Israelul își extinde ordinele de evacuare în Gaza, după ce a bombardat o școală transformată în adăpost

Data publicării:
palestinieni cu bagaje fug de război în Gaza
Majoritatea populației din Fâșia Gaza, de peste 2 milioane de oameni, a fost strămutată din cauza războiului care durează de 10 luni. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Armata israeliană a ordonat mai multe evacuări în sudul Gazei duminică dimineața, după atacul aerian mortal asupra unei școli transformate în adăpost. Cel puțin 80 de palestinieni au murit, potrivit autorităților locale de sănătate. Israelul a transmis că a vizat un post de comandă militant și a ucis cel puțin 19 luptători Hamas.

Israelul a ordonat în mod repetat evacuări în masă, după ce trupele sale s-au întors în zonele puternic distruse unde s-au luptat anterior cu militanții palestinieni. Marea majoritate a populației Gaza, de 2,3 milioane de oameni, a fost strămutată de războiul care durează de 10 luni, adesea de mai multe ori, scrie Independent.

Sute de mii de oameni s-au înghesuit în tabere de corturi, în condiții grele, cu puține servicii publice sau au căutat adăpost în școli precum cea lovită sâmbătă. Palestinienii spun că nicăieri în teritoriul asediat nu se simt în siguranță.

Cele mai recente ordine de evacuare se aplică zonelor din Khan Younis, inclusiv unei părți a unei zone umanitare declarate de Israel, din care IDF spune că au fost lansate rachete. Israelul acuză Hamas și alți militanți că s-au ascuns printre civili și că au lansat atacuri din zone rezidențiale.

Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza, a suferit distrugeri pe scară largă în timpul unei ofensive aeriene și terestre la începutul acestui an. Zeci de mii de oameni au fugit din nou săptămâna trecută, după un ordin de evacuare anterior.

Sute de familii care își purtau lucrurile în brațe și-au părăsit casele și adăposturile duminică dimineața, căutând un refugiu.

Nu știm unde să mergem”, spune Amal Abu Yahia, o mamă a trei copii, care s-a întors la Khan Younis în iunie pentru a se adăposti în casa lor grav avariată. „Aceasta este a patra oară când trebuie să plec”, a spus văduva în vârstă de 42 de ani, al cărei soț a fost ucis când un atac aerian israelian a lovit casa vecinilor lor în martie.

Ea a spus că s-au dus la Muwasi, o tabără mare de corturi de-a lungul coastei, dar nu au găsit niciun spațiu unde să se poată adăposti.

Ramadan Issa, un tată a cinci copii în vârstă de 50 de ani, a fugit de Khan Younis cu 17 membri ai familiei sale extinse, alăturându-se sutelor de oameni care mergeau spre centrul Gazei duminică dimineață.

De fiecare dată când ne stabilim într-un singur loc și construim corturi pentru femei și copii, ocupația vine și bombardează zona”, a spus el, referindu-se la Israel. „Această situație este insuportabilă”.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că numărul palestinienilor morți din războiul început după 7 octombrie 2023 se apropie de 40.000, fără a spune și câți dintre aceștia au fost luptători Hamas. Organizațiile de ajutor s-au străduit să abordeze criza umanitară extremă din teritoriu, în timp ce experții internaționali au avertizat constant în privința foametei.

Statele Unite, Egiptul și Qatarul încearcă de luni de zile să medieze o încetare a focului și întoarcerea celor aproximativ 110 ostatici rămași, dintre care aproximativ o treime sunt considerați decedați de autoritățile israeliene. Între timp, conflictul amenință să declanșeze un război regional, după ce Israelul a făcut schimb de foc cu Iranul și aliații săi militanti din regiune.

Atacul de sâmbătă a lovit o moschee din interiorul unei școli din orașul Gaza, unde se adăposteau mii de oameni. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că 80 de persoane au fost ucise şi aproximativ 50 au fost rănite. Armata israeliană a contestat bilanțul, spunând că a ucis 19 militanți Hamas și Jihad Islamic într-o lovitură precisă.

ONU spune că Israelul a efectuat „atacuri sistematice asupra școlilor”, care au servit drept adăposturi de la începutul războiului, cu cel puțin 21 de lovituri din 4 iulie, cauzând sute de morți, inclusiv femei și copii.

Liderii europeni au condamnat atacul, în timp ce SUA s-au declarat îngrijorate de rapoartele privind victimele civile. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, vorbind sâmbătă cu reporterii care călătoresc cu ea în Phoenix, Arizona, a declarat: „Din nou, au fost uciși mult prea mulți civili”.

Avem nevoie de un acord cu ostatici și avem nevoie de o încetare a focului”, a spus kamala Harris. „Acordul trebuie să fie încheiat și trebuie făcut acum.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto