Galerie Foto Înainte și după. Imagini din satelit cu dezastrul lăsat în urmă de uraganul mortal Beryl. 90% dintr-o insulă a fost distrusă

Data actualizării: Data publicării:
pagube uragan beryl
Dezastrul lăsat în urmă de uraganul Beryl. FOTO: Profimedia Images

Uraganul Beryl a ucis cel puțin șapte oameni în sud-estul Mării Caraibelor - în insule, dar și pe coasta Venezuelei, iar acum se îndreaptă spre Jamaica și Insulele Cayman. Deși retrogradat de la categoria 5 la 4, rămâne puternic și poate provoca adevărate catastrofe pe unde trece. Vânturile devastatoare și creșterea nivelului mării sunt un pericol pentru viață, dar și pentru infrastructura esențială, precum liniile de curent. Beryl va afecta și Haiti și va ajunge, slăbit, în Peninsula Yucatan, din Mexic, mâine seară.

Beryl, primul uragan format în Atlantic anul acesta și cel mai timpuriu care a atins categoria maximă 5, își croiește drum prin Caraibe.

Imaginile din satelit, înainte și după furtună, arată impactul dramatic. Multe case au fost distruse, plajele și vegetația răvășite. Pe o insulă din arhipelagul Grenadines, Union Island, 90% din locuinţe au fost "grav avariate sau distruse. Porturile și casele, cândva pline de viață, sunt în ruine, străzile - pline de moloz. O alta este presărată cu bărci naufragiate și resturi de construcții. Furtuna a afectat în mod deosebit St. Vincent şi Grenadine.

Michael Brennan, meteorolog american: "Puteți vedea ochiul lui Beryl și imaginile din satelit la sud de Republica Dominicană. Se îndreaptă foarte repede spre Jamaica. Sunt foarte îngrijorat de potențialul de aterizare directă sau de impact directe al nucleului acestui uragan major în Jamaica, unde aduce multe pericole care pot fi mortale, vânturi devastatoare și valuri de furtună care pun în pericol viața, precum și inundații fulgerătoare."

Dezastrul lăsat în urmă de uraganul Beryl. FOTO: Profimedia Images
Dezastrul lăsat în urmă de uraganul Beryl. FOTO: Profimedia Images

După ce a lovit insulele mai mici din estul Caraibelor, uraganul Beryl se îndreaptă acum spre Jamaica, unde ar putea avea consecințe catastrofale.

Premierul i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească. Jamaica Andrew, premier: "Jamaica trebuie să ia în serios acest uragan."

Dacă locuiți într-o zonă joasă, iar zona este predispusă la inundații și alunecări de teren sau dacă locuiți pe malul unui râu sau al unei ape, vă implor să evacuați către un adăpost sau pe un teren mai sigur.

La Kingston, capitala Jamaicăi, oamenii golesc rafturile magazinelor, aglomerează benzinăriile și își baricadează geamurile. Beryl a avut o intensificare extrem de rapidă, despre care experții în climă spun că probabil a fost alimentată de schimbările climatice cauzate de acțiunile umane. Beryl este primul uragan major din sezonul uraganelor care se formează în Oceanul Atlantic.

Un fenomen meteorologic de o asemenea amploare este extrem de rar atât de devreme în sezonul uraganelor, care durează de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie.

La sfârşitul lunii mai, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a prognozat un sezon extraordinar al uraganelor în 2024 şi posibilitatea de formare a unui număr de 4-7 uragane de categoria 3 sau chiar mai mare. Aceste previziuni sunt în special asociate cu dezvoltarea aşteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi cu temperaturile foarte ridicate ale Oceanului Atlantic, potrivit NOAA. Temperaturile Atlanticului de Nord continuă să crească de peste un an şi ating niveluri record, mult peste mediile multianuale, conform datelor publicate de NOAA.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri