Anthony Fauci, consilierul Casei Albe în privința pandemiei de coronavirus, a declarat că oficialii din domeniul sănătății din SUA sunt cu ochii pe o nouă tulpină de gripă care se manifestă la porcii din China, și care are caracteristici ale virusului H1N1 din 2009 și gripei spaniole din 1918, relatează CNBC.
Noua tulpină de virus gripal cu potențialul de a se transforma în pandemie a fost identificată în China de oamenii de știință. Tulpina a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii citați de BBC.
Nu s-a demonstrat deocamdată că virusul, pe care oamenii de știință îl numesc G4 EA H1N1 , infectează oamenii, dar prezintă capacități de transformare, a declarat Fauci, în cadrul unei audieri în Comisia pentru Sănătate.
Dr. Anthony Fauci spune că noul virus descoperit în China are trăsături ale gripei porcine din 2009 şi ale gripei spaniole din 1918.
„Cu alte cuvinte, atunci când obţii un virus complet nou, care se dovedeşte a fi un virus pandemic, se datorează fie mutaţiilor şi / sau mutațiilor. Specialiştii au identificat virusul la porci, care are caracteristici ale H1N1 din 2009 din originalul 1918. Mulţi dintre virușii noştri gripali au rămăşiţe din acesta, precum şi segmente de la alte gazde, precum porcul”, le-a spus Dr. Anthony Fauci membrilor Comisiei, scrie Mediafax.
Gripa porcină H1N1 şi gripa pandemică din 1918 sunt considerate virusuri care au avut efecte devastatoare pe glob.
Gripa porcină H1N1 a apărut în Mexic în aprilie 2009, infectând 60,8 milioane de persoane doar în Statele Unite şi cel puţin 700 de milioane la nivel mondial. Se estimează că 151.700 până la 575.400 de oameni au murit din cauza virusului de pe tot globul, potrivit Centrelor de Control şi Prevenire a Bolilor. Acum este văzut ca unul dintr-o varietate de virusuri gripale sezoniere.
Gripa din 1918, pe care Fauci a comparat-o deseori cu Covid-19, se estimează că a ucis între 30 de milioane şi 50 de milioane de oameni, potrivit CDC.
Noua tulpină care se răspândeşte în fermele de porci din China a fost identificată ca având „toate reperele esenţiale ale unui virus pandemic”, spun oamenii de ştiinţă.
Fauci a declarat marţi că există întotdeauna „posibilitatea ca să avem un alt focar de gripă porcină, aşa cum am avut în 2009.”
Este ceva care încă se află în stadiul de examinare, a spus el. Nu este „o ameninţare imediată în privinţa infecţiilor, dar este un lucru pe care trebuie să-l urmărim, aşa cum am făcut-o în 2009 odată cu apariţia gripei porcine.”
Cercetătorii spun că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii și trebuie să fie atent monitorizată.
Deoarece este vorba despre o tulpină nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută sau ar putea lipsi de tot.
Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestei tulpini, deși ar putea fi adaptate în caz de nevoie.
„Acum suntem distrași de coronavirus - și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang.
Deși acest nou virus nu este o problemă imediată, profesorul spune că nu trebuie ignorat.
Redactare Georgiana Marina