Podul Francis Scott Key din Baltimore, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit, marţi, după ce un cargobot s-a izbit violent de acesta. Potrivit oficialilor din statul Maryland, nava a apucat să transmită un semnal SOS înainte de impact, iar autoritățile au reușit să încetinească fluxul de trafic, împiedicând mai multe vehicule să cadă în apă, scrie The Guardian.
Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, a declarat marți că nava „Dali”, sub pavilion singaporez a pierdut puterea în motoare și nu a mai putut fi controlată. Echipajul a apucat să transmită un semnal SOS înainte de a lovi Podul Key.
Moore a spus că oficialii au reușit să încetinească fluxul de trafic, împiedicând mai multe vehicule să cadă în apă.
„Acești oameni sunt eroi. Au salvat vieți noaptea trecută”, a declarat guvernatorul.
Podul era în curs de întreținere, dar era deschis circulației. USCG raportează că nava a pierdut propulsia când părăsea portul Baltimore. Nava a anunțat Departamentul de Transport că a pierdut controlul și că este posibilă coliziunea cu podul. Nava a lovit podul provocând o prăbușire completă.
Vezi și VIDEO. Momentul în care podul uriaș din Statele Unite se prăbușește
Pe pod se aflau echipaje de muncitori care efectuau lucrări de reparație a carosabilului. Cel puțin șase muncitori sunt încă dispăruți și căutați de salvatori în apele râului Patapsco. Doi muncitori au fost scoși din apă, unul fiind în stare gravă la spital.
Un sonar folosit de salvatori a detectat mai multe autovehicule în apa adâncă de 15 metri și cu o temperatură de cel mult 9 grade Celsius.
Accidentul a avut loc cu mult înainte de orele aglomerate ale zilei, când mii de mașini trec peste podul Francis Scott Key.
Podul Francis Scott Key traversează râul Patapsco până în portul Baltimore. Podul s-a deschis în 1977 și poartă numele autorului „The Star-Spangled Banner”, imnul național al Statelor Unite. Se crede că Scott Key a stat în apropierea locului în care avea să se construiască podul atunci când a fost martor la bombardarea Fort McHenry, în 1814 (în timpul războiului anglo-american dintre 1812-1815), moment care l-a inspirat să scrie imnul național al SUA.
Portul din Baltimore a gestionat, anul trecut, peste 52 de milioane de tone de mărfuri internaționale, în valore de peste 80 de miliarde de dolari - a noua cea mai mare în topul porturilor americane, conform guvernului statului Maryland.
Editor : Robert Kiss