FT: Grupurile OMV din Austria și Uniper din Germania se pregătesc să respecte condițiile lui Vladimir Putin pentru gazul rusesc

Data actualizării: Data publicării:
mana care se pregateste sa opreasca gazul in timp ce o alta mana ii intinde ruble in bancnote
Mai multe companii energetice mari din UE se pregătesc să dea curs cerințelor Kremlinului pentru plata gazului rusesc în ruble, scrie „Financial Times” Foto: Guliver/GettyImages

Câteva dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să facă pe plac Kremlinului și să utilizeze un nou sistem de plată pentru gazul rusesc, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului european și va pompa miliarde de euro în numerar în economia Rusiei, scrie „Financial Times”.

Grupuri energetice importante din Uniunea Europeană se pregătesc să respecte condițiile impuse de Vladimir Putin pentru gazele rusești. Uniper din Germania și OMV din Austria intenționează să utilizeze pentru plăți conturi în ruble deschise în Elveția, în timp ce Eni din Italia analizează opțiunile.

Negocierile dintre cumpărătorii europeni și Gazprom, furnizorul de gaze controlat de statul rus, se intensifică pe măsură ce se apropie termenele de plată, au declarat surse citate de FT.

Distribuitorii de gaz din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia au de gând să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a satisface cerința Rusiei ca plățile să fie făcute în propria monedă, potrivit unor persoane care au cunoștință despre pregătirile care se fac în acest sens, citate, sub acoperirea anonimatului, de cotidianul financiar britanic.

La rândul său, grupul Eni din Italia, un alt mare client al Gazprom, își evaluează opțiunile, au declarat două persoane familiarizate cu discuțiile. Compania susținută de statul italian are timp să se mai gândească până la sfârșitul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările de gaze rusești, au declarat oficialii italieni.

OMV a declarat că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și că lucrează la o soluție care să respecte sancțiunile.

„Am înțeles că nu este o problemă. Considerăm că modificarea procesului de plată respectă legea privind sancțiunile și, prin urmare, plățile sunt posibile”, a declarat, la rândul său, Tiina Tuomela, directorul financiar al Uniper.

Mecanismul prin care Rusia este finanțată în continuare cu miliarde de euro

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârșitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaz din așa-numitele țări „neprietenoase” - printre care se numără toate statele UE - trebuie să deschidă conturi bancare atât în valută, cât și în ruble la Gazprombank, brațul financiar comercial al Gazprom, cu sediul în Elveția, pentru a-și plăti livrările de gaze rusești. Măsura a fost văzută ca o încercare de a anihila efectul sancțiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei impuse ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Importatorilor de gaze din Polonia și Bulgaria, care au refuzat să se alăture schemei Kremlinului, le-au fost oprite, miercuri, livrările de gaze din Rusia, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu un șantaj.

Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cererile Moscovei, iar Comisia a emis unele indicații tehnice oficiale în care admite că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi „conformă” cu sancțiunile, în anumite condiții. 

În cadrul noului mecanism rusesc, companiile europene ar continua să facă plățile către Gazprombank în euro - asigurându-se astfel că nu încalcă regimul de sancțiuni -, iar banca rusă, care nu este supusă sancțiunilor UE, ar urma apoi, la cererea acestora, să convertească în ruble depozitele în euro într-un al doilea cont deschis pe numele lor, pentru a fi efectuate ulterior plățile în Rusia.

Citiți și: Bloomberg: Patru cumpărători europeni de gaz rusesc au plătit deja în ruble

Consilierii Comisiei au ajuns la concluzia că orice măsură luată de UE pentru a impune sancțiuni împotriva Gazprombank - care ar fi cea mai rapidă modalitate de a elimina acest neajuns al sancțiunilor - ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ceea ce ar duce la o încetare a livrărilor de gaze către blocul comunitar, iar efectul ar fi catastrofal.

Unitatea blocului european, pusă la încercare

Oficialii italieni spun însă că indicațiile Comisiei prin care se pot conforma sancțiunilor sunt ambigue și nu au oferit claritate statelor membre. La rândul său, vicecancelarul german și ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este „calea pe care UE a trasat-o”.

„Este calea care este compatibilă cu sancțiunile și, din câte am înțeles, companiile germane care procedează în acest fel își respectă contractele ”, a spus el. „Majoritatea țărilor UE adoptă această abordare”, a adăugat vicecancelarul.

Citiți și Polonia: Țările care plătesc pentru gazul rusesc în ruble ar trebui penalizate

Decizia Rusiei de a întrerupe furnizarea de gaze către Bulgaria și Polonia a reprezentat însă o provocare, recunoaște într-un interviu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. „Este important să păstrăm unitatea UE în această privință și, așa cum a spus președinta von der Leyen, nu ar trebui să cedăm acestui tip de șantaj”, a declarat oficialul UE.

Rezultatul este că Rusia poate avea acces în continuare la venituri de miliarde din gaz pentru a-și susține moneda și economia, după cum recunosc statele membre și oficialii UE, conchide Financial Times. Toate aceste demersuri arată încă o dată că Rusia folosește gazul drept armă, iar capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei este pusă serios la încercare, comentează publicația.

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...