Analiză Infiltrarea rusă, noua provocare pentru Ucraina. Ce se ascunde în spatele demiterii șefului SBU și a procurorului general
Îndepărtarea din funcții a șefului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU) și a procurorului general, o decizie oarecum surprinzătoare luată duminică de președintele Volodimir Zelenski, a readus în prim-plan suspiciunile că spionajul rusesc s-a infiltrat în ministere-cheie ucrainene înainte de invazie, dar sugerează totodată că există și o luptă pentru influență în rândul apropiaților președintelui ucrainean, scrie The Guardian.
Unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski, Andrii Smirnov, a negat la televiziunea ucraineană că Ivan Bakanov, șeful SBU, și procurorul general Irina Venediktova au fost „demiși”, precizând în schimb că Banakov a fost „retras temporar din funcție” pe durata unor „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, din acealași motiv.
Întrebat dacă cei doi se pot întoarce la un moment dat la posturile lor, Smirnov, care este adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, a declarat: „Trăim într-o țară care respectă legea și, desigur, există această posibilitate”, dacă investigațiile îi vor exonera.
Un luptător anticorupție, numit interimar în fruntea SBU
Ivan Bakanov era prietenul lui Zelenski din copilărie, iar Venediktova devenise o figură foarte cunoscută pe plan internațional, mai ales de când se ocupa de investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina. Tocmai de aceea, decizia de a-i îndepărta din funcție a stârnit oarecare nedumerire.
Zelenski a declarat duminică că i-a demis pe cei doi funcționari de rang înalt pentru că s-a dovedit că mulți dintre subordonații lor au colaborat cu Rusia, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea lor de a fi buni conducători.
Anunțul a fost făcut în contextul în care fostul șef al SBU din Crimeea, Oleh Kulinici, care a fost demis în martie, a fost arestat sub suspiciunea de înaltă trădare. El a fost arestat chiar pe stradă de mascați, un moment care s-a viralizat pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, președintele ucrainean l-a numit luni ca interimar în fruntea SBU pe un oficial cu experiență în domeniul securității, dar și un luptător anticorupție, Vasil Maliuk.
Într-o altă schimbare la nivel înalt, Parlamentul a votat pentru acceptarea demisiei ministrului pentru politici sociale, Marina Lazebna. Aceasta nu și-a explicat demisia, pe care a prezentat-o săptămâna trecută. Prim-ministrul Denis Șmihal a transmis o declarație în care i-a mulțumit pentru activitatea „eficientă” pe care a desfășurat-o în această funcție din martie 2020.
De ce l-a demis Zelenski pe Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie
Serviciul de securitate internă SBU are 30.000 de angajați, iar Ivan Bakanov se afla la conducerea lui din 2019. În ultima vreme, Zelenski primise mai multe plângeri anonime în care Bakanov era acuzat că nu a reușit să contracareze infiltrarea spionilor ruși, scrie The Guardian.
Foarte apreciat pe scena mondială ca lider în timp de război, înainte de invazie Zelenski era intens criticat pe plan intern, fiind acuzat că a numit în funcții importante persoane fără experiență, din exterior, inclusiv prieteni personali.
Îndepărtarea din funcții a lui Bakanov și Venediktova vine la o săptămână după ce Zelenski i-a revocat din funcții pe ambasadorii din cinci țări, inclusiv din Germania, și pe alți câțiva trimiși, inclusiv din Ungaria, Norvegia, Republica Cehă și India, țări-cheie în ecuația internațională mai amplă a războiului cu Rusia. Iar luna trecută, Zelenski s-a contrazis public cu șeful forțelor armate.
Ivan Bakanov, în special, era considerat un apropiat al lui Zelenski. Au crescut în același oraș, Krivoi Rog. Bakanov lucrase pentru compania de producție Studio Kvartal-95 a lui Zelenski și a fost șeful de campanie al fostului actor în timpul candidaturii sale la președinție. La momentul numirii sale, a fost acuzat că deținea o funcție de conducere într-o companie privată înregistrată în Spania, încălcând aparent legislația anticorupție din Ucraina.
Unii observatori sunt de părere că unul din motivele pentru ca Zelenski face aceste mișcări este că vrea să demonstreze publicului ucrainean că nu va tolera performanțele slabe. Dar în același timp, în ultimele săptămâni s-au înmulțit denunțurile împotriva unor figuri-cheie ale guvernului său, ceea ce l-ar putea vulnerabiliza.
