Guvernatorul enclavei Kaliningrad dă vina pe filozoful Immanuel Kant pentru invazia Ucrainei. „Conflictul a început cu opera lui Kant”

Data publicării:
Portrait of Immanuel Kant by JOHANN CHRISTOPH FRISCH
Immanuel Kant, unul dintre cei mai influenți gânditori ai omenirii. Foto: Profimedia

Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în orașul Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil de haosul internaţional, a declarat recent guvernatorul enclavei ruse Kaliningrad, care ocupă în prezent teritoriul pe care se afla odinioară orașul Königsberg.

Judecata guvernatorului rus este imperativă şi categorică. „Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global (...) cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina”, a afirmat, vinerea trecută, guvernatorul din Kaliningrad, Anton Alihanov, ale cărui declaraţii au fost redate de mai multe media ruseşti, printre care Moscow Times şi Meduza, preluate de Le Figaro, potrivit News.ro.

Politicianul a vorbit la „Al V-lea Congres al politologilor”, care s-a deschis la Svetlogorsk, un oraş de coastă de la Marea Baltică aparţinând aceleiaşi enclave ruseşti, Kaliningrad, separată de restul Rusiei prin statele baltice.

În funcţie de starea de spirit, această afirmaţie apriorică şi neconceptuală poate face un filosof să zâmbească sau să se sufoce. Dar un geograf va vedea în ea semnul unei vechi ranchiune, comentează Le Figaro, potrivit News.ro.

Immanuel Kant, după cum a subliniat însuşi Alihanov, s-a născut la Kaliningrad în 1724 şi a murit în oraşul cunoscut pe atunci sub numele de Königsberg, în 1804. La acea vreme, această enclavă nu era rusă, ci constituia versantul estic al Prusiei, o regiune fortificată de Cavalerii Teutoni încă din secolul al XIII-lea. Abia în 1945, Armata Roşie a cucerit acest teritoriu, pe care URSS l-a anexat.

„Conflictul din Ucraina a început cu opera lui Kant”

Dacă ar fi să ne luăm după raţionamentul lui Vladimir Putin din interviul acordat lui Tucker Carlson, caracterul rusesc al enclavei Kaliningrad, unde populaţia era în majoritate covârşitoare prusacă până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi considerat „artificial”, aşa cum spune el despre Ucraina, comentează Le Figaro.

Revenind la filosofia kantiană, Anton Alihanov a continuat să îşi justifice acuzaţia derutantă. Fiind „unul dintre părinţii fondatori ai Occidentului modern”, Immanuel Kant „a pus bazele filosofiei clasice germane”, marcată de „impietate şi absenţa valorilor superioare”. Politicianul a citat din „Critica raţiunii pure” şi „Fundamentele metafizicii moralei”.

„Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneţi să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci şi actualul conflict din Ucraina”, afirmă Anton Alihanov. Privit dinspre Occident, Immanuel Kant „este părintele a aproape totul. El este părintele libertăţii, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al raţionalismului şi chiar al ideii de Uniune Europeană. Unii spun chiar că ideea Organizaţiei Naţiunilor Unite a venit de la el”, a continuat guvernatorul, citând „Spre o pace perpetuă” (1795).

Filosoful de la Königsberg scria în „Către o pace perpetuă” că „încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimţită pretutindeni”.

În 2015, casa în care s-a născut filosoful din Kaliningrad a fost vopsită cu spray cu cuvintele „Andouille” („Prostule”), notează Le Figaro.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Devine obligatoriu pentru casele de schimb valutar și cazinouri: Schimbări radicale cu noi reguli împotriva...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei