Ahmed Al-Raisi, general din Emiratele Arabe Unite (EAU) asociat cu mai multe cazuri de tortură, a fost ales președinte al Interpol, informează Euronews.
Al-Raisi era deja unul dintre membrii comitetului executiv al Interpol, iar în țara sa ocupă postul de inspector general al Ministerului de Interne. Acesta a fost asociat cu cazurile de tortură ale unui disident politic din Emirate, Ahmed Mansoor, și cazul lui Michael Hedges, academician britanic acuzat de spionaj. Britanicul a fost grațiat, însă Mansoor rămâne în continuare după gratii.
Au fost depuse mai multe plângeri penale împotriva generalului, atât în Franța unde se află sediul Interpol, cât și în Turcia unde au avut loc alegerile noului președinte.
Candidatura lui Al-Raisi a provocat proteste în mai multe țări europene. Parlamentarii francezi i-au cerut în mod expres președintelui Emmanuel Macron să intervină, iar în Germania parlamentarii au spus că nominalizarea generalului contravine Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Criticii lui Al-Raisi se tem că acesta ar putea să se folosească de postul de președinte al Interpol ca să aresteze disidenți aflați în exil și oponenți politici din Emirate, în loc să prindă traficanți de droguri, traficanți de ființe umane, suspecți de crime de război și extremiști.
Al-Raisi spune că dorește să modernizeze organizația în cei patru ani pe care îi are la dispoziție ca președinte al Interpol.
Președinția Interpol – o sursă de controverse încă din 2018
EAU au fost acuzate că au încercat să cumpere influență în interiorul Interpol în vederea candidaturii generalului Al-Raisi, potrivit raportului unui fost judecător britanic, Sir David Calvert-Smith. În 2017, Emiratele au donat 50 de milioane de euro pentru o fundație organizată de Interpol. Calvert-Smith a spus că donația nu este decât un „canal prin care guvernul EAU varsă bani în Interpol”.
Alegerile pentru președinția Interpol sunt urmărite cu atenție încă de când primul președinte chinez, Meng Hongwei, a dispărut în 2018, după ce a călătorit în China. S-a aflat mai târziu că acesta fusese defapt reținut pentru dare de mită și alte infracțiuni de către autoritățile chineze.
Înlocuitorul lui Hongwei, sud-coreeanul Kim Jong Yan, ar fi trebuit să își încheie președinția în 2020, însă mandatul său a fost extins din cauza pandemiei.
Editor : Raul Nețoiu