Incendiile de vegetaţie din Australia au fost agravate de exploatările forestiere galopante (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Incendiile de vegetatie din Australia au ucis 3 miliarde de animale
Flora şi fauna unice ale Australiei sunt expuse unui risc mai mare decât oricând. Foto: Guliver/GettyImages

Exploatările forestiere galopante din pădurile native au contribuit în mod semnificativ la criza incendiilor de vegetaţie din 2019-2020 din Australia, intensificând "severitatea şi inflamabilitatea" focarelor, au descoperit oamenii de ştiinţă în urma unui studiu citat miercuri de agenţia DPA.

Criza incendiilor de vegetaţie, în urma cărora 12 milioane de hectare de teren de pe teritoriul Australiei au fost mistuite din august 2019 până în martie 2020, a fost descrisă de autorităţile guvernamentale drept "un şoc în acest sistem". Cercetătorii estimează că peste un miliard de animale şi-au pierdut viaţa în flăcări.

Potrivit noului studiu, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Nature Ecology & Evolution, există "dovezi convingătoare" conform cărora activităţile de exploatare forestieră au făcut ca pădurile australiene să fie mai predispuse la incendii şi au crescut severitatea şi inflamabilitatea focarelor, scrie Agerpres.

James Watson, unul dintre autorii studiului, a declarat că exploatările forestiere contribuie la creşterea cantităţii de combustibil care alimentează incendiile, favorizează uscarea pădurilor umede şi reduce înălţimea pădurilor.

Exploatările forestiere "pot lăsa în urmă până la 450 de tone de combustibil pe hectar, pe sol; după orice sistem de măsurare este un nivel incredibil de periculos de combustibil în peisajele sezonier aride", a explicat Watson, profesor la Universitatea din Queensland.

Citiți și:

Australia aruncă o tonă de legume din elicopter pentru animalele care au supraviețuit incendiului

Australia. Peste jumătate din habitatul speciilor ameninţate cu dispariţia, distrus de incendiile de vegetaţie

"Totodată, acestea afectează animalele sălbatice, provocând pierderea, fragmentarea sau perturbarea habitatului multor specii, cu efecte negative majore asupra faunei forestiere", a adăugat specialistul.

Exploatările forestiere, aflate în Australia sub jurisdicţie statală, au contribuit cu peste 9 miliarde de dolari australieni (5,9 miliarde de dolari americani) la economia locală în 2018.

Cu toate acestea, Departamentul pentru Agricultură şi Mediu a declarat că majoritatea exploatărilor au fost efectuate în zona plantaţiilor forestiere.

În pofida semnalelor de alarmă trase de ecologişti, activităţile de exploatare forestieră vor fi reluate în pădurile afectate de incendii din Victoria şi New South Wales, statele cele mai grav afectate de recentele incendii de vegetaţie.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că în timp ce asocierea dintre schimbările climatice şi incendiile de vegetaţie impune acţiuni prompte, contribuţia exploatărilor forestiere la incendiile de vegetaţie necesită de asemenea mai multă atenţie.

Cercetătorii au argumentat că, spre deosebire de schimbările climatice, care necesită acţiuni la nivel global, exploatările forestiere şi gestionarea terenurilor se află sub controlul Australiei.

Autorităţile australiene din cadrul departamentelor de pompieri au recurs anterior la "arderi controlate" pentru menţinerea sănătăţii pădurilor, pentru reducerea cantităţii de combustibil de la nivelul solului astfel încât focarele din timpul sezonului incendiilor să nu fie deosebit de grave. Cu toate acestea, David Lindenmayer, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea Naţională din Australia, este de părere că o astfel de ardere controlată "este eficace doar atunci când este efectuată la câţiva kilometri de aşezări omeneşti şi foarte regulat, la fiecare trei ani".

Activităţile de exploatare forestieră trebuie eliminate din zonele în care contribuie la creşterea cantităţii de combustibil, la severitatea focarelor şi la riscurile la adresa siguranţei oamenilor, a adăugat el.

Cercetătorii au notat, de asemenea, că întreaga producţie de lemn ar trebui să provină de pe plantaţiile forestiere, nu din pădurile native. 

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...