Fenomenul care-i face pe rechini să vină mai aproape de țărm: „Sunt încântați să vadă atâta mâncare și din când în când fac o greșeală”

Data publicării:
marele rechin alb
Rechin din specia Marele Alb. Foto: Profimedia Images

O serie de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor și episoade în care prădătorii marini au fost observați în largul coastei de nord-est a Statelor Unite i-au speriat pe cei care merg la plajă. Apropierea rechinilor de țărm are legătură cu un fenomen care se produce în ocean, relatează CNN.

Gavin Naylor, directorul Programului pentru cercetarea rechinilor de la Universitatea din Florida, spune că, la nivel global, atacurile rechinilor sunt la niveluri similare cu anii precedenți, dar există semne că pe coasta de nord-est a SUA s-ar putea înregistra o creștere a acestora.

„Suntem în medie pentru această perioadă a anului. Cred că, la nivel global, sunt de obicei între 70 și 80 de atacuri neprovocate în întreaga lume. Este un fenomen global, dar nu este distribuit într-un mod egal”, a explicat Naylor.

„Într-un an s-ar putea să avem două sau trei atacuri în Hawaii în succesiune rapidă. Anul viitor, ar putea fi Noua Caledonie; ar putea fi în Australia de Vest. Iar anul acesta, se întâmplă în largul coastei Long Island”, a adăugat el.

Anul trecut, au fost confirmate 73 de cazuri neprovocate de atacuri ale rechinilor, aproape de media anuală de 72 de incidente anual din ultimii 5 ani. Cu toate acestea, s-au înregistrat 11 decese legate de rechini, în creștere față de media de 5 pe an.

Rechinii observați aproape de țărmul Long Island căutau hrană, nu vizau oameni, a explicat Naylor. Cei mai mulți au fost identificați ca rechini din specia tigru de nisip care, deși arată înfricoșător, nu sunt considerați agresivi. Probabil că s-au aventurat în apele de coastă pentru a prăda bancuri abundente de pești aflate aproape de țărm.

Bancurile de pești au fost deosebit de dense în acest an din cauza curenților oceanici calzi care se desprind din Curentul Golfului din Oceanul Atlantic și se extind pe coasta de nord-est, a explicat el. Aceste ape sunt mai bogate în clorofilă, permițând planctonului să înflorească, ceea ce atrage și peștii.

„Rechinii înoată încercând să-și urmărească cina. Oamenii înoată și stropesc apa cu mingile de plajă. Dacă punem și surferii la socoteală, zona devine destul de tulbure din cauza acestor mișcări, iar rechinii sunt încântați să vadă atâta mâncare și din când în când fac o greșeală.”

La această problemă con

tribuie o pepinieră de rechini tigru de nisip, descoperită în 2016 în largul coastelor, unde se află rechini cu vârste cuprinse între câteva luni și 5 ani. Spre deosebire de rechinii adulți, care au o lungime de până la 2,7 metri, puii de 1,2-1,5 metri lungime se pot apropia mai mult de țărm pentru a urmări peștii.

„După cum vă puteți imagina, la fel ca la orice alt mamifer, puii sunt mai puțin experimentați. Credem că este vorba despre pui că și că nu fac în mod clar distincția între piciorul cuiva și solzii unui pește. Sunt mulți rechini adolescenți care aleargă după pești”, spune Naylor.

Pe de altă parte, în largul Cape Cod au fost observați mai mulți rechini din specia marele alb în această vară, ceea ce a determinat închiderea a cel puțin o plajă. Naylor a spus că nu au fost raportate atacuri până acum.

În timpul verii și toamnei, rechinii albi vânează foci, prada lor preferată, de-a lungul țărmului regiunii, ceea ce îi poate aduce aproape de plajele populare. Pe baza monitorizării a 14 rechini, un studiu publicat anul trecut în revista Wildlife Research a constatat că aceștia își petrec aproape jumătate din timp la adâncimi de 4,5 metri sau mai puțin. Aceasta înseamnă că există posbilitatea ca rechinii să ajungă în apele de agrement frecventate de înotători și surferi.

Aceste explicații pot fi valabile și pentru alte zone ale planetei unde au loc atacuri ale rechinilor.

Naylor are și câteva sfaturi: nu înotați singuri, nu înotați lângă bancuri mari de pești sau dacă observați foci în apropiere. Nu purtați în apă bijuterii pe care un rechin le-ar putea confunda cu strălucirea solzilor de pește. Dacă observați un rechin, ieșiți încet din apă. Nu intrați în panică și încercați să faceți cât mai puțini stropi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...