Îngrijorările lui Zelenski
„Toată lumea așteaptă de suficient de mult timp rezultate mai concrete și, poate, radicale din partea șefilor acestor două organisme, pentru a le curăța de colaboratori și trădători”, a declarat consilierul prezidențial Andrii Smirnov. „Și cu toate acestea, în cea de-a șasea lună de război, continuăm să găsim zeci de astfel de persoane, la fiecare dintre aceste instituții”, a punctat el.
Un articol publicat de Politico acum trei săptămâni cita sub acoperirea anonimatului oficiali de rang înalt care spuneau că Zelenski are de gând să-l înlocuiască pe Bakanov din cauza lipsei de competență a acestuia, mai ales după ce ar fi primit informații că SBU, agenția pe care o conducea, nu a fost bine pregătită pentru invazia rusă. I s-a reproșat în special eșecul de a distruge un pod-cheie spre Herson, oraș din sud care a căzut surprinzător de repede în mâinile rușilor încă de la începutul invaziei.
Zelenski și Bakanov își vorbeau tot rar, dar președintele era îngrijorat că demiterea unei persoane din cercul său de apropiați ar transmite un semnal prost ca imagine. „Suntem foarte nemulțumiți de activitatea sa și căutăm o modalitate de a-l îndepărta. Suntem nemulțumiți de capacitatea sa managerială, mai ales că acum ai nevoie de abilități de management anticriză, pe care credem că nu le are”, a spus un apropiat al lui Zelenski.
În orice caz, operațiunile zilnice ale SBU erau conduse de-acum din biroul prezidențial, potrivit surselor Politico.
Pe de altă parte, suspendarea Irinei Venediktova, cea care conducea investigarea crimelor de război din Ucraina și care era o altă fostă colaboratoare din staff-ul de campanie al lui Zelenski, a fost considerată și mai surprinzătoare. Admirată de oficialii occidentali și de mass-media, ea a fost totuși o figură controversată în Ucraina, din cauza eșecurilor departamentului său în ceea ce privește o serie de cazuri de corupție de mare anvergură, scrie The Guardian. Or, oficialii Uniunii Europene, care au acordat recent Ucrainei statutul de țară candidată la aderare, au pus accent în repetate rânduri pe faptul că e nevoie ca Ucraina să-și intensifice lupta anticorupție.
Irina Venediktova a anunțat luni că nu va comenta decizia președintelui, pentru că „nu este momentul potrivit”.
Cât de adâncă e infiltrarea rusă?
Zelenski a anunțat duminică seara că au fost depistate 651 de cazuri de presupusă trădare și colaborare în rândul unor angajați ai Procuraturii și ai forțelor de ordine, iar peste 60 de oficiali din subordinea lui Bakanov și Venediktova acționau împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.
„O astfel de serie de infracțiuni împotriva fundamentelor securității naționale și legăturile depistate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei ridică foarte serioase semne de întrebare în legătură cu liderii acestor instituții. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a spus Zelenski.
În discursul său nocturn către națiune, Zelenski s-a referit și la recenta arestare sub suspiciunea de trădare a fostului șef al SBU care era responsabil de regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și pe care Kievul și Occidentul o consideră teritoriu ucrainean. „Au fost adunate suficiente dovezi pentru a acuza această persoană de trădare. Toate activitățile sale criminale sunt documentate”, a asigurat președintele ucrainean.
Numărul mare de cazuri de presupusă trădare scoate la iveală provocarea uriașă a infiltrării rusești cu care se confruntă Ucraina, în condițiile în care luptă pentru supraviețuirea sa ca stat. Zelenski a lăsat să se înțeleagă că vor urma și alte demiteri. „Vor fi evaluate acțiunile specifice și orice lipsă de reacție a fiecărui oficial din sectorul de securitate și din agențiile de aplicare a legii. Evaluarea corespunzătoare a agențiilor de aplicare a legii a dat deja primele rezultate și va fi continuată”, a spus președintele ucrainean.
Zelenski a precizat că îi va cere prim-ministrului să accelereze și căutarea unui nou șef al Biroului Național Anticorupție. Fără îndoială, infiltrarea rusă cu care se confruntă Ucraina n-ar fi fost posibilă fără corupție, iar amploarea sa este în strânsă legătură cu aceasta.
Editor : Luana Pavaluca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News