Cel puțin 17 morți într-un atac israelian cu rachete în centrul Fâșiei Gaza. „Copii și bebeluși dormeau când le-a fost lovită casa”

Data actualizării: Data publicării:
explozie în fâșia gaza
Războiul din Fâșia Gaza. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Cel puțin 17 palestinieni au murit și câteva zeci au fost rănite în urma unui atac aerian israelian din orașul Zawayda (Gaza), a transmis sâmbătă agenția oficială de presă palestiniană WAFA, citată de Agerpres. Atacul a avut loc în timp ce Israelul a emis noi ordine de evacuare, invocând tir de rachetă ale Hamas, transmite Reuters, conform aceleiași surse.

Majoritatea celor ucişi făceau parte din aceeaşi familie şi printre ei se aflau opt copii şi patru femei, potrivit unor oficiali din domeniul sănătăţii din enclava administrată de Hamas.

„Dormeau în paturile lor, copii şi bebeluşi, şi apoi trei rachete au lovit casa lor”, a declarat Abu Ahmed Hassan, un vecin al victimelor. Proprietarul casei era un cunoscut comerciant, a explicat el. „Aici nu au loc niciun fel de activităţi militare”, a completat bărbatul, conform Agerpres.


Armata israeliană a precizat că a aflat despre relatările privind lovitura aeriană şi că verifică informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a postat în arabă instrucţiuni pe platforma X pentru ca oamenii aflați în apropiere de centrul Gazei, inclusiv din districtul Maghazi - aflat lângă Zawayda - să se evacueze într-o zonă umanitară sigură.

Oficialul a spus că militanţii trăgeau cu rachete din acele locaţii şi că armata se pregăteşte să acţioneze împotriva lor.

Reuters nu a putut verifica imediat dacă unele zone din Zawayda se numără printre cele cărora li s-a ordonat evacuarea şi dacă oamenii de acolo au primit instrucţiunile armatei, relatează Agerpres.

Vineri, două secţiuni din vestul Khan Younis, au fost declarate periculoase de către armată deși, inițial, erau desemnate de Israel ca fiind zone umanitare. Armata a cerut mai apoi oamenilor să evacueze zonele, spunând că militanţii au tras cu regularitate rachete de acolo.

170.000 de persoane au fost afectate

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că ordinele venite vineri au afectat aproximativ 170.000 de persoane strămutate.

„Acesta este unul dintre cele mai mari ordine de evacuare care afectează zona până în prezent şi micşorează dimensiunea aşa-numitei zone umanitare la aproximativ 41 de kilometri pătraţi, sau 11% din suprafaţa totală a Fâşiei Gaza”, a anunţat OCHA, conform News.ro.

În urmă cu 10 luni, majoritatea populației de 2,3 milioane din Gaza a fost strămutată de ofensiva israeliană, care a afectat o mare parte a enclaviei. Vineri au fost întrerupte discuțiile de încetare a focului de la Doha, mediate de Statele Unite, Qatar şi Egipt. Negociatorii se vor reîntâlni săptămâna viitoare pentru a conveni asupra unui acord de încetare a luptelor dintre Israel și Hamas. Acordul vizează şi eliberarea ostaticilor rămaşi prizonieri.

Războiul din Orientul Mijlociu a început pe 7 octombrie anul trecut, când gruparea militantă islamistă Hamas a atacat Israelul. Atunci, Hamas a ucis 1.200 de persoane, majoritatea fiind civili, şi a luat aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

În atacurile militare ulterioare ale Israelului, au fost uciși peste 40.000 de palestinieni, majoritatea fiind civili, după cum transmit autoritățile sanitare din Gaza, conform News.ro. Israelul a pierdut 330 de soldaţi în Fâșia Gaza şi afirmă că cel puţin o treime din totalul palestinienilor morţi sunt luptători.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...