Zeci de avioane militare de transport americane erau aşteptate să aterizeze luni pe aeroportul din Kabul, Afganistan, unde circa de 20.000 de persoane aşteaptă să fie evacuate, au declarat pentru CNN surse implicate în această operaţiune. În haosul creat, au existat cazuri de familii separate, în care membri ai aceleaşi familii au ajuns să fie evacuaţi în ţări diferite.
„Au fost cazuri în care mama, tatăl şi copiii au ajuns fiecare într-o altă ţară”, au declarat sursele citate.
La astfel de situaţii dramatice s-a ajuns cel mai probabil în urma separării accidentale a familiilor în învălmăşeala creată la intrare. O altă explicaţie ar fi că membrii unei familii nu au putut trece în acelaşi moment prin porţile de acces ale aeroportului, dar au reuşit, totuşi, să intre separat, la intervale diferite de timp.
Un număr de 33 de avioane militare de transport C-17 sunt programate să aterizeze în următoarele 24 de ore pe aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul. Fiecare astfel de avion poate transporta 400 de pasageri, în „condiţii normale”.
De ce nu pot fi evacuaţi uşor translatorii şi colaboratorii afgani ai armatei SUA blocaţi în Kabul. Unde „a scrântit-o” administraţia americană
Problema este că, potrivit surselor CNN, începând de luni, accesul în aeroport va fi permis doar cetăţenilor americani, posesorilor de „cărţi verzi” şi cetăţenilor statelor membre NATO.
Translatorii, la fel ca şi alţi civili afgani care au colaborat cu forţele SUA sau NATO, au putut obţine o aşa-numită „viză specială de imigrant” (Special Immigrant Visa - SIV), parte a unui program special creat în 2009 şi criticat pentru procesul lung şi complicat de depunere a aplicaţiilor pentru vize.
Conform mărturiilor venite din partea unor beneficiari ai programului SIV, talibanii au organizat filtre la intrarea în aeroport şi verifică acum documentele celor care vor să intre. Iar cei care au doar o viză SIV nu li se permite accesul.
O explicaţie pentru această încurcătură este dată de faptul că autorităţile americane au emis doar vize electronice, fără nume sau serii ale documentelor pentru cei care au aplicat pentru viza SIV. Acest lucru le-a permis afganilor beneficiari de vize să le fotocopieze, să le multiplice şi să le trimită şi altor conaţionali, care nu beneficiau de programul SIV.
„Nu ştiu dacă cei din cadrul administraţiei (SUA) sau de la consulat realizează cât de mult au scrântit-o prin emiterea acelui model stupid de viză”, au declarat sursele CNN.
Afganii aflaţi în Purgatoriul din aeroport: nu vor să rămână, nu pot fi evacuaţi, dar nici abandonaţi
Conform celor mai recente declaraţii oficiale, armata americană a scos cu avionul cel puțin 13.500 de afgani și 2.500 de americani din Kabul, de când talibanii au cucerit capitala Afganistanului.
O altă problemă care complică şi mai mult situaţia este dată de miile de afgani fără niciun act de identitate sau document, dar care au apucat să intre în aeroport în momentele de haos de după intrarea talibanilor în Kabul.
Americanii nu-i pot nici îmbarca pe aceşti oameni într-un avion pentru a fi evacuaţi, dar nu pot nici să-i dea afară. Aceşti oameni sunt, practic, într-un soi de „Purgatoriu” în interiorul aeroportului. Conform estimărilor, mii de oameni se află, momentan, în această situaţie.