Ghidul restricțiilor pandemice în Europa. Cum puteți călători pe continent înainte de Crăciun

Data publicării:
călător pleacă în vacanță
Cel de-al patrulea val pandemic, agravat de panica legată de apariția variantei de coronavirus Omicron, face ca țările din blocul comunitar european să introducă noi măsuri de urgență pentru a preveni înmulțirea infectărilor. Sursă foto: Getty Images

Uniunea Europeană  a încercat în ultimele decenii să scape de granițele sale, însă pandemia de COVID-19 a reușit să neutralizeze acest demers. Când pandemia s-a răspândit pentru prima dată în statele blocului comunitar la începutul anului 2020, multe guverne europene s-au panicat și au restabilit controalele la frontieră. Astfel, oamenii și camioanele care transportau diverse mărfuri, de la piese auto până la legume, au petrecut zile întregi stând la cozi uriașe și așteptând să treacă punctele de vamă. De asemenea, traficul aerian a fost suspendat în mare parte. Însă, în 2021, pe măsură ce vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 au devenit disponibile, aceste restricții pandemice au fost ridicate. Totuși, ele nu au dispărut complet, notează Politico Europe

În loc să rămână o zonă de călătorie fără întreruperi din Finlanda până în Polonia, UE a devenit doar o sumă a națiunilor independente care o alcătuiesc. Regulile de călătorie care se aplică în Estonia nu sunt aceleași ca în Cipru, spre exemplu. Un călător care se plimbă prin aeroportul Chopin din Varșovia se poate confrunta cu o primire foarte diferită pe aeroportul din Dublin.

Cel de-al patrulea val pandemic, agravat de panica legată de apariția variantei de coronavirus Omicron, face ca țările din blocul comunitar european să introducă noi măsuri de urgență pentru a preveni înmulțirea infectărilor. Barurile și restaurantele din Austria au fost închise. În Belgia, trebuie să prezentați un permis COVID pentru a obține o masă într-un restaurant, iar în Polonia, nimeni nu se deranjează să verifice deloc dacă ești vaccinat.

Concept for Corona virus vaccine passport on mobile phone device
Imagine sugestivă cu un călător care prezintă certificatul COVID care atestă vaccinarea. Sursă foto: Getty Images

Care sunt regulile de intrare în țările UE, plus Islanda, Liechtenstein, Elveția, Norvegia și Marea Britanie, ce documente sunt necesare și ce poate face un cetățean după ce a primit aprobarea de a trece o frontieră:

Austria

Care sunt regulile de intrare? Atunci când cineva călătorește în Austria dintr-o țară care este etichetată ca având un „risc epidemiologic scăzut”, călătorii trebuie să aibă asupra lor dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, nu mai veche de nouă luni. Cei care nu sunt vaccinați trebuie să prezinte rezultatul unui test RT-PCR negativ care a fost efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în Austria.

O interdicție de aterizare pentru zboruri se aplică zonelor și statelor precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud. Pentru toți călătorii care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate în mod explicit, se aplică o carantină de 10 zile, care se poate încheia după a cincea zi prin efectuarea unui test RT-PCR care să aibă un rezultat negativ. Trebuie completat, de asemenea, un formular de autorizare înainte de călătorie, care să includă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ. Acesta trebuie prezentat la intrarea în țară. 

Pentru persoanele nevaccinate care intră în Austria din țări care nu sunt enumerate ca având un „risc epidemiologic scăzut” sau ca având „o incidență mare a variantelor de coronavirus” se aplică o carantină de 10 zile, care poate fi încheiată după ziua a 5-a printr-un test RT-PCR cu rezultat negativ.

Pot vizita Austria cetățenii non-UE? Dacă țara lor de origine este catalogată ca zonă cu risc scăzut, aceștia pot intra în Austria, fără a li se aplica carantina sau să li se ceară documente suplimentare, dar numai cu condiția să furnizeze dovada vaccinării sau trecerii prin boală nu mai vechi de nouă luni sau un test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

Următoarele țări din afara UE sunt incluse în lista zonelor cu risc scăzut de către guvernul de la Viena: Andorra, Australia, Liechtenstein, Hong Kong, Islanda, Iordania, Canada, Qatar, Kuweit, Macao, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Rwanda, San Marino, Arabia Saudită, Elveția, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Vatican și Vietnam.

Care este situația COVID în Austria? Până la 8 decembrie, Austria a înregistrat 674 de cazuri la un milion de oameni și 7 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 12.979 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 67,1% din populație este complet vaccinată.

Austria se confruntă în prezent cu un lockdown la nivel național, care a început pe 22 noiembrie și este programat să dureze maximum 20 de zile. Aceasta presupune că locuitorii pot părăsi locuința doar în anumite excepții, iar restaurantele, magazinele neesențiale, spațiile culturale și altele asemenea sunt închise.

Pentru toate persoanele vaccinate și recuperate post-COVID, restaurantele, hotelurile, teatrele, cinematografele sunt din nou deschise de duminică în condiții stricte. Certificatele trebuie verificate, trebuie purtate măști FFP2, cu excepția cazului în care se mănâncă. Ora de închidere este 23:00. În Viena, restaurantele și hotelurile urmează să se redeschidă din 20 decembrie pentru toată lumea.

Belgia

Care sunt regulile de intrare? Dacă ești complet vaccinat, poți călători liber din țările UE în Belgia. Vaccinat complet înseamnă că au trecut două săptămâni de la ultima vaccinare. Belgia acceptă toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dacă cineva a călătorit în străinătate mai mult de 48 de ore trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerilor, care are în vedere călătoriile din ultimele șase luni, înainte de sosirea în Belgia, chiar dacă este complet vaccinat.

Pot vizita țara cetățenii din afara UE? Dacă cineva călătorește dintr-o zonă verde sau portocalie nu trebuie să facă un test sau să intre în carantină. Dacă călătorește dintr-o zonă roșie din interiorul UE, trebuie să se testeze la sosire dacă nu este complet vaccinat/ă. Dacă cineva locuiește în Bruxelles și nu este complet vaccinat, poate părăsi carantină doar după ce rezultatul celui de-al doilea test este cunoscut și este negativ.

Dacă o persoană călătorește dintr-o zonă roșie din afara UE, poate intra în Belgia doar dacă este cetățean al UE sau dacă este complet vaccinat/ă. Acea persoană trebuie să fie testată la sosire. Dacă nu este complet vaccinată, persoana trebuie să se testeze în ziua 1 și 7 la întoarcere și să rămână în carantină până când se cunoaște rezultatul celui de-al doilea test.

Care este situația COVID în Belgia? În săptămâna până la 8 decembrie, Belgia a înregistrat în medie 1.376 de cazuri la un milion de oameni și 4 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 27.416 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 74,9% din populație este complet vaccinată. De altfel, există discrepanțe majore în ratele de vaccinare în diferitele regiuni ale Belgiei.

În Belgia trebuie să arăți pașaportul de imunitate peste tot, așa-numitul Bilet Covid Safe, pentru a merge la restaurante și pub-uri sau la evenimente mari. În industria ospitalității, restaurantelor le este impusă ora 23:00 ca oră de închidere. Sunt permise maximum șase persoane la masă, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii. Târgurile de Crăciun trebuie să se închidă la ora 23:00, iar întâlnirile private în locații la interior sunt interzise, ​​cu excepția nunților și înmormântărilor.

Bulgaria

Care sunt regulile de intrare? Bulgaria clasifică țările în funcție de răspândirea COVID-19 și le grupează în zone colorate. Cerințele de intrare depind de culoarea țării de plecare a persoanei are călătorește în țara de la sud de Dunăre.

Călătorii care provin din țări verzi și portocalii pot intra, în general, fără restricții suplimentare dacă au un certificat digital UE anti-COVID sau documente echivalente, care să arate dovada vaccinării complete, a trecerii prin boală în ultimele șase luni înainte de sosire sau un test PCR negativ care să să nu fie mai vechi de 72 de ore. De asemenea, sunt acceptate și testele antigen nu mai vechi de 48 de ore. Sunt acceptate toate vaccinurile aprobate de EMA, cât și vaccinurile Sinopharm și Sputnik V.

Călătorii din țările roșii pot intra numai dacă sunt cetățeni UE sau vin din spațiul Schengen ori fac parte din anumite categorii, cum ar fi lucrătorii din domeniul medical. 

Bulgaria a impus o interdicție de călătorie pentru pasagerii din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Care este situația COVID în Bulgaria? În săptămâna până la 8 decembrie, Bulgaria a înregistrat 256 de cazuri la un milion de persoane și 15 decese la un milion de persoane în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 29.279 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 26,3% din populație este complet vaccinată.

Precum alte țări europene, Bulgaria a introdus unele restricții pandemice. În general, un certificat UE COVID sau un document echivalent este necesar în multe situații, inclusiv pentru vizitele la muzee, cinematografe sau teatre. La fel este și pentru restaurante, baruri și alte unități de catering.

Utilizarea măștilor de protecție este obligatorie în zonele publice interioare, inclusiv transportul public, muzee și biserici, precum și în spațiile deschise aglomerate, când nu este posibilă păstrarea unei distanțe de 1,5 metri față de alte persoane. Excepțiile includ clienții din restaurante.

Croația

Care sunt regulile de intrare? Persoanele fizice pot călători în Croația fără restricții dacă provin direct dintr-o țară din UE/Spațiul Economic European, indiferent de cetățenie, și dacă au un certificat digital UE COVID valid.

Cine nu are un astfel de certificat poate intra în continuare cu un certificat COVID, dar nu mai vechi de 365 de zile, din care să rezulte că a primit două doze de vaccin utilizat în țările membre UE sau aprobat de OMS. 

Cine nu s-a îmbolnăvit cu COVID-19, dar s-a vaccinat cu o doză din vaccinurile utilizate în țările UE, poate vizita Croația. Cine nu e vaccinat va trebui să furnizeze un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un rezultat negativ al testului antigen nu mai vechi de 48 de ore de la sosire. De asemenea, poate face un test odată ce ajunge în țară și va trebui să se autoizoleze până când testul va deveni negativ.

Ce acte sunt necesare? Călătorii sunt sfătuiți să completeze un formular înainte de a ajunge în Croația. 

Pot vizita Croația cetățenii din afara UE? Pot intra în Croația dacă sunt cetățeni UE/SEE, membru de familie al unui cetățean UE/SEE sau rezident pe termen lung al unei țări UE, cu condiția să aibă un certificat digital UE COVID, un alt certificat de vaccinare sau un rezultat negativ al testului RT-PCR.

Pasagerii care provin dintr-o țară de pe lista roșie nu au voie să intre în țară și sunt necesare măsuri speciale pentru pasagerii care provin dintr-o țară din această listă de țări cărora li se aplică reglementări epidemiologice speciale. 

Care este situația COVID în Croația? În săptămâna până la 8 decembrie, Croația a înregistrat, în medie, 905 cazuri la un milion de persoane și 15 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 11.383 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 48,7% din populație este complet vaccinată.

Cafenelele, cluburile și restaurantele sunt deschise în Croația, dar sunt supuse restricțiilor și regulilor privind capacitatea. Oamenii au nevoie de un certificat digital UE COVID pentru a participa la o adunare în interior de peste 50 de persoane. De asemenea, măștile sunt obligatorii în spațiile la interior, precum și în exterior, unde distanțarea socială nu poate fi menținută.

Cipru

Care sunt regulile de intrare? Cipru urmează un sistem de verificare epidemiologică bazat pe culori, care este conform cu standardele de evaluare ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Dacă ești sau nu vaccinat și în funcție de categoria de culoare a țării din care pleci, trebuie îndeplinite diferite condiții înainte de a putea intra în Cipru.

Având în vedere apariția variantei Omicron, potențial mai contagioasă, ministrul cipriot al Sănătății a anunțat că din 6 decembrie până cel puțin pe 10 ianuarie 2022, toți pasagerii, fără excepție, care intră în Republica Cipru prin aeroporturi trebuie să fie supuși unui test PCR obligatoriu. Costul este de 15 euro și va fi suportat de pasageri.

Ce acte sunt necesare? Indiferent de unde călătoriți, formularul de zbor pentru Cipru trebuie completat cu 48 de ore înainte de plecare. Persoanele care călătoresc din țări gri trebuie să obțină un permis special pentru a intra în Cipru cu cel puțin două zile înainte de data estimată a călătoriei. 

Pot vizita Cipru cetățeni din afara UE? Da. Călătoriile din afara UE sunt posibile în conformitate cu orientările prezentate pentru sistemul de coduri de culori pe care îl respectă Cipru.

Care este situația COVID în Cipru? În săptămâna până la 8 decembrie, Cipru a înregistrat, în medie, 601 cazuri la un milion de persoane și un deces la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ  605 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 65,6% din populație este complet vaccinată.

Din 15 decembrie, doar persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului vor avea voie să intre în anumite spații, printre care cinematografe, teatre, cluburi de noapte și facilități de catering. Din 6 decembrie până pe 10 ianuarie 2022, toate evenimentele de Crăciun sau alte evenimente desfășurate la interior și în afara centrelor comerciale vor fi suspendate.

Republica Cehă

Care sunt regulile de intrare? Guvernul ceh a stabilit reguli de intrare în funcție de nivelul de risc de infecție din țara de origine a călătorului. Pentru cei care provin dintr-o țară definită ca risc scăzut sau mediu, pasagerii ar trebui să prezinte dovada unui test antigen sau a unui test RT-PCR cu rezultat negativ chiar înainte de sosire sau în termen de cinci zile de la intrarea în țară. Pentru cei care călătoresc dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, pasagerii ar trebui să facă un test PCR în termen de 72 de ore de la sosire și apoi din nou între a cincea și a șaptea zi. 

Ce acte sunt necesare? Formularul de localizare a pasagerilor, pe care trebuie să îl completeze toți pasagerii care sosesc în Cehia. 

Pot vizita Republica Cehă cetățenii din afara UE? Da, deși guvernul de la Praga a instituit restricții de intrare pentru cei care au petrecut mai mult timp în țările din Africa de Sud. Cetățenii non-UE care au petrecut cel puțin 12 ore în una dintre următoarele țări în ultimele 14 zile (Zimbabwe, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Lesotho, Zambia, Eswatini și Mozambic) nu au acces să intre. Cetățenii cehi și rezidenții care se întorc din acele țări trebuie să aibă un test PCR negativ efectuat în cele 72 de ore înainte de îmbarcare și trebuie să facă un nou test PCR în 24 de ore de la sosire. De asemenea, trebuie să se autoizoleze și să testeze din nou în a 10-a și a 14-a zi în țară. Aceste restricții se aplică indiferent de starea de vaccinare sau de dovadă a trecerii prin boală a persoanei.

Care este situația COVID în Cehia? În săptămâna până la 8 decembrie, Republica Cehă a înregistrat în medie 1.467 de cazuri la un milion de oameni și 11 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 34.034 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 60% din populație este complet vaccinată.

Din 22 noiembrie, doar cei care dețin un certificat de vaccinare sau dovada însănătoșirii au acces în hoteluri, restaurante și alte facilități de agrement.

Danemarca

Care sunt regulile de intrare? Persoanele complet vaccinate pot călători liber, atât timp cât nu călătorit în ultimele zece zile de la sosirea pe teritoriul danez într-o țară cu o variantă de îngrijorare COVID. Dacă au călătorit, persoanele trebuie să facă un test PCR înainte de a se urca în avion. La sosire vor trebui să facă un test în 24 de ore și să intre timp de 10 zile în izolare. Autoizolarea se poate termina numai cu dovada unui test RT-PCR negativ efectuat la cel puțin patru zile de la sosire.

Sunteți considerați vaccinați complet persoanele la care au trecut două săptămâni de la administrarea rapelului. O primă doză de AstraZeneca urmată de o a doua doză de Moderna sau BioNTech/Pfizer este, de asemenea, considerată schimă completă de vaccinare. Oamenii pot călători fără restricții cu un test PCR pozitiv care are cel puțin 14 zile, dar nu mai vechi de 12 luni.

Restricțiile se aplică în funcție de riscul epidemiologic prezentat de țara de proveniență. În cele mai multe cazuri, oamenii vor trebui să facă un test înainte de a intra în Danemarca sau în 24 de ore după intrarea în țară. Călătorii din țările cu risc ridicat nu vor trebui doar să testeze într-un timp de maxim 24 de ore de la sosire, ci și să se autoizoleze timp de 10 zile. Izolarea se poate termina cu un test PCR negativ care este efectuat la cel puțin patru zile după sosire.

Ce acte sunt necesare? Oricine intră în Danemarca trebuie să prezinte un certificat verde COVID, care să ateste imunizarea prin vaccinare ori trecere prin boală. 

Pot vizita Danemarca cetățenii din afara UE?  Danemarca și-a simplificat procesul de evaluare epidemiologică a țărilor prin împărțirea acestora în țări cu „variante de îngrijorare COVID-19” și țări cu „risc epidemiologic ridicat”. Accesul în Danemarca este, de altfel, destul de simplu, atâta timp cât o persoană prezintă dovada unui vaccin care este acceptat de EMA și poate dovedi acest lucru cu documente care sunt acceptate în UE.

Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Danemarca a înregistrat, în medie, 920 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 2.985 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 77% din populație este complet vaccinată.

Accesul în muzee, restaurante și alte locații culturale din Danemarca necesită fie dovada vaccinării, fie un test recent negativ. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții, iar concertele sunt limitate la 50 de participanți. Cluburile de noapte se vor închide din 10 decembrie, iar vacanțele școlare vor începe mai devreme, pe 15 decembrie.

Estonia

Care sunt regulile de intrare? Puteți intra liber în Estonia dacă ați fost complet vaccinați sau ați trecut prin boala COVID-19 în ultimele șase luni. Dacă nu sunteți vaccinat/ă și călătoriți dintr-o țară cu o rată de infecție în ultimele 14 zile de peste 75 de cazuri  la 100.000 de locuitori, va trebui să intrați în carantină la sosire timp de 10 zile, cu excepția cazului în care primiți un rezultat negativ al testului RT-PCR. 

Ce acte sunt necesare? Călătorii nevaccinați care intră în Estonia din țările în care a fost detectată varianta Omicron, din țările Schengen care sunt clasificate ca „roșii” și din țările non-Schengen trebuie să completeze un formular cu până la trei zile.

Pot vizita Estonia cetățenii din afara UE? Da. Însă până pe 15 decembrie, călătorii din țări care sunt recunoscute ca fiind expuse unui risc ridicat de răspândire a variantei Omicron trebuie să intre în carantină timp de 10 zile. 

Călătorii nevaccinați din țările cu un risc ridicat al variantei Omicron pot face un test PCR la sosire și al doilea test șase zile mai târziu. Dacă ambele au un rezultat negativ, există posibilitatea scurtării perioadei de izolare. 

Care este situația COVID în Estonia? În săptămâna până la 8 decembrie, Estonia a înregistrat, în medie, 338 de cazuri la un milion de oameni și 4 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 1.836 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 60% din populație este complet vaccinată.

În Estonia, cine are dovada unei recuperări recente din boala COVID-19 sau dovada vaccinării, poate face aproape orice. Barurile, cinematografele, sălile de concerte, muzeele, spa-urile, saunele și evenimentele sportive sunt deschise, atât timp cât cei care vor să le frecventeze prezintă dovada vaccinării sau a recuperării împreună cu actul de identitate. Aceste locații se închid până la ora 23:00. Cine nu e vaccin, nu are acces în Estonia la niciun loc menționat mai sus și nici nu va putea lua masa la restaurant.

Finlanda

Care sunt regulile de intrare? Puteți călători liber în Finlanda dacă sunteți complet vaccinat/ă. Autoritățile din Finlanda consideră o persoană complet vaccinată dacă a primit doza de rapel. Se poate intra intra în Finlanda fără restricții dacă o persoană a avut COVID și a făcut un vaccin acceptat de EMA. 

Cine nu este vaccinat poate călători în Finlanda fără restricții dacă vine dintr-o țară cu „risc epidemiologic scăzut”. În prezent, aci sunt incluse Argentina, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Columbia, Hong Kong, Indonezia, Iordania, Kuweit, Macao, Noua Zeelandă, Peru, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Taiwan, Emiratele Arabe Unite și Uruguay. De asemenea, sunt incluse și municipalitățile norvegiene Sør-Varanger, Karasjok, Storfjord, Nordreisa și Tana.

Cine nu e vaccinat și nu călătorești dintr-o țară cu risc epidemiologic scăzut, fie va trebui să demonstreze că a fost recent testat negativ pentru COVID, fie va trebui să efectueze un test RT-PCR la sosire. 

Ce acte sunt necesare? Călătorii din țările UE își pot prezenta certificatul digital COVID, la fel și pasagerii din țări care au semnat un acord de echivalență cu UE privind certificatele COVID. Dacă un călător nu deține un certificat COVID sau un alt certificat echivalent tradus fie în finlandeză, suedeză sau engleză, guvernul finlandez recomandă descărcarea aplicației „Fentry”, care oferă călătorilor informații despre autoizolare sau cerințele de testare și le permite oamenilor să rezerve un test gratuit.

Pot vizita Finlanda cetățenii din afara UE? Da, cu condiția să fie vaccinați, să călătorească dintr-o țară cu risc epidemiologic scăzut sau să fie testați negativ. În caz contrar, trebuie toată lumea trebuie să dovedească că călătorește dintr-un motiv „esențial”, cum ar fi asistența medicală, activitatea diplomatică sau cea legată de transport ori din motive familiale stringente.

Care este situația COVID în Finlanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Finlanda a înregistrat, în medie, 241 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de oameni în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 1.395 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 73,1% din populație este complet vaccinată.

Franța

Care sunt regulile de intrare? Călătorii complet vaccinați din Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican sau Elveția nu trebuie să facă un test înainte de plecare.

Toți ceilalți călători, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să prezinte fie un test RT-PCR negativ în 48 de ore de la călătorie fie un test antigen în 24 de ore de la sosire. Călătorii europeni nevaccinați sunt supuși acestor cerințe de testare.

Derogările de la această regulă se aplică lucrătorilor transfrontalieri, călătoriilor urgente legate de muncă și călătoriilor transportatorilor care își desfășoară activitatea, dar va trebui ca aceștia să prezinte un document care să ateste motivele călătoriei pentru a beneficia de scutire.

Dacă cineva sosește dintr-o țară din lista portocalie, i se va permite accesul în Franța doar dacă are un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. La intrarea în țară, va trebui să se carantineze voluntar timp de șapte zile.

Dacă sosește dintr-o țară aflată pe lista roșie, i se va permite numai dacă aveți un „motiv esențial” de călătorie și poate prezenta un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore sau un test antigen negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de plecare. De asemenea, orice cetățean care vine dintr-o zonă roșie intră automat în izolare timp de 10 zile. Țările pe lista roșie includ Afganistan, Belarus, Brazilia, Costa Rica, Cuba, Georgia, Mauritius, Moldova, Muntenegru, Pakistan, Rusia, Serbia, Surinam, Turcia și Ucraina.

Franța a introdus și o listă de țări aflate în zona „roșie amplificată”, ca răspuns la apariția variantei Omicron. Această listă cuprinde Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Mauritius, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia, Zimbabwe.

Ce acte sunt necesare? Pentru a intra în Franța, persoanele vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unui test negativ pentru cazurile descrise mai sus. Sunt considerate complet vaccinate persoanele la care a trecut o săptămână de la a doua doză de vaccin sau la o lună după vaccinul Johnson & Johnson. Imunizare mai sunt considerate persoanele trecut prin boală, la care a trecut o săptămână după prima vaccinare. Franța acceptă doar vaccinuri recunoscute de EMA.

Franța poate fi vizitată de cetățenii din afara UE? Da, dacă au un „motiv esențial” sau călătoresc dintr-o țară aflată pe lista verde, cum ar fi Canada, Japonia sau Australia, și respectați regulile enumerate mai sus.

Care este situația COVID în Franța? În săptămâna până la 8 decembrie, Franța a înregistrat, în medie, 685 de cazuri la un milion de oameni și două decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 121.017 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 70,5% din populație este complet vaccinată.

Nu există carantină generală în Franța, dar călătorii vor trebui să arate un pașaport sanitar COVID valabil, care conține dovada vaccinării sau un test negativ efectuat cu mai puțin de 24 de ore înainte pentru a merge la restaurante, baruri, cluburi, cinematografe, muzee, teatre și evenimente sportive. Testele costă între 22 și 45 de euro.

Din 15 decembrie, persoanele în vârstă de peste 65 de ani sau persoanele care au fost vaccinate cu un vaccin Johnson & Johnson vor trebui să facă dovada unei vaccinări de rapel pentru ca permisul lor COVID-19 să fie prelungit.

Germania

Care sunt regulile de intrare? Orice persoană care are vârsta mai mare de 12 ani trebuie să prezinte fie dovada vaccinării sau a recuperării, fie un test negativ RT-PCr la sosirea în această țară. Persoanele care vin din zonele unde există un risc epidemiologic îngrijorător trebuie să prezinte un test negativ înainte de plecare chiar dacă sunt vaccinate. Pentru a fi valabil pentru intrare, un rezultat al testului PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore și un rezultat al testului cu antigen nu mai vechi de 48 de ore. 

Ce acte sunt necesare? Toate persoanele care sosesc din zone cu risc ridicat sau variante de îngrijorare trebuie să completeze un formular de înscriere.

Pot vizita Germania cetățenii din afara UE? În principiu, oamenii pot intra liber în Germania din Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Care este situația COVID în Germania? În săptămâna până la 8 decembrie, Germania a înregistrat o medie de 427 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 104.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 69% din populație este complet vaccinată.

Așa-numita regulă 2G (intrarea numai pentru persoanele vaccinate și recuperate) se aplică pentru magazinele neesențiale, locurile culturale cum ar fi teatre sau cinematografe, precum și la restaurante și evenimente mari.

Cluburile și locațiile la interior vor trebui să se închidă dacă rata de cazuri depășește un anumit prag. Unele dintre cele 16 landuri ale Germaniei solicită un test negativ în plus față, pe lângă certificatul de vaccinare sau de recuperare și pot solicita un test sau un certificat negativ pentru a folosi transportul public.

Măștile sunt obligatorii în spațiile închise precum transportul public; unele landuri impun purtarea măștilor FFP2, în timp ce altele permit și măștile chirurgicale obișnuite. În unele landuri germane se aplică restricții suplimentare pentru persoanele nevaccinate. Evenimentele sportive sau culturale desfășurate la interior sunt limitate la 5.000 de persoane sau 30% până la 50% din capacitatea unui loc, în timp ce evenimentele în aer liber sunt limitate la maximum 15.000 de persoane.

Grecia

Care sunt regulile de intrare? Oricine poate călători liber în Grecia dacă este complet vaccinat. Sunt considerați vaccinați complet cei care au mai mult de 14 zile de la data la care au primit cea de-a doua doză de vaccin sau după administrarea vaccinului Johnson & Johnson. Grecia recunoaște toate vaccinurile autorizate de EMA sau OMS, precum și vaccinurile Sputnik V, CanSino, Sinopharm și Sinovac.

Dacă o persoană a avut COVID, poate călători liber în cele 180 de zile după ce s-a recuperat după infecția cu SARS-CoV-2. Un certificat de recuperare poate fi eliberat la 30 de zile după ziua primului test pozitiv pentru coronavirus. De la 1 februarie 2022, certificatul de recuperare va fi valabil doar trei luni, în loc de șase, cât este în prezent, și poate fi eliberat o singură dată.

În cazul în care o persoană care călătorește în grecia nu are niciuna dintre dovezile de mai sus, va avea nevoie de un rezultat negativ al testului PCR nu mai vechi de 72 de ore sau de un test rapid nu mai vechi de 48 de ore.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor cel târziu până la ora 23:59 a zilei înainte de dinainte de sosirea în Grecia. 

Grecia poate fi vizitată de cetățenii din afara UE? Aceleași reguli se aplică pentru majoritatea țărilor din afara UE. Începând cu 26 noiembrie, sosirile din nouă țări africane, inclusiv Africa de Sud și Botswana, sunt oprite pentru a preveni răspândirea noii variante Omicron. Doar cetățenii greci sau cei care călătoresc în scopuri esențiale vor avea voie în țară, cu teste PCR negative, un test rapid la sosire și 10 zile în carantină, dar numai după ce au luat legătura cu ambasadele și consulatele grecești pentru a obține aprobarea. Pentru pasagerii care intră în Grecia prin frontierele terestre, există o limită de 1.500 de pasageri pe săptămână. Toți călătorii din Rusia vor trebui să aibă un PCR negativ sau un test rapid, indiferent dacă au fost vaccinați. Legăturile maritime cu Turcia sunt restricționate.

Care este situația COVID în Grecia? În săptămâna până la 8 decembrie, Grecia a înregistrat o medie de 540 de cazuri la un milion de oameni și 9 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 18.901 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 64,6% din populație este complet vaccinată.

În Grecia, persoanelor care nu au un certificat care să ateste vaccinarea au accesul interzis în locații interioare, cum ar fi baruri, restaurante, cafenele, cinematografe, teatre, magazine și săli de sport. Din 13 decembrie, certificatul de vaccinare nu va mai fi valabil timp de șapte luni de la eliberarea lui pentru cei cu vârsta peste 60 de ani, decât dacă au făcut li doza de rapel. Toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare și un act de identitate pentru a intra în spații închise. 

De asemenea, trebuie să știți că au fost semnalate în ultimele zile probleme cu certificatele de vaccinare eliberate în afara UE, deoarece sistemul digital grecesc nu le recunoaște. Persoanele nevaccinate pot intra doar în anumite magazine de interior esențiale, cum ar fi farmaciile și supermarketurile.

Ungaria

Care sunt regulile de intrare? Nu există restricții sau cerințe suplimentare pentru accesul rutier sau feroviar din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina în Ungaria. Când călătoresc cu avionul, persoanele trebuie să furnizeze dovada vaccinării, a recuperării post-COVID în ultimele șase luni sau un test PCR cu rezultat negativ. 

Ce acte sunt necesare? Este acceptat un certificat digital COVID. 

Cetățenii din afara Ue pot vizita Ungaria? Ungaria are o serie de acorduri bilaterale cu țări din afara UE.

Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Ungaria a înregistrat, în medie, 808 cazuri la un milion de persoane și 20 de decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 36.048 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 61% din populație este complet vaccinată.

Mai trebuie reținut că în Ungaria nu există carantină națională. 

Islanda

Care sunt regulile de intrare? Dacă o persoană este vaccinată trebuie să prezinte un test PCR negativ sau antigen rapid efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Vaccinarea completă înseamnă că au trecut 14 zile de când ați primit cel de-a doua doză sau de la vaccinarea Johnson & Johnson. Islanda acceptă vaccinuri autorizate de EMA sau OMS. 

Persoanele care au avut COVID au nevoie de un certificat care să ateste trecerea prin boală sau de un test PCR pozitiv care să nu fie mai vechi de 14 zile. Nu poți intra în Islanda dacă ai fost diagnosticat cu mai puțin de 14 zile în urmă cu COVID-19, indiferent dacă ai fost vaccinat sau nu. Cine se află într-o astfel de situație va trebui să prezinte un test PCR sau antigen negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Cine poate vizita Islanda? Dacă veniți din afara UE și dacă sunteți complet vaccinat, aveți voie să intrați în această țară, cu condiția să arătați un test PCR cu cel puțin 72 de ore înainte de îmbarcare. 

Este posibil să fiți scutit de aceste restricții dacă călătoriți dintr-o țară aprobată de Islanda sau dacă, de exemplu, vizitați o rudă care locuiește în Islanda.

Ce acte sunt necesare? Toți cei care intră în Islanda trebuie să se înregistreze înainte.

Care este situația COVID în Islanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Islanda a înregistrat o medie de 350 de cazuri la un milion de oameni și niciun deces la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 35 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 82,1% din populație este complet vaccinată.

În Islanda, maxim 50 de persoane se pot aduna în spațiile la interior sau în aer liber. De asemenea, purtarea măștii de protecție este obligatorie în locuri în care regulile de distanțare socială nu pot fi respectate, cum ar fi în magazine sau în transportul public. Sporturile sunt încă permise. Pot avea loc evenimente cu până la 500 de persoane, cu condiția să se folosească teste rapide și ca invitații să fie înregistrați cu datele de contact și să stea pe locurile alocate.

Oamenii pot merge la piscine, spa-uri, săli de sport și zone de schi, dar acestea sunt limitate la 75% din capacitatea lor. Restaurantele și locurile care servesc alcool trebuie să-și închidă porțile pentru clienții noi la ora 22:00 și să-i dea afară pe toți oaspeții până la ora 23:00.

Irlanda

Care sunt regulile de intrare? Oricine călătorește în Irlanda trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului pentru COVID-19. Această măsură se aplică atât persoanelor vaccinate, cât și celor nevaccinate. Cu toate acestea, cerințele de testare sunt puțin mai ușoare pentru persoanele care pot dovedi că sunt complet vaccinate, deoarece pot folosi rezultatul unui test antigen pentru a obține accesul de intrare în această țară. Persoanele vaccinate pot folosi și un test PCR, dar persoanele nevaccinate pot folosi doar un test RT-PCR.

Oamenii își pot demonstra starea de vaccinare sau de recuperare post-COVID prin folosirea certificatului digital UE sau a unuia echivalent, care este recunoscut de autoritățile de la Dublin. Călătorii nu sunt nevoiți să intre în carantină, decât dacă vin din sudul Africii.

Ce acte sunt necesare? Toată lumea trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Pot vizita Irlanda cetățenii din afara UE? Da, dar nu dacă au fost în oricare dintre următoarele țări în ultimele două săptămâni: Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia. Există, totuși, o serie de excepții, cum ar fi dacă sunteți cetățean al Regatului Unit. 

Care este situația COVID în Irlanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Irlanda a înregistrat o medie 945 de cazuri la un milion de oameni și 2 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 5.788 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 76,3% din populație este complet vaccinată.

Trebuie să știți că Irlanda a înăsprit restricțiile pandemice în fața amenințării variantei Omicron. Distanțarea fizică este în vigoare în pub-uri, restaurante și hoteluri, iar toate locurile de cazare trebuie să se închidă la miezul nopții. Regulile vor dura până pe 9 ianuarie, iar cluburile de noapte vor fi închise până atunci. În restaurante și baruri, maxim șase adulți pot sta la o masă, iar măștile trebuie purtate atunci când nu se mănâncă sau nu se bea. Locurile unde se desfășoară activități culturale și sportive pot funcționa doar la 50% din capacitate. Trebuie să prezentați un permis COVID pentru a intra în sălile de sport, restaurante și barurile de hotel. Dacă folosiți transportul public sau intrați într-un magazin, trebuie să purtați mască. 

Italia

Care sunt regulile de intrare? Călătorii din țările UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra și Monaco pot intra în Italia cu un pașaport sanitar care să ateste vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, inclusiv dovada vaccinării sau că s-au recuperat post-COVID sau un test RT-PCR cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore. Este permisă și efectuarea unui test antigen cu rezultat negativ, dar nu mai vechi de 48 de ore înainte de intrarea în Italia. În absența acestor condiții, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test negativ la sfârșitul acesteia.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor.

Cetățenii din afara Ue pot vizita Italia? Persoanelor care au fost în tranzit prin Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambic, Namibia sau Eswatini în ultimele 14 zile le este interzis să intre în Italia. 

Călătorii din Arabia Saudită, Australia, Bahrain, Canada, Chile, Emiratele Arabe Unite, Japonia, Iordania, Kuweit, Israel, Noua Zeelandă, Qatar, Marea Britanie, Coreea de Sud, Singapore, SUA, Ucraina, Uruguay, Taiwan, Hong Kong și Macao trebuie să arate un rezultat negativ al testului efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea în Italia și prezinte dovada vaccinării complete. În caz contrar, se va aplica o carantină obligatorie de cinci zile și este necesar un test RT-PCR negativ la sfârșitul acesteia. 

Călătorii din Canada, Japonia și SUA pot intra în Italia cu dovada că s-au vindecat post-COVID. Călătorii din orice altă parte a lumii au voie în Italia exclusiv pentru muncă, studiu, sănătate sau alte motive absolut esențiale. Mai au voie să intre cetățenii italieni sau care au membrii de familie în această țară, precum și deținătorii statutului de rezident pe termen lung, precum și cei care fac dovada unei relații emoționale stabilă (indiferent dacă conviețuiesc sau nu) cu cetățeni italieni/UE/Schengen sau rezidenți pe termen lung. Aceștia trebuie să facă dovada că călătoresc la domiciliul sau la locul de reședință al partenerului lor în Italia. Au voie să intre și sportivii care participă la competiții sportive de interes național și personalul de însoțire al acestora.

Care este situația COVID în Italia? În săptămâna până la 8 decembrie, Italia a înregistrat 257 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de oameni în medie în fiecare zi.  Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 134.472 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 73,2% din populație este complet vaccinată.

Ce pot face când ajung acolo? În conformitate cu noile reguli aplicate din data de 6 decembrie și care rămân în vigoare până cel puțin pe 15 ianuarie, va fi necesară dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a intra în baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, cluburi de noapte, teleschiuri și stadioane. Nu mai este acceptat accesul doar prin prezentarea unui test negativ. Un test negativ va continua să fie acceptabil ca alternativă la dovada de vaccinare sau de recuperare post-COVID în transportul public și la locurile de muncă.

Letonia

Care sunt regulile de intrare? Pentru toți călătorii este necesar un formular de localizare a pasagerilor. Letonia restricționează intrarea în funcție de țara de origine a călătorului și de statutul de vaccinare al acestora. Se acceptă permisul COVID al UE și certificatele recunoscute din țări terțe care arată dovada vaccinării, recuperării sau testării.

Călătoriile neesențiale sunt permise pentru cei complet vaccinați sau cei care s-au recuperat post-COVID, fără a fi nevoie de testare sau de carantină, cu excepția cazului în care un călător provine dintr-o țară cu „risc epidemiologic foarte mare”. 

În acest caz, călătoriile neesențiale nu sunt permise, iar călătorii care sosesc trebuie să se testeze înainte de sosire și la sosire, precum și să se autoizoleze. 

Pentru cei care nu sunt vaccinați sau nu au avut încă COVID, intrarea este permisă în funcție de o combinație de testare și autoizolare, în funcție de nivelul de risc al unei țări. Se acceptă un test PCR dar nu mai vechi de 72 de ore de la îmbarcare sau un test antigen nu mai vechi de 48 de ore de la îmbarcare. Începând cu 2 decembrie, testele RT-PCR gratuite sunt disponibile călătorilor pe Aeroportul Internațional Riga.

Pot vizita Letonia cetățenii din afara UE? Da, atâta timp cât îndeplinesc cerințele de vaccinare sau de trecere prin boală sau îndeplinesc cerințele de testare și carantină, în funcție de nivelul de risc al țării din care provin. 

Care este situația COVID în Letonia? În săptămâna până la 8 decembrie, Letonia a înregistrat, în medie, 346 de cazuri la un milion de oameni și 9 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 4.325 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 65,1% din populație este complet vaccinată.

În Letonia se poartă mască aproape peste tot. Cine nu are un certificat care să ateste recuperarea post-COVID sau vaccinarea completă, nu i se va permite să participe la evenimente culturale sau să mănânce în restaurante, nici în spațiile aflate la interior, nici în aer liber. Numai magazinele alimentare, farmaciile, opticienii, magazinele de animale de companie, benzinăriile și locațiile esențiale similare sunt deschise celor nevaccinați. 

De asemenea, persoanele nevaccinate vor avea voie să viziteze bisericile timp de maximum 15 minute, când nu se desfășoară slujbe. Deținătorilor de certificate li se va cere să păstreze măștile și să stea la două locuri distanță de ceilalți la locurile și evenimentele culturale. 

Servicii precum conducerea taxiului, operațiunile bancare sau reparațiile de întreținere pot fi furnizate numai de deținătorii de certificate. 

Lituania

Care sunt regulile de intrare? Cerințele de testare și autoizolare nu se aplică dacă o persoană a fost testată pozitiv cu COVID-19 cu cel puțin 180 de zile în urmă sau dacă a fost vaccinată cu cel puțin 14 zile în urmă cu vaccinurile Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Excepția se aplică în situația în care țara de origine a călătorului se află pe lista neagră a țărilor care nu fac parte din SEE pe care a întocmit-o Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cine nu s-a recuperat post-COVID sau nu s-a vaccinat trebuie să fi efectueze un test RT-PCR care să aibă un rezultat negativ și să nu fie mai vechi de 72 de ore de la sosire sau un test antigen nu mai vechi de 48 de ore. După această etapă se aplică autoizolarea timp de 10 zile, indiferent de rezultatul testului. Poate fi scurtată perioada de izolare dacă persoana efectuează un test PCR cel mai devreme în a șaptea zi. Persoana care primește un rezultat negativ al testului poate completa o cerere pentru a scurta perioada de autoizolare. 

Cine sosește dintr-o țară care se află pe lista verde, trebuie doar să facă un test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen nu mai vechi 48 de ore.

Ce acte sunt necesare? Va fi nevoie de un certificat care să ateste starea de vaccinare sau de recuperare post-COVID a călătorului. Indiferent dacă tranzitează sau sosește în țară, călătorul va trebui să completeze un chestionar pentru pasageri nu mai devreme de 48 de ore înainte de călătorie.

Pot vizita Lituania cetățenii din afara UE? Chiar dacă sunt vaccinați sau fac dovada că s-au vindecat de COVID, adulții care sosesc dintr-o țară marcată cu negru, din afara SEE, trebuie să efectueze un test RT- PCR cu rezultat negativ și care să nu fie mai vechi de în 72 de ore sau un test antigen nu mai vechi de 48 de ore de la sosire. 

De asemenea, aceste persoane vor trebui să facă un test PCR cel mai târziu în a treia zi a călătoriei și un al doilea între a șaptea și a zecea zi. Indiferent dacă rezultatele testelor sunt pozitive sau negative, va trebui să se autoizoleze timp de 10 zile de la momentul sosirii. 

Care este situația COVID în Lituania? În săptămâna până la 8 decembrie, Lituania a înregistrat, în medie, 653 de cazuri la un milion de oameni și 8 decese la un milion de oameni în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 6.901 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 66,8% din populație este complet vaccinată.

Potrivit agenției naționale de turism din Lituania, hotelurile, spa-urile, restaurantele și alte astfel de atracții turistice rămân deschise pentru persoanele care sunt vaccinate sau care s-au recuperat post-COVID ori care au făcut un test PCR sau antigen plătit care este valabil 48 de ore.

Luxemburg

Care sunt regulile de intrare? Călătorii complet vaccinați din UE, spațiul Schengen, San Marino, Andorra, Monaco și Vatican pot călători în Luxemburg fără restricții. 

Vaccinat complet înseamnă că unei persoane i s-a administrat doza de rapel de AstraZeneca, BioNTech/Pfizer sau Moderna ori au trecut două săptămâni de la vaccinarea cu serul Johnson & Johnson. Dacă un călător s-a recuperat post-COVID și a primit o singură doză de vaccin  în ultimele 180 de zile, va fi considerat vaccinat complet după 14 zile. Dacă o persoană poate dovedi recuperarea post-COVID în cele șase luni anterioare călătoriei, poate călători fără să i se aplice restricții.

Persoanele care nu au fost vaccinate sau nu au avut COVID în ultimele șase luni pot călători în continuare cu un certificat care să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea zborului sau un test rapid antigen efectuat cu 48 de ore înainte de sosire. 

Ce acte sunt necesare? Certificat UE care atestă vaccinarea sau certificatul de recuperare post-COVID. 

Pot vizita Luxemburg cetățenii din afara UE? Persoanele din țările terțe non-UE le este interzis să călătorească în Luxemburg până la sfârșitul anului 2021, cu excepția cazului în care țara de origine se află pe lista de călătorii aprobată de autorități. Aici sunt incluse anumite călătorii considerate esențiale. De asemenea, se aplică excepția dacă persoana care călătorește este este complet vaccinată. 

Până la data de 14 ianuarie 2022, măsurile sanitare suplimentare sunt aplicabile tuturor călătoriilor din țările africane, inclusiv Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe. Călătorii care au stat în acele țări cu 14 zile înainte de sosirea lor în Marele Ducat Luxemburg trebuie să facă un test COVID atunci când aterizează în Luxemburg, să rămână în carantină timp de șapte zile și să facă un alt test în a șasea zi. Acest lucru nu se aplică pasagerilor aflați în tranzit. 

Care este situația COVID? În săptămâna până la data de 8 decembrie, Luxemburg a înregistrat o medie de 632 de cazuri la un milion de persoane și 3 decese la un milion de persoane în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 889 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 67,7% din populație este complet vaccinată.

În Luxemburg restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele și teatrele sunt deschise și au acces persoanele care fie sunt vaccinate ori s-au recuperat post-COVID sau pot prezenta un test negativ. Sunt permise adunările în spațiile la interior și în aer liber, dar cele în aer liber nu pot depăși 2.000 de persoane decât dacă sunt supuse unui protocol sanitar. Masca de protecție e obligatorie de purtat în în magazine și supermarketuri, transportul public și pentru orice adunare de peste 10 persoane.

Malta

Care sunt regulile de intrare? Dacă veniți dintr-o țară din aflată în „zona roșie” va trebui să completați o declarație de călătorie privind sănătatea publică și un formular de localizare a pasagerilor. Puteți călători cu un certificat care să ateste că sunteți complet vaccinat, adică că au trecut două săptămâni de la ultima vaccinare.

Malta recunoaște vaccinurile BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson și acceptă un certificat verde cu două doze de vaccin diferite dintre cele patru. Autoritățile malteze acceptă și certificatele de vaccinare recunoscute, care arată recuperarea post-COVID. 

Dacă un călător în această țară nu are un certificat de vaccinare valabil și vine dintr-o țară din zona roșie, va trebui să efectueze un test RT-PCR negativ cu 72 de ore înainte de sosirea în Malta, iar ulterior va trebui să intre în carantină timp de 14 zile într-un hotel recunoscut de autorități, la un cost de 100 euro pe noapte/ per cameră. 

Pot vizita Malta cetățenii din afara UE? Călătorii pot veni în Malta din țări aflate în zona „ roșu închis” doar în „circumstanțe excepționale” și este necesară o autorizație specială. Aceste persoane au nevoie de un test RT-PCR negativ și sunt obligați să intre în izolare timp de 14 zile pe cheltuiala lor. Ca răspuns la varianta Omicron, Malta a interzis temporar călătoriile din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe pe 28 noiembrie.

Care este situația COVID în Malta? În săptămâna până la 8 decembrie, Malta a înregistrat 182 de cazuri la un milion de persoane și niciun deces la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 468 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. 

În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 83,9% din populație este complet vaccinată.

În Malta, oamenii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare dacă doresc să intre în restaurante, snack-baruri, baruri și cluburi. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în aceste locuri, cu excepția cazului în care se mănâncă sau se bea. 

Olanda

Care sunt regulile de intrare din țările din UE/Schengen? Dacă călătoriți dintr-o țară care este considerată sigură din punct de vedere epidemiologic, trebuie doar să completați o declarație de sănătate înainte de a vă îmbarca. Guvernul olandez sfătuiește oamenii să facă un test după sosirea în țară. Dacă călătoriți dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat, va trebui să prezentați dovada vaccinării, a recuperării post-COVID sau rezultatul negativ al testului COVID la sosire. Pentru cei care călătoresc dintr-o țară din UE/Schengen, este necesară efectuarea unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore înainte de plecare sau un test antigen nu mai vechi de 24 de ore înainte de plecare. 

Pot vizita Olanda cetățenii din afara UE? Dacă călătoriți dintr-o țară din afara UE, va trebui să prezentați o dovadă de vaccinare sau un rezultat negativ al testului eliberat cu cel mult 24 de ore înainte de plecare. Dacă călătoriți dintr-o zonă cu risc epidemiologic ridicat din afara UE, trebuie să intrați în carantină timp de 10 zile.

Olanda aplică în prezent o interdicție de zbor din următoarele țări din Africa de Sud: Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zimbabwe și Africa de Sud.

Care este situația COVID Olanda? În săptămâna până la 8 decembrie, Olanda a înregistrat, în medie, 1.227 de cazuri la un milion de oameni și 3 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. 

Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 20.295 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 74,1% din populație este complet vaccinată.

Olanda se află în prezent într-o lockdown parțial, magazinele și restaurantele, inclusiv barurile și cafenele, sunt închise între orele 17:00 și 5:00. Supermarketurile sunt deschise până la ora 20:00. Nu sunt permise sporturi de amatori în locurile publice în același interval de timp în care restaurantele sunt închise. 

În timpul orelor de deschidere, magazinele sunt supuse unor măsuri stricte: acoperirea feței este obligatorie în spațiile la interior cu mască de protecție, cu excepția cazului în care persoanele stau jos la masă. Toți oamenii cu vârste de peste 13 ani trebuie să prezinte un permis de intrare pentru coronavirus în anumite spații publice. Încălcarea oricăreia dintre măsurile pandemice impuse de autorități se sancționează cu o amendă de 95 de euro.

Norvegia

Care sunt regulile de intrare? Călătorii sunt liberi să intre fără carantină sau testare înainte de plecare dacă sunt vaccinați și pot dovedi acest lucru cu un permis verde sau un echivalent. Totuși, aceștia trebuie să testeze la intrare. Dacă nu este vaccinată, unei persoane i se aplică măsurile de intrare în funcție de țara din care a plecat.

Călătorii nevaccinați care provin din țări încadrate în zona verde sau portocalie din Europa trebuie să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 24 de ore înainte de sosire și, de asemenea, trebuie să facă un test antigen la intrarea în țară. Călătorii nevaccinați din țările aflate în zona roșie sau roșu închis trebuie să facă un test antigen și, de asemenea, să intre în carantină timp de 10 zile. Carantina se poate încheia dacă un test COVID negativ este efectuat după trei zile de la izolare.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de înregistrare a călătoriei pentru a intra în Norvegia.

Se poate vizita Norvegia? Da. Dar dacă o persoană nu e vaccinată, va trebui să prezinte un test COVID negativ efectuat cu 24 de ore înainte de sosire și să facă un test antigen la sosirea pe teritoriul norvegian. Autoritățile vor cere apoi ca cetățenii din categoria respectivă să intre în carantină timp de 10 zile, deși autoizolarea se poate termina dacă un test COVID negativ este efectuat după trei zile de la izolare. Niciuna dintre aceste cerințe nu se aplică persoanelor vaccinate, atâta timp cât fac dovada unui permis verde care este acceptat în UE.

Călătorii care intră în Norvegia din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mozambic, Lesotho, Eswatini sau Malawi trebuie să efectueze un test negativ în 24 de ore de la plecare, un test la sosire și teste în zilele 1 și 7 de izolare. Această măsură se aplică indiferent  de starea de vaccinare sau de recuperare post-COVID.

Care este situația COVID în Norvegia? În săptămâna până la 8 decembrie, Norvegia a înregistrat, în medie, 742 de cazuri la un milion de oameni și un deces la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 1.134 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 70,6% din populație este complet vaccinată.

În Norvegia, oamenii trebuie să poarte măști de protecție atunci când se află în transportul public, în taxiuri și în magazine unde distanțarea socială este imposibilă. Companiile nu sunt obligate să scaneze permisele verzi COVID pentru ca oamenii să intre în magazinele lor. 

Polonia

Care sunt regulile de intrare? Călătorii din UE, Spațiul Schengen sau Turcia care au fost complet vaccinați, s-au recuperat după infectarea cu SARS-CoV-2  în ultimele șase luni sau au un rezultat negativ al testului COVID efectuat cu 48 de ore înainte de sosire nu trebuie să intre în carantină. Acest lucru poate fi dovedit prin pașaportul UE COVID sau cu alte certificate oficiale traduse în limba poloneză sau engleză. 

Cei care nu au o astfel de dovadă vor trebui să intre în carantină timp de 10 zile de la intrare. Poate fi scutită de la izolare o persoană dacă face un test la 48 de ore de la trecerea frontierei și dacă primește un rezultat negativ. Singurele teste acceptate sunt cele RT-PCR sau antigen efectuate de laborator. Călătorii vor trebui să plătească pentru acestea. 

Ce acte sunt necesare? Orice persoană care traversează granița poloneză cu avionul este obligată să completeze, înainte de check-in, un formular de localizare a pasagerilor, fie electronic, fie pe hârtie, folosind formularul pus la dispoziție de personalul companiei aeriene.

Pot vizita Polonia cetățenii din afara UE? Călătorii din afara UE care sunt vaccinați împotriva COVID-19 sau au trecut prin boală și s-au recuperat sunt scutiți de carantină. Acest lucru trebuie să fie certificat printr-un document oficial, în limba engleză sau poloneză, care dovedește fie vaccinarea cu un ser recunoscut de UE, fie recuperarea post-COVID. Se poate renunța la carantină, nu mai devreme de a opta zi de la intrare, dacă călătorul obține un rezultat negativ al testului. Guvernul de la Varșovia a indicat însă că măsura de intrare în carantină se aplică obligatoriu în cazul călătorilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Republica Africa de Sud și Zimbabwe. Formularul de localizare a pasagerilor este necesar și pentru cei care călătoresc cu avionul. 

Care este situația COVID în Polonia? În săptămâna până la data 8 decembrie, Polonia a înregistrat, în medie, 618 cazuri la un milion de oameni și 10 decese la un milion de oameni în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 86.796 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 54,4% din populație este complet vaccinată.

Toate zonele publice interioare, inclusiv transportul comun, magazinele și instituțiile culturale și publice, impun vizitatorilor să poarte o mască de protecție. Din 15 decembrie, transportul public va funcționa la 75% din capacitate, iar barurile, restaurantele, cinematografele, facilitățile religioase, teatrele, locurile sportive și locurile similare vor funcționa la 30% din capacitate. Cluburile de noapte și discotecile se vor închide, dar vor avea voie să se redeschidă, cu limite de prezență, de Revelion. Studenții vor trece la învățarea la distanță în perioada 20 decembrie - 9 ianuarie.

Portugalia

Care sunt regulile de intrare? Călătorii care prezintă un certificat digital UE COVID pot călători în Portugalia la 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Dar chiar și călătorii vaccinați trebuie să prezinte un test RT-PCR cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcarea în zbor sau un test rapid de antigen efectuat cu până la 48 de ore înainte de îmbarcare. 

Portugalia acceptă numai vaccinuri autorizate de EMA (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson). Călătorii pot prezenta, de asemenea, un certificat verde digital UE care atestă recuperarea post-COVID, care este considerat valabil la 11 zile de la primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni de la acea dată. 

Sunt acceptate certificate de recuperare valabile din Albania, Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Israel, Islanda, Liechtenstein, Maroc, Monaco, Macedonia de Nord, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia, Regatul Unit, Ucraina și Vatican.

Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test rapid de antigen efectuat cu până la 48 de ore înainte de îmbarcare. Un test negativ va fi, de asemenea, necesar tuturor persoanelor care doresc să intre în Portugalia printr-o graniță terestră, maritimă sau fluvială.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor .

Pot vizita Portugalia cetățenii din afara UE? Călătorii din țările aflate pe lista verde a UE trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de sosire sau un test rapid antigen efectuat cu 48 de ore înainte de îmbarcarea zborului lor. 

Care este situația COVID în Portugalia? În săptămâna până la data de 8 decembrie, Portugalia a înregistrat 362 de cazuri la un milion de persoane și 2 decese la un milion de persoane în medie în fiecare zi.  Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 18.587 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 88,6% din populație este complet vaccinată.

Guvernul portughez a declarat stare de calamitate în toată țara în perioada 1 decembrie – 20 martie. Pe toată durata acesteia, certificatele UE digitale COVID sunt necesare pentru a avea acces în restaurante, unități de turism, hoteluri, săli de sport și evenimente cu locuri fixe. Testele PCR negative sau antigen sunt necesare pentru a intra în căminele pentru bătrâni, centrele de sănătate sau la evenimentele culturale sau sportive majore, precum și în barurile și cluburile de noapte. Barurile, cluburile de noapte și școlile sunt închise în perioada 2-9 ianuarie. În acea perioadă este necesară și munca la distanță. Măștile sunt obligatorii în toate spațiile închise, cât și pe stadioanele. Guvernul este împuternicit să facă obligatorie folosirea măștilor pe stradă în orice moment pe durata stării de calamitate.

România

Condițiile de intrare în România au fost modificate, vineri, din nou, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la doar câteva zile de la adoptarea lor. Astfel, CNSU a decis să reducă perioada de carantină pentru persoanele care vin din afara UE, care sunt vaccinate dar nu prezintă test PCR. Acestea vor sta în carantină 10 zile, în loc de 14 zile. De asemenea, vor fi scutiți de la carantină angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România și sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Persoanele care vin în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  • NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  • Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:
  • Persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare și se aplică până pe 8 ianuarie 2022.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus marți, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.

Hotărârea nr. 112 a CNSU prin care se propune prelungirea stării de alertă conține următoare măsuri de relaxare:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • - Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;
  •  Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • - Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • - Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • - Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • - Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
  • Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

Slovacia

Care sunt regulile pentru intrare? Călătorii vaccinați nu trebuie să intre în carantină dacă pot prezenta fie un permis verde UE, fie un certificat de vaccinare emis în altă țară. Toate certificatele trebuie să fie în slovacă, cehă sau engleză pentru a fi acceptate.

Toți călătorii nevaccinați trebuie să intre într-o perioadă de autoizolare de 14 zile, din care pot ieși în a 14-a zi dacă nu prezintă niciun simptom COVID-19 sau dacă au un test PCR negativ, care poate fi efectuat cel mai devreme în a cincea zi de carantină. Excepțiile de la carantină se aplică anumitor grupuri de persoane, cum ar fi diplomații sau europarlamentarii UE, artiștii sau sportivii sau cei care pot dovedi că nu se pot vaccina din motive de sănătate. Aceste grupuri trebuie, totuși, să prezinte un test PCR negativ în 72 de ore de la intrare.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii, indiferent de statutul lor de vaccinare, trebuie să se înregistreze și să completeze un formular de localizare a pasagerilor. Toți călătorii trebuie să poată prezenta dovada înregistrării lor atunci când li se solicită acest lucru.

Slovacia poate fi vizitată din cetățeni din afara UE? Călătorii din anumite țări, indiferent de statutul lor de vaccinare, trebuie, de asemenea, să fie supuși unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, cu excepția cazului în care provin dintr-o listă de țări scutite, care include UE, SUA, China, Mexic, Coreea de Sud sau Turcia. Copiii sub 12 ani sunt scutiți de efectuarea testului PCR.

Din cauza variantei Omicron, de la 1 decembrie, toți călătorii care sosesc din Africa de Sud, Botswana, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic, Zimbabwe, Israel, Hong Kong sau Seychelles trebuie să intre în carantina de 14 zile. Ei pot ieși din carantină după două teste PCR negative efectuate în prima și a opta zi după ziua sosirii (ziua sosirii este considerată zero).

Care este situația COVID? În săptămâna până la data de 8 decembrie, Slovacia a înregistrat în medie 1.897 de cazuri la un milion de oameni și 15 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 15.095 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 43,2% din populație este complet vaccinată.

Slovacia a declarat o stare de urgență de 90 de zile din cauza COVID pe 25 noiembrie, impunând o izolare de două săptămâni, cu o restricție între orele 6:00 și 20:00, timp în care oamenii pot ieși numai din motive esențiale sau legate de muncă. Din data de 10 decembrie, se ridică această măsură pentru cei care sunt complet vaccinați sau care s-au recuperat post-COVID.

Majoritatea afacerilor neesențiale vor rămâne închise. Magazinele, serviciile de îngrijire corporală și teleschiurile se vor redeschide pentru clienții vaccinați sau recuperați în mod limitat. Afacerile de catering sunt deschise, dar pot face doar livrări. Excursiile în natură sunt permise, dar numai pe teritoriul propriei regiuni.

Slovenia 

Care sunt regulile de intrare? Călătorii pot intra în Slovenia dacă pot dovedi că s-au recuperat post-COVID cu cel mult 180 de zile în urmă sau au un certificat de vaccinare valabil sau un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore. Un test antigen rapid negativ nu mai poate fi utilizat pentru a îndeplini cerința de testare.

Ce acte sunt necesare? Un certificat de vaccinare este valabil dacă arată că persoana care intră în țară a primit a doua doză de vaccin împotriva coronavirusului produs de Biontech/Pfizer, Moderna, Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia, Sinovac Biotech, Sinopharm, AstraZeneca sau Institutul de ser din India sau o combinație a două vaccinuri enumerate anterior. Se acceptă și o singură doză din vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Pot vizita Slovenia cetățeni din afara UE? Se poate intra în continuare în țară, inclusiv pentru călătorii neesențiale, din afara UE, cu condiția ca cei care vin în Slovenia să călătorească din una din țările de pe o listă pe care guvernul de la Ljubljana o actualizează în mod regulat. Cetăţenii sloveni şi rezidenţii care au fost în ultimele 14 zile în Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Eswatini şi Namibia sunt puși sub carantină timp de 10 zile. De asemenea, aceștia trebuie să facă un test PCR la sosire și apoi din nou în a cincea și a zecea zi de la aflarea în țară. Străinii fără reședință slovenă care sosesc din aceste țări nu au acces.

Care este situația COVID în Slovenia? În săptămâna până la 8 decembrie, Slovenia a înregistrat 791 de cazuri la un milion de persoane și 8 decese la un milion de persoane în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 5.354 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 55,8% din populație este complet vaccinată.

Barurile și restaurantele sunt deschise în Slovenia, dar înainte de a intra în incintă trebuie să dovediți că fie sunteți vaccinat, fie că ați fost testat negativ, fie că v-ați vindecat de coronavirus. Organizarea de evenimente publice culturale sau sportive în spații publice deschise nu este permisă, dar este permisă în spații publice închise cu locuri fixe. În aceste cazuri, fiecare alt loc trebuie lăsat liber, folosirea măștilor de protecție este obligatorie și toți participanții trebuie să fi fost testați, vaccinați sau recuperați.  

Spania 

Care sunt regulile de intrare? Călătorii cu un certificat verde digital al UE pot călători în Spania dintr-o țară din UE/SEE cu risc după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Spania acceptă toate vaccinurile autorizate de EMA și OMS. Acestea includ vaccinurile BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, precum și vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China.

Călătorii care s-au vindecat de COVID pot prezenta un certificat verde digital al UE cu un certificat de recuperare, care este considerat valabil la 11 zile de la primul test pozitiv al călătorului și până la șase luni de la acea dată.

Călătorii care nu sunt complet vaccinați trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu până la 72 de ore înainte de zbor sau un test antigen efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea lor în Spania. Persoanele care sosesc din UE/SEE și țări terțe care nu figurează pe lista țărilor expuse riscului epidemiologic pot intra în Spania fără a prezenta vreo dovadă de vaccinare sau testare.

Ce acte sunt necesare? Toți călătorii care sosesc cu avionul sau de pe mare trebuie să completeze formularele de localizare a pasagerilor și li se va lua temperatura la sosire. Creșterea numărului de infecții cu coronavirus a dus la impunerea unor restricții suplimentare la nivel regional.

Pot vizita spania cetățenii din afara UE? Călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, care este considerat valabil la 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Certificatele trebuie să fie în spaniolă, engleză, franceză sau germană sau traduse în alt mod în spaniolă de către un organism oficial. Călătorii care provin dintr-o țară cu risc ridicat trebuie să prezinte un test COVID negativ, indiferent de statutul lor de vaccinare.

Care este situația COVID în Spania? În săptămâna până la 8 decembrie, Spania a înregistrat 220 de cazuri la un milion de persoane și niciun deces la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 88.237 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 80,6% din populație este complet vaccinată.

Restricțiile legate de COVID sunt decise la nivel regional în Spania, ceea ce înseamnă că regulile diferă între teritorii. Începând cu 9 decembrie, regiunile Aragón, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Catalonia, Galicia, Murcia, Navarra și Valencia necesită certificate verzi digitale UE (sau echivalentele acestora) pentru a accesa baruri, restaurante, locuri culturale și hoteluri. Mai multe regiuni, printre care Madrid, au respins solicitarea permiselor verzi de vaccinare. Alții încă analizează problema. La nivel național, măștile trebuie purtate în spații închise, în toate mijloacele de transport în comun și la evenimentele în aer liber unde distanțarea fizică nu poate fi păstrată.

Suedia 

Care sunt regulile de intrare? Puteți călători în Suedia dacă puteți dovedi că aveți un certificat de vaccinare valabil, un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau dovada de vindecare post-COVID. Autoritățile suedeze recomandă tuturor călătorilor din afara regiunilor nordice, adică Danemarca, Finlanda, Islanda și Norvegia, să facă un test în ziua intrării în țară.

Ce acte sunt necesare? Documentul care dovedește că ești vaccinat sau că te afli în posesia unui rezultat recent negativ al testului.

Pot vizita Suedia cetățenii din afara UE? Suedia a interzis călătoriile neesențiale din majoritatea țărilor din afara Uniunii Europene până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

Care este situația COVID? În săptămâna până la 8 decembrie, Suedia a înregistrat 216 cazuri la un milion de persoane și niciun deces la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 5.184 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 71,1% din populație este complet vaccinată.

Există foarte puține restricții în Suedia. Dacă nu sunteți vaccinat, vi se recomandă să păstrați distanța față de ceilalți și, în special, să evitați contactul apropiat cu persoanele din grupurile de risc epidemiologic. Munca de acasă este încurajată, la fel ca purtarea măștii în transportul public și locurile aglomerate. 

Elveția și Liechtenstein

Care sunt regulile de intrare? Puteți călători în Elveția dacă puteți dovedi că v-ați recuperat post-COVID u nu mai mult de un an în urmă sau dacă aveți un certificat de vaccinare valabil. Dacă nu, la sosire trebuie să prezentați un test PCR negativ de cel puțin 72 de ore sau un test antigen rapid negativ de cel puțin 48 de ore. La patru până la șapte zile de la intrarea în țară, va trebui să faceți din nou unul dintre cele două teste.

Ce acte sunt necesare? Fiecare călător trebuie să completeze un formular de înscriere.

Atunci când intră din „țări cu o variantă de îngrijorare”, chiar și călătorii vaccinați trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului. Toți călătorii din acele țări vor trebui să intre în carantină timp de 10 zile la sosire.

Care este situația COVID în Elveția? În săptămâna până la 8 decembrie, Elveția a înregistrat, în medie, 1.079 de cazuri la un milion de oameni și 2 decese la un milion de persoane în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 11.684 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 65,8% din populație este complet vaccinată.

Care este situația COVID în Liechtenstein? 

În săptămâna până la 8 decembrie, Liechtenstein a înregistrat în medie 1.557 de cazuri la un milion de oameni și 11 decese la un milion de persoane, în medie, în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 64 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 66% din populație este complet vaccinată.

Cu certificatul COVID, practic puteți face orice doriți, deoarece Elveția și Liechtenstein au impus măsuri relativ ușoare. Măștile sunt obligatorii în transportul public și în spațiile publice interioare.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Care sunt regulile de intrare? Oricine intră în Marea Britanie trebuie să facă un test PCR în a doua zi după sosire și trebuie să se autoizoleze până când are un rezultat negativ. Testul trebuie rezervat și plătit înainte de sosirea în țară. De la ora 4 dimineața, pe 7 decembrie, toți călătorii, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie să aibă și un test negativ înainte de plecare (PCR sau antigen) efectuat în cele două zile înainte de începerea călătoriei.

Ce acte sunt necesare? Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor în cele 48 de ore înainte de sosirea lor în Regatul Unit.

Există o interdicție temporară a zborurilor pentru țările aflate pe lista roșie (printre acestea se numără Nigeria, Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia și Zimbabwe), iar persoanele care au fost în oricare dintre aceste state trebuie să intre în carantină și să se testeze.

Care este situația COVID în UK? În săptămâna până la 8 decembrie, Regatul Unit a înregistrat 708 cazuri la un milion de oameni și 2 decese la un milion de oameni în medie în fiecare zi. Până în prezent, în această țară s-au înregistrat aproximativ 146.444 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. În ceea ce privește rata de vaccinare, aproximativ 68,3% din populație este complet vaccinată.

Regulile diferă între cele patru națiuni din Marea Britanie. Anglia a intrat recent în planul B de urgență. Din 15 decembrie, este necesar un permis NHS COVID sau un test negativ pentru a intra în cluburi de noapte și evenimente mari. Din 13 decembrie, oamenii sunt îndemnați să lucreze de acasă. Purtarea măștii de protecție este din nou obligatorie în locuri precum magazinele și în transportul public din întreaga țară. 

În Irlanda de Nord, oamenii trebuie să prezinte pașapoarte de vaccin pentru locuri care includ cluburi de noapte, baruri și cinematografe, și există o limită de 30 de persoane din gospodării diferite care se adună într-un spațiu interior, în medii domestice. 

În Scoția, oamenii trebuie să-și furnizeze datele de contact pentru a intra în hoteluri, iar toți cei peste 18 ani trebuie să dovedească că sunt complet vaccinați pentru a intra în cluburi de noapte și în alte locații. 

În Țara Galilor, oamenii trebuie să-și arate permisul NHS COVID pentru a intra în cluburi de noapte, cinematografe, teatre, săli de concerte și multe alte evenimente.

Citește și: Cum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...