GALERIE FOTO Ruinele care ar putea aparține unui oraș regal dispărut, despre care se știa doar datorită unor monede
O fortăreață veche de 2.000 de ani, construită pe versantul unui munte în Kurdistanul irakian de astăzi, ar putea face parte dintr-un oraș regal pierdut, numit Natounia, cunoscut până acum doar datorită unor monede antice, relatează CNN.
Cu ajutorul fotografiilor făcute cu drona, arheologii au excavat și catalogat situl arheologic în timpul unor serii de săpături, între 2009 și 2022. Situată în Munții Zagros, cetatea de piatră Rabana-Merquly are fortificații lungi de aproape 4 kilometri, două așezări mai mici, reliefuri sculptate în stâncă și un complex religios.
Cetatea se afla la granița țării Adiabene, un regat minor guvernat de regii unei dinastii locale. Acești conducători ar fi plătit tribut Imperiului Parților din vecinătate, care s-a extins peste zone din Iran și Mesopotamia în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, potrivit cercetărilor conduse de Michael Brown, cercetător la Institutul de Preistorie, Protoistorie și Arheologie din Orientul Apropiat de la Universitatea Heidelberg, Germania.
Sculpturile de la intrarea în cetate înfățișează un rege din Adiabene, pe baza ținutei, în special a pălăriei sale, a spus Brown. Sculptura seamănă cu alte portretizări ale regilor din Adiabene, în special una găsită la 230 de kilometri distanță, pe locul unui oraș antic numit Hatra.
Deși este încă o speculație, Brown crede că situl este orașul regal cunoscut sub numele de Natounia, sau Natounissarokerta, care făcea parte din regatul Adiabene.
„Natounia este cunoscută doar datorită monedele sale rare, nu există referințe istorice detaliate”, a spus Brown.
Informațile deduse din șapte monede antice descriu un oraș care poartă numele unui rege, Natounissar, și o locație pe râul Zab, cunoscut în antichitate drept râul Kapros.
„Locația în apropierea râului Zab inferior/Kapros, dominația scurtă și imaginile regale leagă situl arheologic de descrierea pe care o putem deduce din monedă. Există, de asemenea, câteva morminte neobișnuite, de înaltă calitate, în apropiere” spune Brown.
„Rabana-Merquly nu este singura posibilitate pentru Natounia, dar este probabil cel mai bun candidat pentru orașul pierdut, care trebuie să fie undeva în regiune,” adaugă el.
Regele din sculptură ar putea fi fondatorul Natouniei - fie Natounisar, fie un descendent direct.
Numele Natounissarokerta este compus din numele regal Natounissar, fondatorul dinastiei regale Adiabene, și cuvântul part pentru șanț sau fortificație, potrivit studiului condus de Brown și publicat în revista Antiquity.
„Această descriere s-ar putea aplica sitului Rabana-Merquly”, a spus Brown. Fiind o așezare majoră poziționată la intersecția dintre zonele înalte și de șes, este posibil ca Rabana-Merquly să fi fost folosit, printre altele, pentru a face comerț cu triburile de păstori, pentru a menține legăturile diplomatice sau pentru a exercita presiuni militare.
„Efortul considerabil care trebuie să fi fost depus în planificarea, construirea și întreținerea unei cetăți de această dimensiune indică activități guvernamentale”, a spus Brown.
Studiul mai subliniază că descoperirea se adaugă la cunoștințele istoricilor despre arheologia și istoria parților, care rămân incomplete, în ciuda semnificației sale evidente ca putere majoră în Orientul Apropiat antic.
Editor : M.B.
- Etichete:
- irak
- istorie
- ruine
- sit arheologic
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News