Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei belaruse, a declarat că în Belarus este în desfăşurare o "revoluţie paşnică", unde mişcarea inedită de protest contra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko intră în a treia săptămână, scrie Agerpres, citând AFP.
''Suntem totuşi o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică'', a spus Tihanovskaia - care se află la Vilnius - în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul reuniunii AFET.
Ea a respins calificativele de ''pro-rusă sau anti-rusă'' şi de ''pro sau anti-UE'' cu privire la mişcarea de contestare din Belarus, în contextul în care preşedintele Lukaşenko încearcă să prezinte protestele drept un complot occidental care vizează sfera de influenţă rusă.
''Ţara mea este în criză'', a subliniat opozanta belarusă, care a enumerat arestările, dispariţiile şi morţii în rândul manifestanţilor, ''în mijlocul Europei''.
Calificând manifestaţia din 23 august de la Minsk drept ''cea mai mare din istoria Belarusului'', ea a afirmat că ''tentativele de reprimare violentă nu au descurajat, ci doar au consolidat hotărârea naţiunii''.
Aproximativ 100.000 de persoane au demonstrat paşnic duminică la Minsk.
În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.
Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie. În ultimele zile, arestările în rândul opozanţilor şi al liderilor grevişti s-au multiplicat.
''Revendicările noastre sunt simple: alegeri libere şi echitabile'', a accentuat Svetlana Tihanovskaia, care a reafirmat că este pregătită pentru ''negocieri cu autorităţile şi pentru a lua în considerare mediere din partea organizaţiilor internaţionale'', solicitând însă respectarea ''suveranităţii Belarusului''.
Citește și: Povestea polițistului care a demisionat când au început protestele: „Mi-a fost teamă că ar putea să mă trimită împotriva lor”
Editor: Cristina Iancu