Fiica fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani a fost arestată la Teheran, sub acuzaţia că a incitat la proteste oamenii revoltați de moartea tinerei Mahsa Amini.
"Faezeh Hashemi a fost arestată în estul Teheranului de forţele de securitate pentru că i-a incitat pe manifestanţi să protesteze în stradă", a informat agenţia de presă Tasnim, fără a furniza alte detalii.
Fostă parlamentară şi activistă pentru drepturile femeilor, ea a fost acuzată în iulie de instanţele iraniene de propagandă împotriva Republicii Islamice şi blasfemie pe reţelele de socializare.
La sfârşitul anului 2012, Faezeh Hashemi a fost arestată şi condamnată la şase luni de închisoare pentru propagandă împotriva ţării.
Tatăl său, Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedinte al Iranului în perioada 1989 - 1997, a fost un politician moderat, care a susţinut îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.
Marţi, pentru a 12-a noapte consecutiv, iranienii au ieşit din nou în stradă. Potrivit presei de opoziţie din afara Iranului, protestele au fost reluate marţi seara în mai multe oraşe. Activiştii spun că întreruperea conexiunilor la internet face din ce în ce mai dificilă transmiterea imaginilor. Pentru a limita protestele, autorităţile au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp.
Potrivit unui raport publicat de agenţia de presă Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise de la începutul mişcării de protest, care s-a extins în mai multe oraşe iraniene şi în care unii manifestanţi au lansat sloganuri antiguvernamentale. Poliţia a raportat moartea a zece ofiţeri, dar nu este clar dacă aceştia se numără printre cei 60 de morţi. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puţin 76 de morţi, dintre care şase femei şi patru copii.
Peste 1.200 de manifestanţi, inclusiv femei, au fost arestaţi, conform autorităţilor. Activişti, avocaţi şi jurnalişti au fost, de asemenea, arestaţi, potrivit ONG-urilor.
Ministrul sănătăţii, Bahram Einollahi, a acuzat protestatarii că au distrus 72 de ambulanţe. Opoziţia din străinătate acuză autorităţile că folosesc ambulanţe pentru a transporta forţele de securitate.
Actualele proteste sunt cele mai importante după cele din noiembrie 2019, cauzate de creşterea preţului la benzină şi care au fost reprimate dur (230 de morţi conform unui raport oficial, peste 300 conform Amnesty International).
Protestele au început pe 16 septembrie după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în spital, la trei zile după ce fusese arestată la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict pe care femeile din Iran sunt obligate să îl respecte.
Editor : G.M.