Galerie Foto "Harkov riscă să devină al doilea Alep". Imagini din orașul unde rușii bombardează intens și lasă în urmă cratere uriașe
Data publicării:
Harkov riscă să devină „al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează un nou ajutor militar pentru ca Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară în fața atacurilor rușilor, a avertizat primarul orașului.
Ihor Terekhov a spus că Rusia a schimbat tacticile de luptă, încercând să distrugă sursa de energie a orașului și să îi terorizeze pe cei 1,3 milioane de locuitori prin atacurile asupra zonelor locuite de civili, scrie The Guardian.
Primarul celui de-al doilea oraș al Ucrainei a declarat că pachetul de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari, blocat în prezent în Congres, este de „o importanță strategică”. „Avem nevoie de acest sprijin pentru a preveni Ca Harkov să devină un al doilea Alep”, a spus Terekhov, referindu-se la orașul sirian bombardat puternic de forțele guvernamentale ruse și siriene în timpul războiului civil de acum un deceniu.
În 22 martie, rușii au atacat și distrus o centrală electrică de la periferia orașului, precum și toate instalațiile acesteia. După o săptămână, oficialii au recunoscut că o a doua fabrică a fost distrusă în același atac.
Oamenii din oraș au rămas fără curent electric după un alt bombardament în această săptămână, ceea ce a oprit circulația metroului. În centrul orașului, oamenii rămân zilnic, câteva ore, fără curent electric. Copiii fac școală online sau învață în școli de la subsoluri.
Șapte persoane au fost ucise în Harkov, când două rachete au lovit în apropierea unui centru comercial de pe șoseaua de centură a orașului, la scurt timp după miezul nopți. Acolo se văd și acum cratere de 4 metri adâncime.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seară, în discursul său zilnic adresat naţiunii, că are informaţii de la serviciile sale de secrete potrivit cărora Rusia va încerca să-şi intensifice atacurile şi acţiunile ofensive pe front în următoarele săptămâni şi luni.
Aceste avertismente din partea Kievului intervin în contextul în care şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat în cele din urmă luni, după o perioadă lungă de blocaj, votarea separată a pachetelor de ajutor militar propuse de Casa Albă pentru Ucraina şi Israel. Acest pas al republicanilor ar putea duce la aprobarea unui pachet de ajutor crucial care va permite Ucrainei să continue să facă faţă războiului declanşat de Rusia.
În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, din nord-est, unde se află oraşul cu acelaşi nume, al doilea ca mărime din ţară.
Autorităţile din regiune au ordonat evacuarea forţată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei.