Ministrul maghiar de externe a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată cerută de Moscova pentru a plăti importurile de petrol și gaze. Astfel, Ungaria va face plățile în ruble.
„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Acest lucru nu este pentru distracție, nu am ales noi situația”, a spus Péter Szijjártó în emisiunea lui Richard Quest de la CNN.
Szijjártó a declarat că nu există surse sau rute alternative care să permită Ungariei să renunțe la importul de energie rusească în următorii câțiva ani.
În cadrul schemei de plată cerute de Putin, importatorii de energie au fost obligați să deschidă două conturi bancare la Gazprombank - un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.
Și alți cumpărători europeni au început să facă deja plata în ruble. Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că „este posibil” să se respecte noile reguli rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.
Bloomberg dezvăluia miercuri, citând surse din Gazprom, că deja cel puțin patru cumpărători europeni de gaz au făcut plata în ruble, alți zece deschizând conturi la Gazprombank.
Experții în sancțiuni spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei accesul la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile aplicate valutelor străine.
Rusia a decis miercuri să întrerupă alimentarea cu gaze pentru Polonia și Bulgaria, țări care au ales să nu folosească noul sistem de plăți. Uniunea Europeană a acuzat Moscova că folosește gazul ca pe un șantaj.
Editor : R.K.