Guvernul lui Netanyahu e amenințat. Partidul lui Benny Gantz, membru în cabinetul de război, vrea dizolvarea parlamentului israelian

Data publicării:
netanyahu și gantz colaj
Colaj foto Benny Gantz (stânga) și Benjamin Netanyahu (dreapta). Foto: Profimedia Images

Partidul lui Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, a depus joi un proiect de lege pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Partidul de centru-dreapta Unitatea Naţională „a depus un proiect de lege de dizolvare (a parlamentului). Aceasta urmează cererii preşedintelui partidului, Benny Gantz, de a se avansa către un acord cu sprijin larg în vederea organizării alegerilor înainte de sfârşitul lunii octombrie, la un an de la masacrul” comis de gruparea Hamas pe 7 octombrie, precizează acest partid într-un comunicat. Următoarele alegeri legislative la termen ar trebui să se desfăşoare în octombrie 2026.

Formaţiunea Likud, de dreapta, partidul premierul Benjamin Netanyahu, a dezaprobat iniţiativa lui Gantz, susţinând că „dizolvarea guvernului de uniune este o recompensă pentru Yahya Sinouar (liderul grupării Hamas), o capitulare în faţa presiunilor internaţionale şi o lovitură fatală dată eforturilor de eliberare a ostaticilor noştri” capturaţi de Hamas în incursiunea militară efectuată pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul aflat în desfăşurare.

Partidul Unitatea Naţională, până atunci în opoziţie, s-a alăturat guvernului Netanyahu după atacul Hamas şi Benny Gantz a devenit astfel membru al cabinetului de război.

Depunerea proiectului de lege pentru dizolvarea parlamentului survine la o zi după ce liderul opoziţiei israeliene, centristul Yair Lapid, s-a întâlnit cu liderii a două partide de dreapta care se află de asemenea în opoziţie, Avigdor Lieberman şi Gideon Saar, pentru coordonarea unei strategii comune care să permită înlăturarea actualului guvern.

Cei doi din urmă au fost în trecut membri în partidul Likud condus de Netanyahu, miniştri şi colaboratori apropiaţi ai acestuia din urmă, dar au părăsit partidul (Lieberman în 1997 şi Saar în 2020) în urma neînţelegerilor cu actualul premier.

Lapid, Lieberman şi Saar i-au cerut de asemenea lui Benny Gantz să părăsească guvernul de criză format ca urmare a războiului din Fâşia Gaza şi să li se alăture din nou.

Anterior, Benny Gantz, care conduce în sondaje, l-a ameninţat pe Netanyahu că părăseşte guvernul dacă acesta nu îndeplineşte până pe 8 iunie o serie de cerinţe, printre care şi un plan post-război pentru Fâşia Gaza care să includă o administraţie civilă controlată de palestinieni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale