Franța arestează foști membri ai grupării teroriste italiene "Brigăzile Roșii", după ce i-a găzduit zeci de ani

Data actualizării: Data publicării:
Aldo Moro
Trupul premierului italian Aldo Moro a fost găsit pe 10 mai 1978, în portbagajul unei mașini din Roma. Oficialul fusese împușcat de 11 ori. Sursa foto: Profimedia Images

Franța a reținut șapte foști membri ai grupărilor italiene de extremă stângă, inclusiv din "Brigăzile Roșii", informează BBC.

Cei șapte, plus trei persoane care sunt căutate, au fost condamnați în Italia sub acuzații de terorism care datează din anii '70 și '80.

Franța a oferit protecție împotriva extrădării radicalilor de extremă stângă, în cadrul unei politici controversate din perioada președintelui François Mitterrand.

"Brigăzile Roșii" și alte grupări au comis acte de violență în Italia de la finalul anilor '60 până la începutul anilor '80, perioadă denumită "Anii de plumb", din cauza numărului mare de gloanțe trase.

Gruparea "Brigăzile Roșii" a luat naștere în 1970 având scopul de a răsturna regimul capitalist din Italia prin violență. Majoritatea liderilor au fost capturați și încarcerați în anii '80. Gruparea a fost învinuită pentru numeroase crime, inclusiv răpirea și uciderea premierului italian Aldo Moro, în 1978.

Italia a urmărit de mult timp extrădarea extremiștilor, cărora fostul președinte francez François Mitterrand le-a oferit refugiu în anii '80, în cadrul "Doctrinei Miterrand". Singura condiție impusă a fost ca ei să renunțe la violență și să nu fi fost acuzați de vărsare de sânge.

Într-o declarație susținută miercuri, președinția franceză a spus că arestările au fost făcute în concordanță cu politica de a acorda azil doar oamenilor care nu au fost acuzați de crimă. Totodată, instituția prezidențială a menționat că Emmanuel Macron încă susține doctrina, dar că arestările au avut loc în cadrul eforturilor de a îndepărta tensiunile din relația cu Italia.

"Franța, țara afectată de terorism, înțelege necesitatea de a oferi justiție victimelor", se arată în declarație.

Cu toate aceastea, avocatul a cinci dintre deținuți a denumit arestarea "o trădare inimaginabilă din partea Franței".

"Încă din anii 1980, acești oameni au fost protejați de Franța. Și-au refăcut viața aici în ultimii zeci de ani în văzul tuturor, alături de copii și nepoți... apoi, într-o dimineață, sunt căutați, la 40 de ani de la fapte", a declarat Irène Terrel pentru AFP.

Oficialii italieni au anunțat că arestările includ membri ai grupării "Brigăzile Roșii" și un co-fondator al grupării "Lotta Continua".

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat pentru postul de radio France Inter că acum depinde de instanță dacă arestații vor fi sau nu extrădați în Italia.

Ministrul de Externe italian a spus că arestările dovedesc că "nimeni nu poate fugi de responsabilități".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri