Explozii în mai multe zone controlate de Hezbollah în Liban. Israelul a bombardat Beirutul și sudul țării pe timpul nopții

Data publicării:
liban
Armata israeliană a avertizat anterior oamenii din peste 20 de zone din Liban că plănuiește să efectueze lovituri pe tot parcursul nopții. Sursa foto: captură video X

Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene în Beirut și în sudul Libanului, în noaptea de duminică spre luni, inclusiv asupra sucursalelor unei bănci despre care spune că sprijină Hezbollah. S-au auzit explozii în districtul Dahieh din sudul Beirutului, o zonă controlată de Hezbollah, precum și în Valea Bekaa și în sudul Libanului.

Nu este clar dacă există victime, notează BBC. Armata israeliană a avertizat anterior oamenii care locuiesc în peste 20 de zone din Liban - inclusiv 14 zone din capitala Beirut - că plănuiește să efectueze lovituri pe tot parcursul nopții.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au mai spus că vor viza băncile și alte infrastructuri financiare care sprijină Hezbollah.

Într-o declarație duminică seara, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a avertizat că „oricine este situat în apropierea locurilor folosite pentru finanțarea activităților teroriste ale Hezbollah trebuie să se îndepărteze imediat de aceste locații”.

Vom lovi mai multe ținte în următoarele ore și ținte suplimentare pe parcursul nopții”, a spus el.

În zilele următoare, vom dezvălui modul în care Iranul finanțează activitățile teroriste ale Hezbollah prin utilizarea instituțiilor civile, asociațiilor și ONG-urilor care acționează ca fronturi pentru terorism”, a adăugat purtătorul de cuvânt israelian.

Agenția de presă administrată de stat din Liban, NNA, a raportat lovituri asupra sucursalelor asociației băncii Al-Qard Al-Hassan, inclusiv în estul Văii Bekaa.

De asemenea, a raportat un atac la sucursala băncii de lângă Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut. Imaginile au arătat fumul ridicându-se în urma unei explozii în apropierea aeroportului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Banca are peste 30 de sucursale în Liban, inclusiv două în centrul Beirutului. Oferă servicii civililor din părți ale țării în care gruparea are un sprijin puternic.

Israelul acuză că instituția bancară a direcționat bani iranieni către grup pentru a finanța cumpărarea și depozitarea armelor și pentru a plăti salariile membrilor săi. Instituția se află sub sancțiunile SUA din 2007 și este acuzată de oficialii americani că este o acoperire pentru Hezbollah pentru a-și gestiona activitățile financiare.

Între timp, Hezbollah a declarat că a lansat mai multe rachete în Israel duminică, vizând baze militare. De asemenea, a mai spus că a tras asupra trupelor israeliene la sol în sudul Libanului.

Duminică seara, IDF a spus că zeci de proiectile - care înseamnă de obicei rachete - au fost trase în nordul Israelului în ultimele 24 de ore.

De asemenea, a mai spus că avioanele sale de război au efectuat „o lovitură asupra unui centru de comandă al Hezbollah și a unui atelier subteran de arme din Beirut”. Armata a spus că au fost luate măsuri pentru „reducerea posibilității de victime civile”.

Duminică, Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a acuzat IDF că a demolat în mod deliberat un turn de observare și un gard perimetral al unei poziții ONU în orașul Marwahin, din sudul Libanului, la granița cu Israelul. Incidente similare ar fi avut loc în ultimele săptămâni.

Încă o dată, observăm că încălcarea unei poziții ONU și deteriorarea activelor ONU este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate”, a transmis UNIFIL într-un comunicat.

Într-o evoluție separată, armata libaneză a declarat că trei dintre soldații săi au fost uciși după ce un vehicul militar a fost lovit de un atac aerian israelian în Nabatieh, sudul Libanului.

Israelul nu a comentat încă cele două incidente raportate.

Din punct de vedere istoric, armata libanului a rămas departe de ciocnirile transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah, dar o serie de militari au fost uciși în atacurile israeliene de când luptele au escaladat luna trecută.

Hezbollah spune că a tras asupra pozițiilor israeliene în solidaritate cu Hamas în Fâșia Gaza. Atât Hezbollah, cât și Hamas sunt susținute de Iran.

Oficialii libanezi estimează că peste 2.400 de oameni au fost uciși în țară în ultimul an. Israelul spune că 59 de persoane au fost ucise în nordul Israelului și în Înălțimile Golan ocupate în aceeași perioadă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, mesaj sfâșietor la moartea fostei sale soacre. Omagiul superb adus de vedetă
Digi FM
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea: „Încercăm să vindecăm haosul cu haos!” Imaginea în care apare cu...
Pro FM
Fiul cel mic al lui Michael Jackson, apariție rară în public. Blanket, surprins în Calabasas, cu prânzul la...
Film Now
Julia Roberts, detalii despre prima întâlnire cu soțul ei: „A fost combinația câștigătoare!” Sunt împreună de...
Adevarul
„Explodează mămăliga ungurească”. Pentru că au picat Bac-ul la Română, mai mulți elevi maghiari dau...
Newsweek
Cine primește 55.000 lei în plus la pensie pentru care nu a muncit? Câți pensionari iau acest bonus?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Adevărul despre plicurile de ceai pe care le folosește toată lumea. Ce au descoperit în ele oamenii de știință
Digi Animal World
Ce a făcut un câine după ce a scăpat din lesa unei femei. Patrupedul s-a bucurat de o plimbare gratuită cu...
Film Now
Tarantino, Travolta și Uma Thurman, selfie „stelar” la 30 de ani de la premiera „Pulp Fiction”
UTV
Zayn Malik si-a amanat concertele din SUA dupa moartea lui Liam Payne