Ce cumpărați de obicei când mergeți la farmacie? Acum câteva sute de ani, un scorpion era considerat un remediu. Și nu era singurul „produs farmaceutic” ce ni s-ar putea părea azi bizar. Dacă sunteți în căutarea unui loc ciudat pe care ați vrea să-l vizitați, capitala Estoniei vă oferă șansa cufundării în lumea leacurilor miraculoase din vremuri apuse. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.
În Evul Mediu, un crocodil împăiat era o necesitate pentru orice farmacie care se respecta. Orice lucru exotic era considerat un leac. Așa că această farmacie din Tallinn l-a folosit pentru a atrage clienții. Se spune că ar fi cea mai veche din Europa. Din anul 1422, în clădirea situată vizavi de Primărie se vând medicamente. În muzeul de alături, Birgitta Laanmets le explică turiștilor din Tallinn și Saaremaa ce se vindea pe vremuri.
„Țepii de arici erau aprinși și afumați. Se credea că purifică aura clădirii și protejează împotriva bolilor. Tămâie de arici, ai putea spune”, explică Birgitta Laanmets, ghid turistic.
Turiștii mai află și că urina de arici a fost folosită pe post de picături pentru ochi.
„Nu vreau urina nimănui în ochii mei!” - comentează o tânără, înfiorată de ceea ce aude.
Broaște râioase uscate erau atârnate sub acoperiș pentru a ține departe ciuma, iar uleiul de vierme întărea sistemul imunitar.
În pivniță, Birgitta explică o altă strategie de vânzare a farmacistului medieval: clienților li se dădea vin roșu condimentat, pentru a ridica moralul și a dezlega limba.
„Are gust de vin fiert”, spune o turistă.
„Clienții mai scăpau de griji și aveau chef să cumpere câteva remedii farmaceutice”, comentează Birgitta Laanmets.
Pentru cei care nu au încredere în alifia de viperă și sângele de liliac, alături sunt vândute și medicamente moderne. Dar un remediu străvechi poate fi cumpărat în continuare în Farmacia Consiliului din Tallinn: marțipanul.
„Marțipanul îmbunătățește starea de spirit și alină suferința. În doze mici e complet inofensiv”, spune farmacista Karolin Nömm.
600 de ani de cunoștințe farmaceutice - este o tradiție care încă se păstrează în capitala Estoniei.