Reuters: Întrebarea care macină Occidentul: Blufează Putin când amenință România și Polonia cu lovituri nucleare?

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin cu un bec roșu de „Rec” în prim plan
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a trasat o nouă „linie roșie” pentru Statele Unite și aliații săi, semnalând că Moscova va lua în considerare să răspundă cu arme nucleare dacă Occidentul va permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă. Dar răspunsul la întrebarea dacă vorbește serios sau blufează pentru un război psihologic este critic pentru cursul războiului, scrie Reuters. În același context, un fost consilier de la Kremlin a sugerat folosirea, de către Rusia, a unor arme nucleare tactice asupra bazelor aeriene din România și Polonia, dacă avioanele F-16 ucrainene vor decola de acolo pentru a lovi ținte din Federația Rusă.

Dacă Putin blufează, așa cum cred Ucraina și unii dintre susținătorii săi, atunci Occidentul se poate simți pregătit să-și aprofundeze sprijinul militar pentru Kiev, indiferent de amenințările Moscovei.

Dacă vorbește serios, există riscul, afirmat în repetate rânduri de Moscova și recunoscut de Washington, ca invazia în Ucraina să se transforme în al treilea război mondial.

Mesajul lui Putin pentru Occident

În cel mai recent dintr-o serie lungă de semnale de avertizare, Putin a extins miercuri lista de scenarii care ar putea conduce Rusia să folosească arme nucleare. Ar putea face acest lucru, a spus el, ca răspuns la un atac convențional transfrontalier major care implică avioane, rachete sau drone. O putere nucleară rivală care a sprijinit o țară care atacă Rusia ar fi considerată o parte la acel atac.

Ambele criterii se aplică direct situației care ar apărea dacă Occidentul permite Ucrainei să lovească adânc în interiorul teritoriului Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS din SUA și Storm Shadows din Marea Britanie.

A fost un mesaj foarte clar: nu faceți o greșeală – toate aceste lucruri pot însemna un război nuclear”, a spus Nikolai Sokov, fost diplomat sovietic și rus.

Bahram Ghiassee, un analist nuclear din Londra, a legat momentul declarațiilor lui Putin de lobby-ul Ucrainei asupra Occidentului pentru rachete cu rază lungă de acțiune și de faptul că președintele Volodimir Zelenski își prezintă cazul președintelui american Joe Biden în SUA. „Putin transmite: oprește-te”, a spus Ghiassee.

Ucraina califică amenințările lui Putin drept „șantaj nuclear”

Reacția de la Kiev a fost rapidă, șeful de cabinet al lui Zelenski acuzându-l pe Putin de „șantaj nuclear”.

După părerea mea, acesta este încă o cacealma și o demonstrație a slăbiciunii lui Putin. El nu va îndrăzni să folosească arme nucleare pentru că asta îl va face un complet paria", a declarat Anton Gherașcenko, fost consilier al ministrului de interne al Ucrainei, pe X.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că avertismentul lui Putin a fost iresponsabil și prost cronometrat și că nu este prima dată când „zornăie sabia nucleară”.

Aceasta este o operațiune de PR psihologică, a Kremlinului, fără prea multă substanță. Este concepută pentru a speria liderii și aleșii țărilor care susțin Ucraina”, a spus Andreas Umland, analist la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale, care îl acuză pe Putin că face jocuri psihologice.

Fabian Hoffmann, cercetător doctor și expert în apărare la Oslo, a spus că nu crede că comentariile lui Putin pot fi ignorate, dar că este important să nu reacționăm exagerat.

Utilizarea nucleară rusească nu este iminentă”, a spus el pe X. „Îngrijorarea este justificată doar atunci când Rusia semnalează pregătirile reale”.

Hoffmann a spus că următorii pași ar putea fi scoaterea focoaselor din depozit și împerecherea lor cu vehicule de livrare pentru o lovitură tactică, înainte de a intensifica pregătirile pentru utilizarea nucleară pe scară largă prin pregătirea silozurilor și punerea bombardierelor în alertă, chestiuni pe care agențiile de informații americane le-ar detecta.

Mesajul lui Putin a fost pentru Washington și Londra

Cu toate acestea, Putin a fost mai precis decât în trecut cu privire la circumstanțele care ar putea determina utilizarea nucleară. Purtătorul de cuvânt al său a declarat joi că comentariile sale au fost menite ca un semnal către țările occidentale că vor exista consecințe grave dacă vor participa la atacuri asupra Rusiei.

În același timp, schimbările anunțate nu au ajuns la ceea ce au cerut unii experți. Cel mai cunoscut dintre ei, Serghei Karaganov, a pledat pentru o lovitură nucleară limitată în Europa, care să-i facă pe inamicii Rusiei să ia în serios descurajarea nucleară.

În termeni practici, modificările extind umbrela nucleară a Rusiei pentru a acoperi vecina Belarus, un aliat apropiat. Ei scad pragul pentru utilizarea nucleară afirmând, de exemplu, că aceasta s-ar putea întâmpla ca răspuns la o grevă convențională care a reprezentat o „amenințare critică la adresa suveranității noastre”. Anterior, doctrina nucleară vorbea despre o amenințare la adresa „înseși existenței statului”.

Putin a făcut anunțul într-un videoclip de patru minute în care a fost văzut adresându-se celor nouă membri ai unui consiliu de securitate care se reunește de două ori pe an pentru a discuta despre descurajare nucleară. El a spus că utilizarea nucleară este o măsură extremă, iar Rusia a abordat întotdeauna problema în mod responsabil.

Miniștrii și șefii serviciilor de informații ascultau cu atenție, ocazional agitandu-se sau amestecând hârtiile. Un participant, Alexei Lihaciov, șeful Rosatom, a luat note detaliate. Dar adevărații destinatari ai mesajului lui Putin au fost la Kiev, Washington și Londra.

Ce spun rușii despre noua „linie roșie” trasată de Putin

Evgheni Mincenko, un consultant politic rus, a spus că doctrina revizuită a fost un mesaj direct către Ucraina și Occident de a nu escalada și mai mult războiul în Rusia.

Dacă încerci să ne omori cu mâinile împuternicitului tău, vom ucide atât împuternicitul tău, cât și pe tine”, a fost mesajul, a spus el.
Serghei Markov, un fost consilier de la Kremlin, a spus că schimbările au deschis ușa Rusiei folosind arme nucleare tactice de luptă în anumite scenarii, și anume împotriva Ucrainei.

Pragul de utilizare a armelor nucleare a fost coborât. Acum va fi mai ușor pentru Rusia să folosească arme nucleare”, a spus Markov pe blogul său oficial. „Motivul schimbării doctrinei nucleare a fost amenințarea unei escaladări complete din partea Occidentului. Occidentul este sigur că Rusia nu va folosi mai întâi armele nucleare tactice. Rusia spune acum că este gata să facă acest lucru.

Markov a sugerat că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei sau baze aeriene din România sau Polonia dacă avioanele de război ucrainene ar zbura de acolo și dacă Kievul, sprijinit de americani sau britanici prin satelit, ar folosi avioanele pentru a lovi Moscova sau părți din centrul Rusiei.

Igor Korotchenko, un analist militar care apare adesea la televiziunea de stat, a spus că schimbările sunt necesare deoarece Occidentul a ignorat o serie de semnale de avertizare anterioare împotriva unei escalade ulterioare, inclusiv exercițiile rusești din vară care repetă utilizarea armelor nucleare tactice.

Vedem că adversarii occidentali nu mai respectă nicio „linie roșie”, considerând că orice acțiuni de înarmare a Ucrainei și atacuri asistate de Occident împotriva instalațiilor aflate în adâncurile teritoriului rus nu vor fi întâmpinate cu escaladare nucleară”, a declarat Korotcenko pentru cotidianul Izvestia.

Vladimir Avatkov, care face parte dintr-un organism oficial care oferă sfaturi lui Putin în relațiile internaționale, a declarat că anunțarea modificărilor aduse doctrinei a permis Moscovei să înainteze orice decizie occidentală privind rachetele pentru Ucraina.

Lasă-i să se gândească acum”, a spus el pe Telegram. „Aceasta este o încercare nu doar de a-i avertiza, ci de a le reda teama că au pierdut complet. Și poate chiar și o gândire strategică”.

Schimbările au fost întâmpinate cu bucurie de naționaliștii ruși și de bloggerii de război, dintre care unii susțin de mult timp ca Moscova să folosească arme nucleare pentru a forța o capitulare ucraineană și au condus la o discuție despre ce ar putea declanșa un răspuns nuclear.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, a avertizat că cuvintele lui Putin ar trebui să dea Ucrainei și Occidentului o pauză de gândire.

Însăși schimbarea condițiilor de reglementare pentru utilizarea componentelor nucleare de către țara noastră poate răci fervoarea acelor oponenți care nu și-au pierdut încă simțul de autoconservare”, a spus el într-un comunicat.

Sokov, fostul diplomat rus, a spus că la Moscova există un sentiment palpabil de frustrare că Occidentul părea surd la numeroasele sale avertismente nucleare. El a spus că atunci când Rusia a organizat trei runde de exerciții anul acesta pentru a simula pregătirile pentru lansarea rachetelor nucleare tactice, au existat plângeri în mass-media și printre experți că țările occidentale nu acordau atenție.

Așa că acum au decis să întărească semnalul”, a spus Sokov. „Putin a decis că țările occidentale sunt ca niște copii mici și trebuie să explici fiecare lucru detaliat pentru că pur și simplu nu înțeleg.

Sokov s-a declarat îngrijorat de „vorbirile libere” dintre politicieni și comentatori care susțin că Occidentul a trecut cu impunitate o serie de linii roșii rusești - prin furnizarea Ucrainei cu tancuri și avioane de luptă F-16, de exemplu - și că avertismentele Moscovei pot deci fi ignorate.

De fapt, a spus el, Occidentul nu a încălcat încă două linii roșii pe care Rusia le-a precizat clar: trimiterea trupelor NATO să lupte în Ucraina și lăsarea Ucrainei să tragă cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune în Rusia.

Cum putem spune cum va reacționa (Putin), dacă până acum nu am depășit de fapt nicio linie roșie a Rusiei?” a spus el într-un interviu telefonic, argumentând că o astfel de abordare s-a bazat pe presupuneri, nu pe date. „Sunt foarte îngrijorat de toate discuțiile libere, tocmai pentru că ne confruntăm cu o situație care ne este complet necunoscută. Dacă nu luați în considerare riscurile, este posibil să aveți o surpriză foarte neplăcută.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Iulia Navalnaia, în timpul marșului de la Berlin de duminică, 17 noiembrie 2024. Foto: Profimedia
Marș de protest al opoziției ruse din exil, la Berlin, în frunte cu Iulia Navalnaia: „Rusia fără Putin! Rusia...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului