Numărul de noi infecţii zilnice cu coronavirus a depăşit pragul de 3.000 de cazuri, pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei în Israel, țară care la începutul pandemiei era dată drept exemplu pentru modul în care a reacționat la criza sanitară și mai ales pentru testările ample pe care le-a făcut în rândul populației.
Ministerul Sănătății din Israel a anunțat joi 3.150 de noi cazuri, faţă de 2.190 cu o zi înainte.
Acest record zilnic a fost înregistrat în condițiile în care şcolile s-au redeschis de numai două zile, iar guvernul a urmărit să ajungă la o scădere semnificativă a numărului de noi infecţii până la redeschiderea şcolilor şi înaintea Anului Nou Evreiesc, Rosh Hashanah, sărbătorit la mijlocul lunii septembrie.
Posibilitatea impunerii unei noi izolări la nivel naţional este acum luată din nou în calcul.
De unde provine această creștere accelerată a cazurilor
Potrivit profesorului Ronni Gamzu, coordonatorul luptei împotriva COVID-19 în Israel, 28% din cazuri sunt în rândul populaţiei arabe a ţării şi 22% în rândul populaţiei evreieşti ultraortodoxe, a relatat joi cotidianul israelian Haaretz, citat de Agerpres.
Arabii reprezintă aproximativ 20% din populaţie, ultrareligioşii - 22%. În ambele comunităţi au avut loc nunţi şi alte adunări în masă, încălcându-se restricţiile.
Explicațiile profesorului Gamzu au deranjat aceste comunități, iar medicul a fost criticat de ambele părți, în special pentru restricţiile pe care le-a propus.
Un rabin le cere studenților să nu se mai testeze
Presa a relatat miercuri că la o săptămână şi jumătate de la deschiderea seminarelor religioase evreieşti, 500 din 25.000 de studenţi au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.
Chaim Kanievsky, un rabin proeminent dintr-o ramură a comunităţii ultraortodoxe, le-a cerut studenţilor de la seminar să se abţină de la testare, întrucât se teme că studiile biblice ar putea fi puse în pericol, dacă studenţii ar trebui să intre în carantină sau instituţiile trebuie închise.
Ca urmare, profesroul Gamzu l-a acuzat pe rabin că i-a pus în pericol pe ultraortodocşi.
Un alt motiv pentru care a fost criticat coordonatorul luptei anti-COVID din Israel a fost cererea acestuia ca Ucraina să interzică intrarea israelienilor care doresc să facă pelerinajul anual la Uman pentru Anul Nou Evreiesc. Mii de evrei hasidici vizitează acest sit în fiecare an, iar în Ucraina se înregistrează, de asemenea, cote alarmante ale epidemiei de COVID-19.
Israelul a înregistrat iniţial relativ puţine cazuri de coronavirus pe fondul unor restricţii guvernamentale stricte, dar cazurile au început să se înmulţească după o relaxare rapidă în luna mai.
Un total de 122.799 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în Israel, țară cu aproximativ 8,6 milioane de locuitori, şi, de asemenea, 976 de decese.
Editare web: Luana Păvălucă