați în propria lor țară", a declarat șeful consiliului, Eran Doron.

"Evacuarea a mii de oameni din nord este un scenariu realist și ar fi fost mai bine să ne pregătim pentru aceasta cu șase luni în urmă. Salut eforturile practice ale Comandamentului Frontului Intern al IDF de a aborda o provocare foarte complexă care s-ar putea întâmpla în orice moment."

Cu toate acestea, există încă un deficit de forță de muncă și de capacitate de a oferi servicii educaționale atât persoanelor evacuate, cât și rezidenților. O posibilă soluție ar fi recrutarea de personal suplimentar din programe premilitare, soldați-profesori, veterani, studenți și alții.

”Așteptarea face parte din strategia de represalii”, spune Hezbollah

După asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh  și a comandantului Hezbollah Fuad Shukr, Israelul se așteaptă la un contraatac. Acesta a fost amenințat de mult timp, dar până acum nu a fost lansat atacul masiv.

Potrivit liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, așteptarea face parte din strategia de represalii. În mult așteptatul său discurs video, Nasrallah a declarat că răspunsul la uciderea comandantului Hezbollah și a șefului Hamas va fi "puternic și eficient". În discursul său adresat miilor de susținători din capitala libaneză Beirut, el a declarat: "Așteptarea israeliană face parte din represalii și din luptă". El a subliniat: "Răzbunarea noastră va veni. Nimic nu ne va opri, indiferent de consecințe". El a continuat: "Inamicul așteaptă cu mare teamă", scrie publicația germană Tagesschau.

Ședința Cabinetului, în adăpostul din subsolul cartierului general al IDF

Ședința Cabinetului lărgit al Israelului a avut loc joi în adăpostul din subsolul cartierului general al Armatei (IDF) din Tel Aviv, relatează corespondentul Radio România Actualități în Israel.

Locul nu a fost desemnat ca urmare a unei amenințări imediate, ci a fost stabilit mai degrabă ca un exercițiu pregătitor pentru zilele de confruntare care se presupune că vor urma, potrivit sursei citate.

Opinii dominante în rândul sistemului israelian de apărare este că organizația Hezbollah va ataca prima și că ea va folosi rachete de precizie înaltă pentru a lovi cartierul general al Armatei din Tel Aviv, dar și alte baze militare și de informații din centrul țării.

Pe de altă parte, discuțiile de joi au fost consacrate și subiectului prevenirii populației civile, înaintea exploziei primelor rachete Hezbollah, pentru a avea timp să intre în adăposturi.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville