Galerie Foto Familiile palestiniene fug după noi ordine israeliene de evacuare în Gaza, în timp ce speranțele de încetare a focului scad

Data publicării:
Israel's evacuation orders in Deir al-Balah displace Palestinians again
Foto: Profimedia Images
Din articol

Israelul a emis noi ordine de evacuare pentru Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, avertizând că forţele sale intenţionează să acţioneze împotriva grupului militant Hamas şi a altora care operează în zonă, relatează Reuters preluată de News.ro.

În ultimele zile, Israelul a emis mai multe ordine de evacuare în Gaza, cele mai multe de la începutul războiului de 10 luni, provocând proteste din partea palestinienilor, a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a oficialilor din domeniul ajutorului umanitar cu privire la reducerea zonelor umanitare şi la absenţa zonelor sigure.

Municipalitatea din Deir Al-Balah spune că ordinele israeliene de evacuare au dus până acum la strămutarea a 250.000 de persoane.

Luni, loviturile militare israeliene au ucis cel puţin şapte palestinieni, au declarat medicii. Doi au fost ucişi în Deir Al-Balah, unde erau adăpostite aproximativ un milion de persoane, doi la o şcoală din tabăra Al-Nuseirat şi trei în oraşul Rafah din sud, în apropierea graniţei cu Egiptul.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Noile ordine au forţat multe familii şi pacienţi să părăsească spitalul Al-Aqsa, principala unitate medicală din Deir Al-Balah, unde se adăpostiseră sute de mii de locuitori şi persoane strămutate, de teama bombardamentelor. Spitalul se află aproape de zona vizată de avizul de evacuare.

Médecins Sans Frontières (MSF) a declarat pe X, duminică seara, că o explozie la aproximativ 250 de metri distanţă de spitalul Al-Aqsa, sprijinit de MSF, a declanşat panică. „Ca urmare, MSF analizează dacă să suspende pentru moment îngrijirea răniţilor, încercând în acelaşi timp să menţină tratamentul de salvare a vieţii”, anunţă organizaţia. Din aproximativ 650 de pacienţi, doar 100 rămân în spital, cu şapte în unitatea de terapie intensivă, a declarat acesta, citând Ministerul Sănătăţii din Gaza.

„Această situaţie este inacceptabilă. Al Aqsa funcţionează cu mult peste capacitate de săptămâni întregi din cauza lipsei de alternative pentru pacienţi. Toate părţile beligerante trebuie să respecte spitalul, precum şi accesul pacienţilor la îngrijiri medicale”, a adăugat acesta.

Impas diplomatic

Escaladarea are loc în condiţiile în care se întrevăd puţine speranţe de încetare a războiului, deoarece diplomaţia mediatorilor - Qatar, Egipt şi Statele Unite - nu a reuşit până în prezent să elimine diferenţele dintre Israel şi Hamas, ai căror lideri s-au învinovăţit recirpoc pentru lipsa acordului.

Nici Hamas, nici Israelul nu au fost de acord cu mai multe compromisuri prezentate de mediatori la discuţiile de duminică de la Cairo, au declarat două surse de securitate egiptene.

Cu toate acestea, un oficial american de rang înalt a descris discuţiile ca fiind „constructive”, afirmând că acestea au fost purtate în spiritul dorinţei tuturor părţilor de a ajunge la „un acord final şi implementabil”.

Osama Hamdan, oficial Hamas, a declarat că gruparea a respins noile condiţii impuse de Israel în timpul discuţiilor, la care Hamas nu a participat, şi a adăugat că aceste comentarii ale SUA cu privire la un acord iminent de încetare a focului sunt false şi urmăresc să servească scopuri electorale.

Înainte de alegerile din noiembrie, preşedintele american Joe Biden şi administraţia sa se confruntă cu proteste în creştere în SUA cu privire la ajutorul acordat Israelului.

Mai mult de 40 000 de palestinieni au fost ucişi în război, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Enclava aglomerată a fost devastată, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutaţi de mai multe ori şi se confruntă cu o penurie acută de alimente şi medicamente, potrivit agenţiilor umanitare.

Războiul a fost declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a ucis 1.200 de persoane, conform bilanţului israelian, iar peste 250 au fost luate ostatice.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Câți ani trebuie să lucrezi pentru o pensie decentă în România? Cât contează grupele de muncă?
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Jennie Garth, Kelly din "Beverly Hills", despre durerile secrete din ultimii ani. Două operații...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...