Operațiunile „Dunkirk” și „Ananas”. Cum încearcă forțele speciale ale SUA să-i scoată pe camarazii afgani din Kabul
Foști și actuali militari americani din serviciile speciale și cele de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate soldați afgani de elită, agenți de informații și traducători în siguranță din Afganistan. Militarii americani sunt din ce în ce mai deziluzionați și și-au pierdut răbdarea cu misiunea de evacuare din Kabul, condusă de guvernul SUA, scrie ABC News.
Un grup informal numit “Task Force Pineapple” (Grupul de lucru Ananas) a pornit, weekendul trecut, ca un efort disperat pentru a-l duce pe un fost militar comando afgan în Aeroportul Internațional Hamid Karzai în timp ce era vânat de talibani care îi trimiteau mesaje cu amenințări cu moartea. Talibanii știau că el a lucrat cu Forțele Speciale americane și echipa de elită SEAL Team Six timp de 12 ani împotriva conducerii talibane iar astfel putea fi vizat de represalii.
El le-a declarat celor de la ABC News că în urmă cu două luni de-abia scăpase dintr-un mic avanpost din nordul Afganistanului, care a fost ulterior invadat, în timp ce aștepta aprobarea vizei speciale de emigrare emisă de SUA.
Operațiune grea pe timp de noapte
În timpul unei nopți chinuitoare săptămâna trecută, ce a implicat coordonarea dintre fostele Berete Verzi, lucrători care ofereau ajutor și un membru al cabinetului republicanului de Florida Mike Waltz ( ofițer al Beretelor Verzi), echipa ad-hoc a apelat la asistența unui ofițer american de ambasadă, nedormit, care se afla în aeroport. El i-a ajutat pe pușcașii marini să identifice fostul membru de comando afgan, care a fost prins în mijlocul mulțimii de civili din afara aeroportului și care a spus că a văzut doi civili puși la pământ și uciși.
„Doi oameni au murit lângă mine”, a declarat acesta pentru ABC News din afara aeroportului în acea noapte, încercând ore în șir să ajungă la un punct de control gestionat de pușcașii marini la o mică distanță de el.
În timp ce luptătorii talibani s-au amestecat cu mulțimea de mii de oameni și au tras cu puștile AK-47 deasupra maselor, fostul militar de elită a fost tras într-un final în perimetrul de securitate american, unde a strigat parola “ananas” către trupele SUA, la un punct de control. Între timp, parola s-a schimbat.
Două zile mai târziu, grupul de camarazi americani i-a ajutat familia să intre în aeroport cu sprijinul aceluiași ofițer american de ambasadă.
“Sunt foarte entuziasmat. Simt că într-o parte a firului este Afganistan și de cealaltă parte este America, și i-am spus familiei că acum suntem pe pământ american”, a declarat fostul militar comando afgan pentru ABC News, după ce copiii săi mici s-au dus la culcare în aeroportul bine păzit.
Grupul de lucru Dunkirk
Alți foști membri ai armatei și ai CIA și-au consolidat propriile eforturi cu un grup separat care se numește “Grupul de lucru Dunkirk”, făcând referire la operațiunea masivă de evacuare a britanicilor și forțelor aliate din Franța anului 1940, aflată sub asediul naziștilor.
“Mi-am petrecut primii ani ai carierei în operațiuni speciale și asta mi-a dat acces la o mulțime de oameni care gândesc la fel, și mulți oameni care au trăit cu afganii și iubesc afganii și au stat alături de ei timp de 15, 20 de ani”, a declarat locotenent-colonelul retras dintre pușcașii marini, Russell Worth Parker, purtătorul de cuvânt al grupului, într-un interviu exclusiv pentru ABC News.
“Nu putem sta deoparte și doar să ne uităm la oameni pe care îi cunoaștem cum cad pradă unui destin foarte foarte sigur”, a adăugat acesta.
Parker a spus că în vreme ce susținători civili asistă grupul, majoritatea membrilor sunt foști militari detașați în Afganistan. Pe măsură ce statul cădea în mâinile talibanilor, aceștia au fost rugați de afganii cu care au lucrat și cu care s-au împrietenit în timpul războiului să fie evacuați. Veteranii au început apoi să se sune între ei și să vorbească despre modalitățile prin care să-și ajute camarazii.
