Incendiile de vegetaţie din Australia au fost agravate de exploatările forestiere galopante (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Incendiile de vegetatie din Australia au ucis 3 miliarde de animale
Flora şi fauna unice ale Australiei sunt expuse unui risc mai mare decât oricând. Foto: Guliver/GettyImages

Exploatările forestiere galopante din pădurile native au contribuit în mod semnificativ la criza incendiilor de vegetaţie din 2019-2020 din Australia, intensificând "severitatea şi inflamabilitatea" focarelor, au descoperit oamenii de ştiinţă în urma unui studiu citat miercuri de agenţia DPA.

Criza incendiilor de vegetaţie, în urma cărora 12 milioane de hectare de teren de pe teritoriul Australiei au fost mistuite din august 2019 până în martie 2020, a fost descrisă de autorităţile guvernamentale drept "un şoc în acest sistem". Cercetătorii estimează că peste un miliard de animale şi-au pierdut viaţa în flăcări.

Potrivit noului studiu, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Nature Ecology & Evolution, există "dovezi convingătoare" conform cărora activităţile de exploatare forestieră au făcut ca pădurile australiene să fie mai predispuse la incendii şi au crescut severitatea şi inflamabilitatea focarelor, scrie Agerpres.

James Watson, unul dintre autorii studiului, a declarat că exploatările forestiere contribuie la creşterea cantităţii de combustibil care alimentează incendiile, favorizează uscarea pădurilor umede şi reduce înălţimea pădurilor.

Exploatările forestiere "pot lăsa în urmă până la 450 de tone de combustibil pe hectar, pe sol; după orice sistem de măsurare este un nivel incredibil de periculos de combustibil în peisajele sezonier aride", a explicat Watson, profesor la Universitatea din Queensland.

Citiți și:

Australia aruncă o tonă de legume din elicopter pentru animalele care au supraviețuit incendiului

Australia. Peste jumătate din habitatul speciilor ameninţate cu dispariţia, distrus de incendiile de vegetaţie

"Totodată, acestea afectează animalele sălbatice, provocând pierderea, fragmentarea sau perturbarea habitatului multor specii, cu efecte negative majore asupra faunei forestiere", a adăugat specialistul.

Exploatările forestiere, aflate în Australia sub jurisdicţie statală, au contribuit cu peste 9 miliarde de dolari australieni (5,9 miliarde de dolari americani) la economia locală în 2018.

Cu toate acestea, Departamentul pentru Agricultură şi Mediu a declarat că majoritatea exploatărilor au fost efectuate în zona plantaţiilor forestiere.

În pofida semnalelor de alarmă trase de ecologişti, activităţile de exploatare forestieră vor fi reluate în pădurile afectate de incendii din Victoria şi New South Wales, statele cele mai grav afectate de recentele incendii de vegetaţie.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că în timp ce asocierea dintre schimbările climatice şi incendiile de vegetaţie impune acţiuni prompte, contribuţia exploatărilor forestiere la incendiile de vegetaţie necesită de asemenea mai multă atenţie.

Cercetătorii au argumentat că, spre deosebire de schimbările climatice, care necesită acţiuni la nivel global, exploatările forestiere şi gestionarea terenurilor se află sub controlul Australiei.

Autorităţile australiene din cadrul departamentelor de pompieri au recurs anterior la "arderi controlate" pentru menţinerea sănătăţii pădurilor, pentru reducerea cantităţii de combustibil de la nivelul solului astfel încât focarele din timpul sezonului incendiilor să nu fie deosebit de grave. Cu toate acestea, David Lindenmayer, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea Naţională din Australia, este de părere că o astfel de ardere controlată "este eficace doar atunci când este efectuată la câţiva kilometri de aşezări omeneşti şi foarte regulat, la fiecare trei ani".

Activităţile de exploatare forestieră trebuie eliminate din zonele în care contribuie la creşterea cantităţii de combustibil, la severitatea focarelor şi la riscurile la adresa siguranţei oamenilor, a adăugat el.

Cercetătorii au notat, de asemenea, că întreaga producţie de lemn ar trebui să provină de pe plantaţiile forestiere, nu din pădurile native. 

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...