Israelul va începe asaltul în Rafah, 100.000 de civili au primit mesaj să plece. Netanyahu: Nici o presiune nu ne va opri

Data actualizării: Data publicării:
civili printre ruine in rafah
Israelul le cere civililor din Rafah să plece, înainte de asalt. FOTO: Profimedia Images

Forţele armate ale Israelului au început să evacueze civilii palestinieni din Rafah înainte de un asalt iminent asupra oraşului din sudul Fâşiei Gaza, de la graniţa cu Egiptul, a transmis luni postul de radio al armatei.

ACTUALIZARE 10.00 Armata israeliană, care pregăteşte o ofensivă majoră la Rafah, a început luni o "operaţiune de o amploare limitată" vizând evacuarea "temporară" a circa 100.000 de persoane care locuiesc în estul acestui oraş din Fâşia Gaza, îndemnându-i să se îndrepte către "zonele umanitare", scrie Agerpres.

"Am început o operaţiune de o amploare limitată pentru a evacua temporar persoanele care locuiesc în estul Rafah", a declarat un purtător de cuvânt al armatei în cadrul unui briefing de presă. "Este o operaţiune de o amploare limitată", a repetat el.

Întrebat despre numărul de persoane vizate, purtătorul de cuvânt a precizat că "estimarea este de circa 100.000 de persoane".

Un locuitor din Rafah a declarat pentru France Presse că unii palestinieni din Rafah au primit mesaje vocale pe telefon invitându-i să plece şi SMS-uri cu o hartă care le indica locul spre care să se îndrepte.

Armata dă asigurări în comunicatul său că a "extins zona umanitară la al-Mawasi", la circa zece kilometri de Rafah, unde sunt instalate în special "spitale de campanie, corturi şi un volum în creştere de hrană, apă, medicamente şi altele".

Potrivit ONU, circa 1,2 milioane de palestinieni, în majoritate strămutaţi din cauza luptelor, trăiesc la Rafah, localitate aflată la extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

Știrea inițială

Potrivit postului de radio, evacuările se concentrează asupra câtorva cartiere periferice din Rafah, de unde locuitorii vor fi direcționați către taberele de corturi din Khan Younis şi Al Muwassi, situate în apropiere.

În ceea ce pare a fi începutul unei evacuări a civililor înainte de un asalt terestru, armata israeliană a cerut, de asemenea, palestinienilor din zonele estice ale Rafah să se mute într-o "zonă umanitară" din apropiere.

Armata a declarat că vor fi folosite afişe, mesaje text, apeluri telefonice şi anunţuri în mass-media pentru a "încuraja deplasarea treptată a civililor în zonele specificate".

După şapte luni de ofensivă împotriva Hamas, Israelul a declarat că Rafah adăposteşte mii de luptători ai grupării islamiste palestiniene şi că victoria este imposibilă fără cucerirea oraşului. Însă, cu peste un milion de palestinieni strămutaţi care se adăpostesc în Rafah, perspectiva unei operaţiuni cu multe victime îngrijorează puterile occidentale şi Egiptul vecin.

În ziua în care Israelul a comemorat Holocaustul, Hamas a anunțat că negocierile pentru încetarea focului s-au încheiat, fără vreun rezultat. 

Premierul israelian a subliniat că va continua ofensiva în Fâșia Gaza chiar dacă va rămâne singur.

Benjamin Netanyahu - premierul Israelului: "Le transmit liderilor lumii că nicio presiune, nicio decizie a niciunui forum internațional nu va împiedica Israelul să se apere. În calitate de prim-ministru al Israelului, unicul stat evreu, promit astăzi, aici, de la Ierusalim, în această Zi de Comemorare a Holocaustului, că dacă Israelul este obligat să se apere singur. Israelul se va apăra singur. Dar știm că nu mai suntem singuri."

Pare un răspuns la criticile tot mai dese venite în ultima perioadă din partea partenerilor, inclusiv a Statelor Unite. Aceștia reclamă situația catastrofală din enclava palestiniană și cer Israelului să renunțe la anunțata ofensivă din Rafah, orașul în care este masată mai bine de jumătate din populația Fâșiei.

Cele mai recente negocieri s-au purtat la Cairo. Hamas a cerut retragerea trupelor israeliene și încetarea războiului, condiții considerate inacceptabile de Netanyahu. Șeful CIA merge în Qatar pentru discuții despre negocierile pentru încheierea conflictului. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei