Preşedintele american, Joe Biden, preconizează desfăşurarea unor forţe suplimentare în Orientul Mijlociu, în timp ce SUA se pregătesc pentru o ripostă iraniană împotriva Israelului care ar putea viza şi forţele americane din regiune, relatează, vineri, postul de televiziune israelian i24News. Conform CNN, oficialii americani se tem că acest răspuns ar putea cuprinde atacuri împotriva forţelor americane din Irak şi Siria de către miliţiile susţinute de Iran.
În cursul convorbirii telefonice avute joi seara cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor „sprijini apărarea Israelului împotriva ameninţărilor”, inclusiv prin „noi desfăşurări militare defensive americane”. Oficialii de la Washington cred că un răspuns iranian ar putea veni în următoarele zile.
Pentagonul discută, în prezent, cu Comandamentul Central al SUA cu privire la ajustările care trebuie aduse poziţionării forţelor americane în regiune. Printre opţiunile luate în considerare se află repoziţionarea grupului de luptă al portavionului USS Theodore Roosevelt şi potenţiala desfăşurare a navei de asalt amfibiu USS Wasp în Marea Mediterană.
Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) a promis un răspuns „sever şi dureros” la asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării teroriste Hamas, care a fost ucis în timp se afla la Teheran, într-un atac atribuit Israelului. Responsabilii americani consideră că, deşi nimeni din regiune nu doreşte un război total în Orientul Mijlociu, riscul unei erori de calcul ar putea declanşa un conflict mai amplu.
Israelul este în stare de alertă maximă, pregătindu-se pentru un atac major al Iranului şi al interpușilor săi, ca represalii pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, precum şi a lui Fuad Shukr, un comandant militar al grupării Hezbollah.
Ipoteza cea mai probabilă este că un răspuns semnificativ ar putea veni de pe mai multe fronturi în următoarele zile, potenţial coordonat de Iran cu aliaţii săi din regiune: Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen şi miliţiile şiite din Siria şi Irak.
Pe fondul creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a susţinut joi seară o conferinţă de presă pentru a linişti populaţia şi a afirma că forţele de apărare israeliene (IDF) sunt pregătite pentru a face faţă unor potenţiale ameninţări.
„IDF sunt în stare de alertă maximă, atât defensiv, cât şi ofensiv”, a declarat Hagari. „Trupele noastre sunt desfăşurate în aer, pe mare şi pe uscat, pregătite să facă faţă oricărui scenariu, cu planuri de atac care pot fi puse în aplicare imediat”, a spus el.
Totodată, în conferinţa sa de presă, purtătorul de cuvânt al IDF a subliniat că atacul aerian în care a fost ucis un comandant al Hezbollah în Liban a fost singurul făcut de Israel în Orientul Mijlociu în noaptea de marţi spre miercuri, când a fost ucis şi liderul politic al Hamas la Teheran, potrivit AFP.
Comandantul pentru operaţiuni al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis, marţi seara, de un atac israelian asupra unei clădiri dintr-o zonă dens populată într-o suburbie a Beirutului.
„Am atacat marţi seara în Liban şi l-am eliminat pe Fuad Shukr într-un raid aerian ţintit. Vreau să precizez că nu au existat alte atacuri aeriene israeliene, atacuri cu rachete sau atacuri cu drone noaptea trecută nicăieri în Orientul Mijlociu”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, după ce a fost întrebat dacă poate confirma informaţiile conform cărora liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis de o bombă şi nu de o rachetă la Teheran.
Hamas şi Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au anunţat, miercuri, că Haniyeh a fost ucis de un atac aerian israelian. Israelul nu a comentat.
Potrivit unui articol exclusiv al Axios şi al jurnalistului său Ravid Barak, confirmat de două surse, Mossad l-ar fi eliminat pe Ismail Haniyeh prin detonarea unui dispozitiv exploziv plasat în prealabil în dormitorul său dintr-o reşedinţă oficială a guvernului iranian la Teheran. La aceeaşi concluzie a ajuns şi o anchetă realizată de New York Times, care citează mai multe surse, între care două iraniene.
Explozia care l-a ucis pe Haniyeh a avut loc marţi seara, dar anunţul oficial al morţii sale a fost publicat abia câteva ore mai târziu, miercuri dimineaţa. Iniţial, Hamas a declarat că Haniyeh a fost ucis într-un atac aerian israelian, lansat dintr-o ţară terţă.
Sursele au dezvăluit că serviciile de informaţii israeliene au identificat exact clădirea - şi chiar camera - în care Haniyeh a stat în timpul vizitelor sale la Teheran şi au plantat acolo o bombă. Bomba, descrisă ca un dispozitiv de înaltă tehnologie cu utilizarea inteligenţei artificiale, a fost amplasată în prealabil în cameră. Aceasta a fost declanşată de la distanţă de agenţi ai Mossad, aflaţi pe teritoriul iranian, după ce au primit informaţii care confirmau prezenţa lui Haniyeh în cameră.
Articolul din Axios confirmă faptul că Israelul nu a informat Statele Unite sau orice alt aliat cu privire la intenţia sa de a-l elimina pe Haniyeh.
Benjamin Netanyahu, căruia i se subordonează direct Mossad, ar fi luat el însuşi decizia de a-l elimina pe Haniyeh, se mai afirmă în articolul citat de i24News.
Contrar informaţiilor care circulă, poziţia Mossad-ului era că Haniyeh avea o viziune mai dură decât liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, asupra încheierii unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, asociat unei eliberări a ostaticilor deţinuţi în enclavă, şi că aceasta complica discuţiile.
„În faţa mediatorilor, Haniyah arăta o faţă pragmatică, dar, în interior, în cadrul Hamas, el era adeptul unei linii dure”, a declarat una din surse pentru Axios.
Editor : Adrian Dumitru