Incendiu în turnul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie. Rușii acuză ucrainenii de bombardamente în orașul Enerhodar

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară Zaporojie este situată pe malul lacului de acumulare Kahovka format pe râul Dnipro
Centrala nucleară Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Un incendiu a izbucnit în turnul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunţat duminică Evgheni Baliţki, guvernatorul pro-rus al regiunii, ocupată de forţele armate ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres. Rusia acuză Ucraina de acest incident.

„Bombardarea oraşului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire” al centralei, a afirmat Evgheni Baliţki pe Telegram. Centrala de la Zaporojie, ocupată din martie 2022 de ruşi, este situată în Enerhodar, de-a lungul Niprului, un fluviu care a devenit o linie naturală de front între beligeranţi.

„Situația se deteriorează”

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă că securitatea la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, se „deteriorează” după o lovitură cu dronă în apropierea centralei.

Experţii AIEA prezenţi la faţa locului au fost informaţi sâmbătă despre o detonare în apropierea centralei şi s-au deplasat imediat la faţa locului, a indicat într-un comunicat agenţia ONU cu sediul la Viena.

Potrivit experţilor, pagubele „par să fi fost cauzate de o dronă dotată cu o încărcătura explozivă” care a lovit drumul dintre cele două porţi principale ale centralei. Rusia acuză Ucraina de acest incident.

Centrala nucleară de la Zaporojie este ocupată de ruşi din martie 2022 şi a fost ţinta unor atacuri repetate, de care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc.

„Situația se înrăutățește pe zi ce trece” Centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de ruși la câteva zile de la începutul invaziei, pe 28 februarie 2022.

Yuriy Kostenko, fost ministru al Protecției Mediului (între 1992 și 1998) și participant la negocierile pentru dezarmarea nucleară a Ucrainei - politician acum în vârstă 70 de ani, arată că „situația nu se află sub control” nici doi ani mai târziu.

„După ce au ocupat centrala nucleară, regulile de protecție nucleară și împotriva radiaților au fost distruse în totalitate de trupele ruse (...) Trupele militare prezente pe situl nuclear au arătat întregii lumi ca situația centralei Zaporojie se înrăutățește pe zi ce trece”, a precizat fostul ministru ucrainean, într-o declarație acordată Digi24.ro.

Citește și: EXCLUSIV „Ne aflăm pe un butoi de pulbere.” Digi24.ro a vorbit cu experți ucraineni despre pericolul unui accident nuclear la centrala Zaporojie

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...