"Iadul pe pământ", așa a descris situația din orașul natal Mariupol deputatul ucrainean Yaroslav Zelezniak. Orașul este complet încercuit de trupele rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc. Trupurile celor care au murit în timpul atacurilor sunt lăsate pe stradă, deoarece operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase.
Mariupol a fost înconjurat de forțele rusești, care au împiedicat crearea de coridoare care să permită distribuirea ajutorului umanitar.
Aproximativ 300.000 de locuitori sunt blocați în oraș, fără să aibă energie electrică, apă curentă sau încălzire. Pe măsură ce alimentele și stocurile de produse medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc.
Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia își continuă atacul asupra orașului, de pe uscat, aer și mare, scrie BBC.
Imaginile care au fost făcute publice și distribuite pe rețelele sociale arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul Vadym Boychenko a spus pentru BBC săptămâna trecută că peste 80% din clădirile rezidențiale au fost fie avariate, fie distruse, iar o treime dintre ele nu mai pot fi reparate.
Cadavrele sunt lăsate pe stradă pentru că acțiunile de căutare sunt prea periculoase. Unele dintre ele ajung să fie ridicate de pe stradă și ajung în gropi comune, un alt simbol al ororii din Mariupol. Chiar și un general rus a recunoscut că orașul se confruntă cu o catastrofă umanitară teribilă și a recunoscut că propriile sale forțe militare erau responsabile pentru asta, potrivit BBC.
Orașul este complet încercuit de trupele rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană, iar fotografiile din satelit au arătat orașul ddevastat după bombardamentele continue din ultimele două săptămâni.
Graficul care arată amploarea daunelor într-un singur district din Mariupol. FOTO: BBC
Ultimatum al Rusiei pentru Mariupol: Depuneți armele! Răspunsul Kievului: Nu ne predăm!
Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează Reuters.
„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.
Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.
Rusia ceruse trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă. Pe de altă parte, a promis că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT, 9:00 - 11:00, ora Kievului), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS, scrie Agerpres.
Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii, pe o rută convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până luni dimineața la ora 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT, 4:00, ora Kievului).
Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost: „În loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor!”.
Editor : G.M.