“Nu știu dacă aș fi putut trăi știind că nu am făcut ceva. I-am spus fiicei mele «Într-o zi aceasta va fi ceva despre care oamenii vorbesc. Și atunci când o vor face, vreau să-ți amintești că tatăl tău și o grămadă de mame și tați și-au dat silința»”, a spus Parker.
Fostul adjunct asistent al secretarului american pentru Apărare și analist ABC News, Mick Mulroy, face parte din grupul care-și ajută camaradul afgan din timpul misiunii.
“Sunt mândru să fiu membru al acestui grup. Este foarte impresionant să văd toți colegii mei retrași cum voluntar își îndeplinesc obligațiile pe care toți le avem față de cei dedicați nouă în timpul ultimilor 20 de ani de luptă în Afganistan. Mulți și-au luat săptămâni de timp liber pentru a ajuta, pentru a include deplasarea către Afganistan. Vom continua până când toată lumea scapă”, a spus Mulroy, care a lucrat ca pușcaș marin și ofițer paramilitar al CIA.
Parker a afirmat că Grupul de lucru Dunkirk și grupurile cu care s-a întovărășit au ajutat cel puțin 83 de afgani aflați în pericol să părăsească țara – însă modul lor de operare rămâne “unul câte unul”.
Mesajul misiunii este simplu: “Să scoatem încă un afgan. Și după ce îl scoatem pe el sau ea, vrem să mai luăm măcar încă unul. Acesta este cel mai bun lucru pe care-l putem face acum, și nu vrem să încălcăm scopurile unui alt efort mai mare”, a spus Parker.
După succesul inițial al Grupului de lucru “Ananas” în a aduce militarul comando afgan și apoi familia sa în siguranță în bula de securitate militară a SUA, aspirațiile grupului au crescut în a scoate zeci de oameni din calea pericolului – în special pe cei care s-au luptat împotriva talibanilor în unitatea de elită alături de militarii speciali ai SUA, precum și femeile și copiii. Acum se alătură eforturilor Grupului Dunkirk.
Scott Mann, un fost membru al Beretelor Verzi și lider al organizației non-profit Heroes Journey, a declarat pentru ABC News: “Culegem, învățăm și ne adaptăm – și ne mișcăm mai rapid decât birocrația americană ineficientă”.
Armata americană a declarat că a scos cu avionul cel puțin 13.500 de afgani și 2.500 de americani din Kabul de când talibanii au cucerit orașul iar guvernul național a căzut. Însă efortul a încetinit în ultimele zile, de la 6.000, vineri, la 3.800, sâmbătă, din varii motive, inclusiv eșecul de a găsi rapid țări terțe disponibile să accepte temporar afganii ale căror vize sunt procesate. Talibanii i-au blocat pe aceia care încearcă să ajungă la aeroport, iar aeroportul era supraaglomerat cu 16.000 de oameni ce așteptau zboruri.
Președintele Joe Biden a apărat modul de gestionare a situației, despre care a spus că era inevitabilă, precizând într-un interviu cu jurnalistul ABC George Stephanopoulos că nu “e posibil să se fi făcut evacuarea fără ca haosul să urmeze”. Criticii au spus că SUA au provocat înfrângerea guvernului afgan și și-au abandonat aliații loiali.
Mulți dintre veteranii războiului de 20 de ani din Afganistan spun că au fost inspirați de acei afgani care au luptat cot la cot cu ei și erau deseori răniți și uciși alături de ei. Abandonul nu a fost niciodată o opțiune pentru ei, spun aceștia, chiar și atunci când SUA și-a retras luna trecută abrupt aproape toate forțele militare.
“Niciodată nu au ezitat. Eu și mulți dintre prietenii mei ne aflăm aici datorită curajului lor în luptă. Le suntem datori cu efortul de a-i scoate de acolo și să ne onorăm promisiunea”, a spus Mulroy.
Însă mesajele disperate de la afgani au continuat să inunde inbox-urile prietenilor americani.
Editor : A.C.
- Etichete:
- afganistan
- militari
- talibani
- armata sua
- fortele speciale sua
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News