Greta Thunberg și un grup de activiști blochează intrările în clădirea ministerului norvegian al energiei

Data actualizării: Data publicării:
Greta Thunberg
Greta Thunberg protestează împotriva centralelor eoliene construite pe teritoriile indigenilor Sami din nordul Norvegiei. Foto: Profimedia Images

Activista de mediu Greta Thunberg, împreună cu zeci de alți activiști, au blocat, luni, intrările în clădirea ministerului energiei norvegian, ca formă de protest față de centralele eoliene construite pe teritoriul care a aparținut, în mod tradițional, crescătorilor indigeni de reni din populațiile Sami, relatează Reuters.

Thunberg, o vocală activistă pentru încheierea dependenței de carbon, a spus că tranziția spre energia verde nu se poate face cu nerespectarea drepturilor populațiilor indigene.

„Drepturile indigenilor și drepturile omului trebuie să meargă împreună cu protejarea mediului și cu acțiunile împotriva schimbărilor climatice. Aceste lucruri nu se pot face ignorând drepturi pentru că, atunci, nu mai este dreptate climatică”, a declarat Thunberg pentru Reuters, în timp ce se afla în fața principalei intrări în clădirea ministerului energiei de la Oslo, cu alți protestatari.

Curtea Supremă a Norvegiei a stabilit, în 2021, că două parcuri eoliene construite în centrul țării au încălcat drepturile populațiilor Sami, pe baza convențiilor internaționale. Turbinele rămân, însă, operaționale și după un an și jumătate. Crescătorii de reni din Norvegia spun că sunetele și felul în care arată urașele turbine le sperie animalele și perturbă tradiții vechi de mii de ani.

„Suntem aici să cerem ca aceste turbine să fie demolate și ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat Ella Marie Haetta Isaksen, cântăreață, actriță și activistă Sami. Ea și alte zeci de protestatari au ocupat recepția ministerului încă de joi. Poliția i-a scos cu forța din clădiere, luni, și i-a reținut. Ulterior, ei au fost eliberați.

Ei s-au întors, apoi, la minister, dar de această dată au rămas afară, blocând intrările. Protestatarii Sami au purtat costumele lor tradiționale, ca formă de protest.

Autoritățile norvegiene au precizat că problema turbinelor este una extrem de complexă din punct de vedere legal, în ciuda verdictului instanței supreme și că speră să găsească un compromis.

Verdictul Curții Supreme nu a inclus și pașii de urmat pentru cele 151 de turbine, capabile să producă energie electrică pentru aproximativ 100.000 de gospodării și nici pentru zecile de kilometri de drumuri construite în jurul lor.

„Înțelegem că acest caz este o povară pentru crescătorii de reni. Ministerul va face tot ce este posibil pentru a rezolva cazul și nu va irosi timp”, a spus Terje Aasland, ministrul norvegian al energiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”