Galerie Foto Incendii masive de vegetație: Grecia cere ajutorul UE. Singurii pompieri care îi ajută sunt cei veniți din România și din Malta
Data actualizării: Data publicării:
Grecia, care se confruntă mai devreme decât de obicei cu incendii masive de vegetație, cere ajutorul Uniunii Europene. Singurii pompieri care îi ajută în aceste momente pe cei greci sunt veniți din România și din Malta. Franța și Italia au trimis patru avioane utilitare. Este nevoie însă de mai mulți pompieri și din alte state, spune guvernul elen și de mai multe ajutoare. În apropiere de Atena, flăcările de cinci metri înălțime au forțat autoritățile să evacueze mai multe case și o mănăstire.
Cele mai mari probleme sunt în regiunile din jurul Atenei: incendii mari la doar câțiva kilometri de periferii - și la nord, și la sud de capitala greacă. Pădurile de pe dealurile din jurul localității Mandra, aflată la doar 20 de kilometri de centrul Atenei, s-au aprins de la temperaturile mari și de la secetă. Localnicii evacuați din casele amenințate de incendii privesc acum, din locuri sigure, elicopterele de pompieri care aruncă apă peste flăcări. Un grup de maici, pe care polițiștii le-au evacuat din mănăstire, s-au rugat înainte să plece.
La nord de Mandra, aceeași situație. Pădurile din jur ard necontrolat. Poliția bate din poartă în poartă și le cere localnicilor să plece cât mai repede.
Localnic: „Sper ca Dumnezeu să ne dea o mână de ajutor, altceva nu mai am de zis. Suntem șase oameni, patru copii și doi adulți. Am luat și cei doi câini și păsările.”
Sunt incendii mari și la sud de Atena, la doar câțiva kilometri de aeroportul internațional. Flăcările continuă să se extindă și să ardă suprafețe din ce în ce mai mari, în ciuda eforturilor pompierilor. Mai grav, se apropie de case.
Localnic: „I-am spus soției mele să urce în mașină. M-a întrebat dacă are timp să ia ceva cu ea și i-am spus să plece imediat!”
Sute de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Pompierii greci primesc o mână de ajutor și de la colegii lor din România. Zeci de salvatori români sunt în Grecia, în prima misiune din acest an.
Andrei Iancu - comandantul detașamentului de pompieri din Grecia: „Flăcările erau de peste 10 metri și erau la o distanță până în patru metri de proprietăți, vântul avea rafale de peste 60 de kilometri și temperaturile erau de peste 45 de grade. Au izbucnit incendii și pe malul celălalt al Mării Egee, în Turcia. Armata a intervenit deja cu elicoptere și avioane specializate în stins incendiile. Sunt numeroase focare în jurul strâmtorii Dardanele, iar acestea avansează de la o oră la alta.”
Două incendii de pădure, amplificate de vântul puternic, continuă să facă ravagii la vest de capitala Greciei, Atena, în timp ce un alt incendiu s-a declanşat pe insula turistică Rodos, fără a ameninţa însă zonele rezidenţiale, au anunţat pompierii greci.
O sută douăzeci de pompieri, ajutaţi de patru avioane utilitare şi trei elicoptere, luptă contra flăcărilor în regiunea din jurul staţiunii balneare Loutraki, la aproximativ 80 de kilometri de Atena.
Focul se deplasează către regiunea din jurul istmului Corint, potrivit agenţiei de presă ANA. Pompierii au reuşit să ţină focul la o distanţă sigură de rafinăriile din zona industrială maritimă aflată la vest de Atena.
Într-o altă zonă, în pădurea Dervenohoria, la 50 km nord de Atena, „importante forţe terestre au fost desfăşurate încă de la primele ore ale zilei, împreună cu cinci avioane utilitare şi opt elicoptere”, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor greci, Vasilis Vathrakogiannis.
Pe insula Rodos (sud-estul Greciei), un incendiu de pădure s-a declanşat marţi după-amiază şi avansează către centrul insulei, însă „fără a ameninţa pentru moment zonele rezidenţiale”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat. Pentru ţinerea sub control a flăcărilor au fost desfăşuraţi 86 de pompieri, trei avioane utilitare şi trei elicoptere.
Mecanismul european de protecţie civilă a fost activat şi patru avioane utilitare din Franţa şi Italia au sosit în Grecia marţi.
Începând de joi Grecia va fi afectată de un nou val de caniculă, cu temperaturi maxime de 44°C. Pompierii au avertizat cu privire la „riscul extrem de ridicat” în special în regiunea Atenei, în insula Creta şi în sudul peninsulei Peloponez.